Vad kostar det att tillbringa halva året på Costa Blanca?

 
Det finns en Facebook-diskussion på Husbilsklubbens Facebook-sida som handlar om kostnader för att köra hit ner till Spanien och tillbringa vintern här. Jag lägger här ut resultatet av min översiktliga kalkyl som jag gjorde i en kommentar där.
 
Här är en gammal arkivbild som vi använde för ett år sedan ungefär.
 
För oss kostar dieseln för resan sammanlagt 12.000 kronor. Beräkningen bygger på ett literpris på 15 kronor litern och en förbrukning på en liter milen. Vi bor vid gränsen till Danmark så det blir inte några svenska dieselpriser utan endast utländska och dessa har oftast legat under 15 kronor per liter. Resan är på 800 mil, 500 mil ned via Portugal och 300 mil upp igen i vår längs den kortaste vägen. Vi kör inte motorvägar i Frankrike, Portugal och Spanien och övernattar ofta längs trottoaren i en liten avlägsen lantortsby utanför allfartsvägarna. Men vi duschar inte ombord så då och då behöver vi stå på camping för att kunna duscha så vi räknar med en kostnad på ungefär 2.300 kronor i campingavgifter på vägen. Vi betalar inga vägavgifter alls förutom Öresundsbron och färjan mellan Rödby och Puttgarden så vi lägger till 3.000 kronor för dessa två överfarter för resan tur och retur. 
 
Vi står stilla i Spanien i fem månader utan dieselförbrukning. För platsen här på Camping Bahia de Santa Pola betalar vi 2.700 kronor per månaden vilket ger en totalhyra på 13.500 kronor. Vi äter mycket billigt på dessa breddgrader. Vi går ut ibland men äter oftast i bilen och beräknar matkostnaden till någonstans runt 27.000 kronor för ett halvår vilket ger en månadskostnad på 4.500 för mat, restaurangbesök och saker som hygienartiklar och annan smått och gott och då lever vi bra. Det kan här vara så att kostnaden är tilltagen lite i överkant till och med.
 
Så resan, hyran och maten kostar sammanlagt 57.800 kronor för sex månader. Det ger en månadskostnad på 9.600 kronor. Till detta kommer kostnader för våra två telefoner och en surfpott för internet på sammanlagt 220 Gb per månad med 1.100 kronor per månad. Vi har solceller men använder också 240 V på campingen för laddning av batterier och för drift av kylskåpet. Vi har ännu inte någon omvandlare där vi kan utnyttja solenergin till att ta ut 240 V för användning av datorer men kommer att installera detta i vår. Värme i den mån det behövs skapar vi med hjälp av gasol. En flaska räcker länge och kostar 140 kronor att byta och vi byter den kanske åtta gånger per säsong beroende på hur mycket värme vi behöver, vi lever med ett ganska svalt klimat inomhus. Gas och el kostar kanske 400 kronor per månad så då är vi uppe i en månadskostnad på 11.100 kronor per månad.
 
Vårt hus i Helsingborg är tömt men ännu inte sålt. Vi räknar dock med att det kommer att vara det inom en nära framtid och väljer att utelämna kostnader för huset i Sverige i denna kalkyl. För den här månadskostnaden på 11.100 kronor lever vi ett rikt, gott och lyxigt liv på dessa södra breddgrader.
 
Värdeminskning av bilen funderar vi överhuvudtaget inte på. Bilen är vårt hem och ska användas och en sådan kalkyl hör inte hemma i vårt liv. Vi har köpt vår bil av 2014 års modell till ett riktigt bra pris och dessutom står sig husbilar ganska bra i värde tycker vi.