Fiskefänge på fjorden Skjomen i nordnorge.

 
Det är inte varje dag tillfälle ges att besöka en helt sagolik plats. Men idag får Skepparn och M uppleva precis det.
 

M/F Solsken besöker idag vännerna Olav och Annie vid Annies hytte vid Skjomens strand strax söder om Narvik i nordnorge. Skjomen är den andra fjorden söder om staden. Platsen var tidigare ett lantbruk med mycket mark längs med fjorden, ett lantbruk med får och getter och höns där Annie växte upp och bodde under det andra världskriget. Fjorden Skjomen är djup och längst in i den hade nazisterna en ubåtsbas under andra världskriget. 

 

Olav är sjökapten med många års befäl på malmfartygen som lastar järnmalm i Narvik för skeppning till världens hörn. Han är en gammal vän till Skepparns familj från den tiden Skepparn bodde i Narvik, där han är född. Skepparn var själv mycket på malmfartygen som barn och som ung då hans pappa var sjökapten på dessa även han. Det var så Olav kom att bli en nära vän till familjen sedan nästan 65 år tillbaka. Han och Skepparns pappa var arbetskamrater på de sju haven.

 

Den här platsen inne i Skjomen är, utan överdrift, en på miljonen. Det finns nog inte många platser som denna på vårt jordklot. Utsikten gör att Skepparn och M tappar andan när de ser den. Här bjuds först på våfflor med brunost och hemkokt sylt på röda vinbär, sedan gör Skepparn och M en fisketur på fjorden tillsammans med Olav där det ska fiskas torsk och sej till dagens middag. Fyra fiskar hämtas upp från fjordens vatten , tre torskar och en sej. Väl iland rensas dessa av Skepparn som sedan delar dem i stora saftiga kotletter. 

 

Skjomen är intagande vacker även från en båt.
 
När Skepparn drar upp sin första torsk förföljs den av två andra ännu större torskar som vill få sig en munsbit.
 
Till sist kan torsken tas ombord i båten där den får sällskap av en annan som kom dit för några minuter sedan.
 
Det lantbruk där Annie växte upp ligger alldeles vid stranden. Under andra världskriget kunde hon se hur nazisternas ubåtar passerade utanför i den djupa fjorden med endast periskopet ovanför vattenytan.
 
Ett par glada fiskare på väg att rensa fisk.
 
Skepparn rensar torsk och sej. Fiskrenset går till Olavs kompisar, några måsar som följer honom på varje fiskefänge han gör.

 

Under tiden kokar Annie upp vatten inne i hyttens kök som fångsten sedan läggs i. Det här är ett vanligt sätt att laga fisk här i nordnorge, att låta dem ligga sig färdiga i kokt vatten i en stor kastrull som tagits av värmen. Fisken ligger där sedan alldeles stilla till den är färdig att serveras efter några minuter.  Det är viktigt att vattnet där fisken ligger aldrig kokas. Det är inte varje dag Skepparn och M äter så här färsk fisk. Den serveras med smält smör och kokt mandelpotatis och norskt flatbröd med smör.

 

Både torsk och sej ligger i det varma vattnet för att bli färdiga. Kastrullen är tagen av värmen och efter några minuter är maten klar.
 
Skepparn till vänster och Olav till höger vid det framdukade bordet. Det blir ett rejält fiskfat som de fyra matgästerna blir mätta på.
 
Lite blir det kvar till kompisarna måsarna också.
 
Den här vyn möter Skepparn och M när de kommer till Annies hytte vid Skjomen.