Så kom M/F Solsken till Dourofloden

 
Efter en vacker tur genom riktigt grönskande landskap sedan vi stått bakom sanddynen vid den portugisiska västkusten ankom M/F Solsken till den plats det bestämts att hon skulle korsa floden Douro för att börja sin resa längs väg N-108 uppströms längs den.
 
 
Vi har valt att korsa floden ett stycke öster om Porto. Vi bestämde oss redan för drygt en månad sedan att lägga om vår resplan och undvika storstäder som Sevilla, Lissabon och Porto. Istället har vi valt rutter som gör att vi tillbringar tid i det spanska och portugisiska landskapet och i mindre orter och samhällen.
 
Efter att vi passerat Dourofloden över kraftverksdammen Barragem de Crestuma, som är den första överfarten öster om Porto, körde vi väg N-108 fram till Ponte Entre-os-Rios som tar oss tillbaka till den södra sidan igen och till väg N-222. Den här vägen vi åker kallas "Rota do Românico" och är en väg som presenterar den första europeiska arkitekturen sedan romarriket och många av byggnader som finns där är från 1100-talet.
 
Vi letar efter ställen att stanna på för natten men tycker inte att vi riktigt hittar en plats som vi gillar. Men när vi kommer tillbaka igen till den norra sidan av floden och har kört den en god bit högt över floden, ser vi en liten hamn där nere vid flodstranden längre fram. Vi tycker båda att det ser trevligt ut och bestämmer oss för att utforska den.
 
Vi fortsätter att följa vår planerade rutt men viker sedan av ner till samhället Pala vid Doluroflodens strand. Det är ett litet samhälle där vi hittar en jättefin plats att fricampa på vid Cais Da Pala. 
 
Vi hittade en fantastiskt fin plats att övernatta på vid Dourofloden. Att bo i husbil handlar om att bo på liten yta men samtidigt med stor rymd. Koordinaterna till den här platsen finns i slutet av det här inlägget. 
 
Utsikten från husbilen går det inte att klaga på där hon står alldeles vid stranden.
 
Blommorna växer vackert alldeles utanför dörren. 
 
Efter att vi kotrollerat att vi står bra och inte stör trafik tog vi en kort promenad till ett kafé som finns alldeles intill, till Café da Pala. Här hittade vi ett alldeles tomt kafé där vi togs emot av en äldre man. Vi beställde in en öl och ett glas vitt vin och för dessa två godsaker betalade vi 1.80 Euro. Det är i nivå med de billigaste barerna i Santa Pola i Spanien där vi tillbringat en del tid. På en av barerna där går det att få en stor öl för en Euro och ett glas vin för en Euro. Den här ölen i Pala i Portugal var lite mindre då det var en trettiotrecentiliters flaska. Vinglaset var å andra sidan fyllt till bredden så att bara ytspänningen höll vinet kvar i glaset.
 
Utsikten från Café da Pala är helt okej där det ligger vid Dourofloden.
 
Någon restaurang i närheten kunde vi inte hitta så vi valde att laga vår mat i husbilen. Vi har en rätt som är kanon när det inte riktigt finns bra diskmöjligheter (det går att diska i husbilen men det är lite opraktiskt och småttigt tycker vi). Det är färska pasta, små platta kuddar fyllda med ricottaost oich spenat. Dessa bryns direkt i stekpanna i olja. Sedan lite fond och grädde så blir det smaskens. Till detta lite salami eller parmaskinka eller serranoskinka. Och papperstallrikar förstås. Den enda disken blir stekpannan och besticken.
 
Efter maten tog vi en liten promenad längs floden alldeles där vi står.
 
Floden flyter stilla fram i vackra omgivningar.
 
Douroflodens vatten är klart och fint.
 
M/F Solsken har verkligen en fin plats vid flodens strand.
  
Koordinaterna till den plats där M/F Solsken står för natten är N 41.102011 W 8.092018.
 
Här vid kajen i Pala tillbringas eftermiddagen, kvällen och natten.
 
Vi har kört en bit upp längs Dourofloden.