Här upptäcktes det sjuttonde grundämnet

 
Vill du följa med på en underjordisk promenad som är unik av tre skäl? Det ena har med det periodiska systemet att göra, det andra med stenar från yttre rymden och det tredje med planeten Mars.
 
M/F Solsken har idag besökt Los koboltgruva. Här började det brytas kobolt 1736 och gruvan var öppen fram till 1773 då verksamheten gick i konkurs. Sedan vattenfylldes gruvan men sedan 1989 har föreningen Loosgrufvan arbetat med att tömma den på vatten och återställa den för att skapa en besöksgruva.
 
Det finns tre saker som är helt unika för gruvan i Los. Den första har med det periodiska systemet att göra då det var här som mänskligheten upptäckte det sjuttonde grundämnet - nickel. Vid tiden för upptäckten var inte det en särskilt värdefull metall men dess betydelse har ökat med åren. Så småningom blev nickel som alla vet en viktig beståndsdel i olika ntyper av metallprodukter. Det är ju lite fantastiskt att upptäckten av grundämnet gjordes här ute i de stora dalaskogarna. 
 
Den andra unika saken med gruvan, eller egentligen området kring Siljan, är att det finns en bergart här som inte finns någon annan stans på vår planet, den finns bara lokalt här i området kring Siljan. Bergarten är delenit. Det är lite hissnande att tänka sig att det här finns berg som har sitt ursprung någon helt annan stans i universum och som kanske är den vanligaste bergarten på en okänd planet. 
 
Den tredje unika saken med gruvan är att det finns en krater på Mars som har fått sitt namn från Los Koboltgruva. Anledningen är att man vill uppmärksamma att det var här som nickeln upptäcktes. 
 
Skepparn valde att gå en tur med guide i gruvan tillsammans med fem andra personer. På grund av Covid-19 släntrade han flera meter efter resten av gruppen, men det var lika bra då han ville få egen tid att ta några bilder utan att andra stod i vägen. Gruvan är öppen varje dag 10-17 och den guidade turen kostar 140 kronor. Tiden som tillbringas nere i gruvan är ungefär en halvtimme.
 
Besökarna på väg ned i gruvan. Strecket som syns i berget är mycket viktigt. Berget är vulkaniskt och har veckat sig som ett dragspel. I varje sådant veck finns ett streck som detta och det är där man vill bryta sin gruvort.
 
Vid brytning i gruvan användes en teknik som kallas tillmakning. Det går till så att man tänder eldar vid berget och låter lågorna svepa längs berget och hetta upp det. Sedan kunde man bryta ungefär fyra centimeter berg.
 
Det tod mycket lång tid att bryta en gruvort. Tekniken med tillmakning gör att man får släta fina väggar till skillnad från sprängning som ger taggiga sådana. Tillmakning ger därmed en säkrare gruva.
 
Marianne tog en bild uppe från marknivån på oss som gick i gruvan genom det schakt som användes för att hissa upp den brutna stenen. Schaktet är cira 46 meter djupt. Skepparns hjälm är inte med på bild då han håller coronaavstånd och kurar inne under berget i nedersta vänstra hörnet.