Gravöl i Gibraltar den 31 januari 2020


Idag är det sista dagen som Storbritannien är medlemmar i den europeiska unionen. Av den anledningen ska M/F Solskens besättning dricka gravöl på en pub i Gibraltar.


Idag har M/F Solskens besättning tagit en promenad från ställplatsen i Spanien till Gibraltar tillsammans med Micke och Agneta. Ingen linbana och inga apor, åtminstone inte den här dagen. Idag har vi druckit gravöl då vi var i territoriet de sista timmarna som de har varit del av EU. Gränsövergången var smidig, det räckte med att vi viftade lite stillsamt med våra pass.

 

En liten speciell upplevelse är att passera till fots tvärs över Gibraltars Internationella flygplats (som också är dess enda flygplats) landnings- och startbana för jetflyget. Till fots i sällskap med andra gående, bussar, lastbilar, sopbilar, personbilar, taxibilar och motorcyklar. Övergången korsar landningsbanan ungefär på mitten. Bommar fälls ned när plan går in för landning eller startar. Airstripen  har för övrigt klassats som den femte farligaste flygplatsen i en artikel som Skepparn letade upp på internet.  

 

Priserna på öl och vin är som i Sverige ungefär.

 

I hamnen där M/F Solsken står finns det ganska stora båtar.

 

Gränsen till Storbritannien passerades smärtfritt. Taxichaufförerna på andra sidan berättade att de är bedrövade över Brexit.
 

På väg till och från Gibraltar ska territoriets start- och landningsbana passeras. När flygplan är på ingående går enkla bommar ner som stoppar bilar och gående tillfälligt. Det får absolut inte släppas skräp på banan, det medför livsfara för alla flygpassagerare får de passerande information om på skyltar.
 
På väg ut på start- och landningsbanan från Gibraltarsidan.
 
M och Skepparn är glada i det vackra vädret trots begravningsstämningen.
 
Brittisk öl ska intas.
 
Drycken var inte billig!