I sommarens stillsamma tid

 
Det är nu ett tag sedan det lades upp ett nytt inlägg här på bloggen. Men så är det inte heller så mycket att skriva om när det gäller husbilsliv mer än att det har varit besök av tre husbilar och fyra husbilsvänner här på gården på Onsalahalvöns västra sida söder om Göteborg där M/F Solskens besättning numera är bosatta. Umgänget har skett på ett Corona-säkert sätt och det är ju väldigt lätt att åstadkomma i husbilsvärlden där varje husbil är en egen lite karantänlåda. Det har varit mycket trevligt att umgås med vänner som vi lärt känna under våra övervintringar i Sydeuropa.
 
Under sommaren har det ännu så länge gjorts två korta utflykter med M/F Solsken - en till Karlshamn för att hälsa på vår son och hans familj och en till Malmö för att hälsa på vår dotter. Båda platserna erbjuder fina övernattningsmöjligheter med husbil.
 
I Karlshamn sträcktes handbromsvajern på M/F Solsken på Kolleviks Camping som ligger mycket fint en liten bit sydost om staden. Här finns det mycket fina och användbara omgivningar med både restauranger, caféer och båthamn alldeles intill. Liksom en liten fiskehamn, en av restaurangerna är ett mycket uppskattat fiskrökeri.
 
Vi hade inte träffat våra barn och barnbarn på nio månader när vi äntligen sågs igen då vi som vi brukar tillbringade hösten och vintern i M/F Solsken i Spanien och Portugal. I år ställdes kosan hemåt tidigare än planerat på grund av Coronapandemin, redan den 15 mars var M/F Solsken tillbaka i Sverige igen. Hon lämnade Sverige den 15 september 2019 så M/F Solsken och hennes besättningvar ändå ute under sex månader. När hon kom tillbaka till den halländska kusten höll vi oss isolerade på vår gård i tre månader innan vi träffade våra familjer igen.
 
I fiskehamnen i Vägga i Karlshamn, där Kolleviks camping ligger, träffade vi denne amerikan som kom till Sverige för ett år sedan. Och här vill han stanna, han tycker att USA har blivit ett dåligt land att leva i. Han försörjer sig på att skulptera ur trädstammar och stubbar med hjälp av motorsåg.
 - Jag levde på detta i USA också, säger han.
Han berättar att han köpte fiskebåten han bor på för ett år sedan.
 - Fisket har gått ner helt och fiskarna här i hamnen säljer sina båtar, förklarar han.
 
 
En svanfamilj slappar på stranden vid Kolleviks camping.
 
När M/F Solsken kommer till Malmö brukar hon fälla ut trappsteget i Limhamns småbåtshamn som har ordnat med platser för husbilar. Även det här är en bra plats tycker vi som vi gärna återkommer till när vi ska till Malmö. Här träffade vi vår dotter och hade ett cigarrgille som är en liten tradition som vi har då och då.
 
Ett litet cigarrgille tillsammans med vår dotter i Limhamns småbåtshamn. Freddi har vi inte heller träffat på nio månader.
 
Numera har vi fullt upp med att sköta en gammal kaptensgård ute på Onsalahalvöns västra sida. Det är en gammal gård som funnits i familjen sedan mitten av 1800-talet och vi är fyra familjer som bor på gården och som driver den tillsammans. Gården är urgammal men den senaste huvudbyggnaden som står där är yngre, den är byggd 1754 och är helt i 1700-talstil. Gården är så vacker och speciell att den belönats och utsetts till ett kulturhistoriskt byggnadsminne.
 
Vi har bestämt oss för att stanna här i vinter och gör inte någon Spanien/Portugal-tur kommande vintersäsong. Dels känner vi oss just nu ganska mätta efter de år vi varit ute och dessutom finns det en Coronaproblematik som gör att ska man stanna hemma något år så passar det ju särskilt bra att göra det i år.
 
Gården ligger mycket vackert alldeles vid Kattegatts strand. De djur som fanns på gården avvecklades i januari så stallet där vi hade vår fårbesättning blir nu i stället ett rum för umgänge. Det har varit väldigt roligt att göra klart det för fester och sammankomster men arbetet med det är ännu inte färdigt på långa vägar. Den gamla Grållen har fått en ny parkeringsplats och fungerar också som ett utställningsföremålen i stallet, ett utställningsföremål som väcker mycket uppskattning och nostalgi hos dem som ser och känner på henne. Men det är en traktor som är i mycket bra skick och som startar bara man tittar på startknappen och hon spinner som ett lejon när hon startas. Det går inte att säga att hon spinner som en katt då hon har ett starkt och underbart ljud när hon startas. Hon används mycket då hon är liten och praktisk och stark. På gården finns det också en stor traktor av märket Volvo BM men den tas bara fram när det är dags betesputsning, eller för att köra de två kilometrarna till bensinmacken för att äta glass. Något som man också med fördel kan göra med Grålle.
 
Grålle får pryda ett hörn i stallet, där det tidigare funnits spiltor för tre hästar. Men det var innan traktorns tid i Sverige. Husbilspyntet kommer väl till pass. Två nyinstallerade spotlights lyser upp henne.
 
I stallet finns det en liten sitthörna med en elektrisk kamin, som dock inte är på plats ännu när den här bilden togs.
 
Så här ser kaminen ut, den ger både värme och en skön stämning. Det är den mest realistiska elkamin vi har sett.
 
I stallet finns det plats för flera olika bordsgrupper, men ännu är bara ett bord och två stolar på plats.
 
Grålle stor inte bara inej stallet, den används för arbete också.
 
Här står hon står på gårdsplanen och lapar lite sol.