Peniche - ett första möte

 
Efter ett hett tips från en kåkfarare som M/F Solsken mött under sin resa har kosan styrts till den lilla staden Peniche.
 

Det riktigt roliga med att kryssa runt med husbil är alla människor man träffar från alla möjliga olika länder. Många svenskar förstås där det delas erfarenheter och idéer. När M/F Solsken var i Tavira för nästan en månad sedan träffade vi Hasse som kom förbi och slog sig ner en stund. Han berättade om Peniche och en ställplats som han gillar där. Skepparn och M lade det på minnet för ett besök senare under resan. Och nu är M/F Solsken på plats där.

 

Det har ännu inte bestämts hur länge husbilen ska stanna i den här lilla staden men de två resenärerna är eniga om att det ska tas lite lugnt här. När man är ute och reser som vi måste det också få vara vardag där det behöver kunna finnas dagar när man inte gör något särskilt utan mest bara ”degar”. Idag är en sådan dag, så det enda konstruktiva Skepparn gör är att skriva det här lilla inlägget och visar några bilder från gårdagens promenad i staden.

 

Ställplatsen är centralt placerad i staden och drivs av några trevliga människor som tar emot när vi kommer. Det finns många platser tillgängliga och M/F Solsken väljer en av dem. På ställplatsen finns det duschar som kostar en euro för sex minuter, toaletter som kostar femtio cent samt tvättmaskin för fyra och en halv euro och torktumlare för ett par euro. Servicehusen är lite enkla men funktionella och det finns gott om hett vatten för dusch. Tömning och fyllning finns också.

 

Staden är ganska spansk till sin karaktär med ganska fyrkantiga sandstensfärgade hus men det finns också en äldre stadskärna som är mer portugisisk i sin utformning med de mindre fina husen.

 

Restaurangen på bilderna har besättningen ännu inte besökt men den är så fin där den lyser på kvällen, så den kom med på bild. Uppe på muren vakar Dr. Joao se Matos Bilhau stilla över staden. Vem han är har inte Skepparn kunnat utröna. Stadsmuren har Skepparn har inte fått fram så mycket om den heller, men den ser ganska gammal ut. Staden har gamla rötter, romarna ockuperade den en gång i tiden och troligen bodde det en gång i urminnes tider många dinosaurier här. Berget i trakten avslöjar många saker och går tillbaka 200 miljoner år i tiden till början av ”Jurassic time”.

 

Koordinaterna till ställplatsen är N 39.366240 W 9.379280.

 

 
 
En bild i stilleben-serien "Efter maten".
 
Staden har en liten vacker kyrka. Den har säkert fler, men just den här med sin förgyllda inredning kom M/F Solskens besättning förbi.
 
 
En restaurang lyser hemtrevligt, som en braskamin nästan.
 
 
 
M/F Solskens besättning vet inte vem Dr. Joao se Matos Bilhau är. Men han blickar lugnt ut över staden där han liksom svävar på stadens stadsmur.
 
Peniche är omgivet av vatten. Ställplatsen är vid den blå punkten.