Världsarvsgården Bortom Åa - En hälsingegård i Dalarna

 
Så betar M/F Solsken av ännu ett världsarv. Besök har gjorts på världsarvsgården Bortom Åa som inte ligger i Hälsingland utan i Dalarna. En hälsingegård som är helt bevarad från äldre tid med inredning och allt.
 
Det här att hälsingegården ligger i Dalarna spelade ingen som helst roll då den brukades, folk identifierade sig inte i län eller landskap. Det gemensamma området för alla var Orsa Finnmark och det området spänner över läns- och landskapsgränser.
 
Gården etablerades i och med att skogsfinnar koloniserade området på 1600-talet. Gården har sina rötter ända tillbaka till den tiden och ättlingar till de första bosättarna här på platsen uppförde den nuvarande mangårdsbyggnaden under den första hälften av 1800-talet. Familjen som ägt gården i flera generationer var en av de mer välbeställda i trakten med gott om resurser så det här var den viktigaste gården i området. Gården gick i arv generation efter generation och föräldrarna till den sista ägaren, Jonas och Sigrid, fick fem döttrar men det var bara Kristina som överlevde till vuxen ålder. Hon gifte sig med Mårten Persson och paret bodde i den gamla manbyggnaden i tjugo år. Det sägs att de fick ett vykort från Amerika med en bild på ett amerikanskt hus och bestämde sig för att bygga ett likadant efter det här fotografiet. Det finns väldigt mycket dokumentation och brev bevarade efter Kristina och Mårten men ett sådant vykort har inte påträffats, så det går inte riktigt att verifiera att detta med vykortet verkligen är sant.
 
År 1910 byggde paret sitt nya hus som de kom att kalla "Amerikahuset". Allt i det här huset var nytt, allt möblemang, all inredning, allt porslin, allt glas och alla husgeråd. Rubbet köpte de nytt. När allt var klart med de nya huset lämnade de den gamla mangårdsbyggnaden med all sin gamla inredning, låste dörren och traskade över gårdsplanen till sitt nya Amerikahus. Det enda de tog med sig från det gamla var de kläder som de tyckte var tillräckligt nya och fina.
 
Kristina och Mårten hade inga arvingar och testamenterade gården till kommunen som kulturminne när Kristina dog 1943. Det gör att huset bär ett remarkabelt vittnesmål om hur en sådan här hälsingegård såg ut, var inredd och användes. Vi tog chansen och bokade en guidning och guidades runt av en alldeles fantastisk guide. Det var den första guidningen för dagen och de enda besökarna var M och Skepparen så det blev verkligen hög kvalitet på detta besök.
 
Det går bra att stå med sin husbil vid denna gård, där finns fem platser med el. Det går dock inte att tömma latrin eller gråvatten då platsen inte är ansluten till kommunalt avlopp utan endast har en septitank. Det finns dock en dusch som kostar 20 kronor per duschande person. Husbilsplatserna ligger vackert vid en kanal som leder ut till Fågelsjön. Priset är 200 kronor per natt inklusive el.
 
Mangårdsbyggnaden som uppfördes under första hälften av 1800-talet. Den lämnades av de sista ägarna Kristina och Mårten Persson, som bara resolut flyttade ut och låste dörren bakom sig och flyttade till en ny byggnad på gården. Till "Amerikahuset". De lämnade allt kvar i huset precis som de stod och låg.
 
Allt lämnades kvar när paret flyttade till sitt nya hus. Vapnen var laddade när de låste dörren och en lapp på väggen varnar för att de är laddade. I gårdens smedja tillverkade man själv sina vapen liksom alla de olika verktyg som krävdes vid vapentillverkningen. Man sålde också vapen till andra men endast pipan och avfyrningsmekanismen. Stocken ville kunden ofta göra själva.
 
All utrustning och alla tillbehör som fanns i köket lämnades kvar. En anledning till att makarna byggde sitt nya hus var att mangårdsbyggnaden blivit lite daterad. Det finns till exempel inte någon spis att laga maten på, det finns i det hus de flyttar till. I överkant på bilden finns ett föremål som sitter på en liten hängande hylla, föremålet ser ut som en pepparkvarn. Det var ett föremål som gick runt bland de boende i trakten. Den som för tillfället hade det skulle ansvara för snöröjningen på vintern. På det sättet blev det aldrig diskussion om vem som hade det ansvaret.
 
Alla köksgeråd lämnades kvar vid flytten. Nya modernare införskaffades till det nya huset.
 
I mangårdsbyggnaden finns en festsal som inte användes till vardags. Den användes relativt sällan till bröllop och begravningar och liknande. På alla väggar finns vackra målningar som denna på bilden. Konstnären har lämnat sin signatur på en plats på väggen.
 
Det mesta av parets kläder lämnades kvar.
 
I mangårdsbyggnaden finns det ett kontor, här har alla föremål som fanns på kontoret lämnats kvar vid flytten.
 
 
Kristina och Mårten lämnade det gamla mangårdshuset för att flytta in i detta nybyggda hus tvärs över gårdsplanen. De kallade byggnaden "Amerikahuset". När de flyttade in var det bara hälften så stort som det är idag. Idag finns det en enklare restaurang i huset.
 
På gården finns det flera uthus. Det här är Dränglängan.
 
Så här ser det ut på andra sidan av dränglängan. Själva dränglängan flyttades hit när ladugården vid gårdsplanen skulle byggas ut och timrades samman med det hus med fönster som redan stod här. I och med att det är timmerhus är det bara att plocka ner dem, flytta timret och sätta ihop det igen på den nya platsen. Bakom de fyra dörrarna finns rum för två drängar i varje. Här skulle de bara sova så några fönster finns inte. Uppe på loftgången finns det fler rum där pigorna bodde men där hade varje rum ett litet fönster.
 
 
På gården finns också ett par härbren. Detta användes för spannmål, ett annat mindre för livsmedel.
 
Härbret för livsmedel har sju lås och det krävs fyra nycklar för att öppna det. Nycklarna måste användas i en viss ordning för att kunna öppna och den stora skulle vridas på ett visst sätt för att dörren skulle kunna öppnas. Vår guide tror att det främst handlade om att Jonas Olsson, som drev gården vid tiden, ville visa vilken duktig smed han var.
 
På gården finns det en smedja och en snickarbod där allt som behövdes på gården tillverkades liksom de verktyg som krävdes för att göra saker.
 
I smedjan tillverkades allt som behövdes på gården inklusive de mynningsladdade gevär som användes för jakt. Här gjorde man också alla de verktyg som krävdes för att kunna producera alla saker som behövdes.
 
I samma byggnad finns träverkstaden. Även här producerades allt som krävdes på gården inklusive alla husgeråd. Här finns mängder av verktyg, inklusive en svarv. Alla verktyg är också tillverkade på gården.
 
Hälsingegården ligger vackert vid Fågelsjön, här är en liten del av den.
 
Ställplatsen ligger vid en liten kanal. Här är utsikten från M/F Solsken.