Jukkasjärvi - tre fina upplevelser att värma sig med i den allt svalare norrländska temperaturen

 
M/F Solsken befinner sig nu i allra nordligaste Sverige, i Jukkasjärvi strax utanför Kiruna. Dagstemperaturerna börjar dala så smått och är nu ensiffriga på plussidan. Då är det härligt med tre varma (förlåt, en är ju iskall) upplevelser - Ishotellet, att själva ha lagat samisk mat över öppen eld och ha fått besöka Sveriges rymdcentrum, Esrange.
 
Det är dags att tömma toatanken och gråvattentanken så M/F Solsken och dess besättning tillbringar natten på Gällivare Camping i skuggan av fjällanläggningen Dundret. Det här visade sig vara en mycket bra camping till ett riktigt lågt pris, att bo över här med husbil kostar bara 250 kronor och då finns alla faciliteter en kåkfarare kan behöva. Skepparn och M rekommenderar verkligen den här campingen för den som har vägarna förbi och behöver det som en campingplats kan erbjuda.
 
Det är dock dags att lämna Gällivare för att åka till Jukkasjärvi och besöka ishotellet där. Resan upp dit är inte mer elva mil så det finns gott om tid att utforska det Jukkasjärvi har att erbjuda. M och Skepparn var bara fokuserade på ishotellet men det visar sig när M/F Solsken väl är där att det finns mer att uppleva. Men först ska det handla om den fösta varma, eller egentligen iskalla, upplevelsen, Ishotellet.
 
Det har varit en dröm för M att se hotellet och att bo där, medan Skepparn har varit måttligt intresserad att ligga på en isbädd och frysa natten igenom. Därför är inte Skepparn så väldigt motiverad att följa med M in på hotellet för att kolla läget, men masade sig ändå ur M/F Solsken för att hålla lite sällskap. Det var ju tur visar det sig för det är riktigt spännande att hänga över sig det varma täcket som hotellet erbjuder för att sedan gå in i lokalen som håller en konstant temperatur av fem minusgrader.
 
Det första rum besökaren kommer in i är ishotellets bar. Den unge mannen som tog emot oss informerar att det bara är att säga till om något önskas från baren, men det är lite för tidigt på dagen fortfarande. Ljuskronan är också gjord av is.
 
Inne i baren finns ståbord där bargästerna kan avnuta sina iskalla drinkar.
 
Går besökaren bakom isblocket längst in i baren och tittar igenom det ser man detta vackra ljus. Hotellet är fyllt av olika konstverk som gjorts av olika iskonstnärer.
 
Vid ingången till baren står en iskall hovmästare och tar emot.
 
Varje rum är skapat av konstnärer och det är olika konstnärer som gör de olika rummen. Här begrundar M det hela iförd den värmande poncho som hotellet erbjuder sina besökare.
 
Här är ett annat exempel på verk i ett annat rum.
 
Undrar om hotellgäster verkligen vill dela rum med denna figur?
 
Här är ett annat rum.
 
Rummen har någon typ av tvagningsmöjlighet, det här rummet har ett helt spa. Det kan inte vara alldeles skönt att vila sina bara vader mot de här relaxstolarna.
 
Efter att Skepparn och M besökt ishotellet är det dags för lite mat. Vid infarten till Jukkasjärva, ute på E10, finns det en reklam om att det går att äta riktig samisk mat i byn. M/F Solsken fortsatte en bit på vägen genom Jukkasjärvi, fram till den tog slut vid en vändplan. Där ligger ett samemuseum som också erbjuder förtäring. Under pandemin är det bara en person som arbetar i butiken och caféet och hon berättar att de som arbetar där inför säsongen diskuterade hur de skulle kunna erbjuda mat utan att det finns en kock på plats. De kom då på att gästerna kan få laga sina samiska rätter själva.
 
Så när M och Skepparn undrar om det finns något att äta berättar den unga värdinnan, som visade sig komma från Skepparns hemstad Narvik, att gästerna får laga maten själva och öppnade ett kylskåp. Där fanns lite att välja på, bland annat Suovas. "Det är renskav" berättar hon och säger att namnet Suovas egentligen anger en mat som är saltad och rökt. I det här fallet i form av skav som bestod till hälften av renkött och till den andra hälften av älgkött. "Det får ni steka själva över den öppna elden" säger hon sedan. Vad kul, tycker M och Skepparn som tackar ja till detta och berättar för värdinnan att de tänkt sig en renklämma eller något liknande. "Det blir det nu" säger hon. "Och ni får också laga den sjäva" fortsätter hon och tar fram två mjuka tunnbröd.
 
Mitt i den kåta som utgör restaurangen brinner en eld. Ovanpå den finns ett galler med en stor stekpanna. "Ni steker skaven i stekpannan och lägger bröden direkt på gallret", säger hon och ger anvisningar om hur rätten ska tillagas. "Köttet är saltat och rökt och därmed redan tillagat", säger hon. "Ni bestämmer själva hur rött ni vill ha det", fortsätter hon.
 
Skepparn fixar maten över den öppna elden och stolt som en tupp lägger han sedan upp den på de trätallrikar som värdinnan tagit fram. "Vi brukar ha grädde till renskav", säger Skepparn och värdinnan svarade att det har inte samer. "Möjligen kan de ha lite lingonsylt i klämman", sade hon.
 
Efter att vi ätit pratade vi om Kiruna, Malmberget och Narvik en god stund. Hon är själv, som sagt, från Narvik men hade sin farmor i Kiruna och sin gammelfarmor i Malmberget.
 
Inne i kåtan hos samemuseet brinner en välkomnande brasa som värmer gott efter besöket på ishotellet.
 
Skepparn lagar suovas över den öppna elden och värmer tunnbrödet på gallret.
 
Suovas lades sedan på tunnbrödet på trätallriken och rullandes sedan till en rulle. Ingen grädde utan bara vilda smaker.
 
Här är platsen där Skepparn fick uppleva att laga mat på samiskt vis.
 
Vid en resa till Jukkasjärvi får samemuseet inte missas. Det stängde klockan 16 medan M och Skepparn fortfarande sitter därinne och smörjer kråset och pratar om Narvik med värdinnan.
 
När M och Skepparn är i Jukkasjärvi ser de plötsligt en vägskylt som visar att Esrange bara ligger 23 kilometer bort. Den finns nu en chans till en tredje upplevelse och det vill M och Skepparn inte missa. Skepparn är dessutom väldigt intresserad av rymnden och astronomi så innan nattläger slås vid Laxforsen vid Torne älv ska detta åtminstone ses.
 
På vägen till Esrange passerar M/F Solsken ESA (European Space Agency) Satellite Station.
 
ESA (European Space Agency) Satellite Station
 
På väg till Esrange varnas M/F Solskens besättning för nedfallande raketsteg.
 
På raketbasen råder fotoförbud, men detta får Skepparn fotografera för vakten vid grinden.
 
Vid Esrange finns ett besökscenter som är värt att besöka med utställning och förklarande filmer.
 
Nattläger slår M/F Solsken sedan vid Torneälvens strand, i Laxforsen.
 
Ute på Torneälven fiskar denne man. "Jag har bara fått småharr", ropar han över älven när Skepparn frågar om fiskelyckan. Alldeles intill den här stranden står M/F Solsken för natten.
 
 
 
#1 - - Freddi:

Verkar underbart! Kul att få se alla bilder. Det ser såå mysigt ut att få övernatta där vid Torneälven.

Svar: Ja, det är jättemysigt! Vi brukar alltid fricampa så här, eller vid trottoarkanter inne i samhällen. Mycket sällan angör vi campingar och ställplatser.
Knut Natt och Dag