Tillbaka i Sverige med räkmacka och valborgsbrasa

 
Så är vi tillbaka i Sverige igen med M/F Solsken. Vinterns vistelse i Spanien är över för den här gången och den eviga sommaren som vi har upplevt sedan våren 2017 fortsätter nu på svensk mark.
 
Den sista dagen i utlandet är påskafton den 20 april. Vi har tagit oss in i Danmark och har bestämt oss för att hitta något ställe ganska nära den tyska gränsen där vi kan övernatta. Vi vill inte hem utan vill dra ut på hemkomsten. Så vi har bestämt oss för att göra två övernattningar i Danmark och då får ju inte den första vara alltför nära hemma. Efter att vi passerat gränsen stannade vi och konsulterade kartan på vår stora iPad. Vi har en iPad Pro med en skärm strax under 13 tum som Skepparn använder i sitt jobb. Den är perfekt att använda för navigeringsöversikt och kartstudier. Alltid i satellitläge så att vi får en känsla för hur det suger ut runt oss.
 
Vi letar efter ett mindre samhälle som gärna får ha en båthamn. Just båthamnar är det bra att leta efter då de ofta har platser för husbilar. Just nu, så här på våren, vet vi ju att det pågår sjösättningar i dessa så vi misstänker att det kan vara svårt att stå i dem i kväll. Men vi vill ändå testa. Vi ser på satellitkartan att den närmaste staden verkar vara Haderslev. Men staden ligger långt inåt land, låt vara med något slags vattendrag i staden, men långt från havsstranden. Vi är tveksamma om det kan finnas någon båthamn där och kollar den ställplats- och campingar vi använder mest - CamperContact.
 
Vi ser att det finns en ställplats på Haderslev Sejl-Club men vi ser också att den är stängd. Men vi bestämmer oss för att chansa och styr kosan dit.
 
När vi kommer fram till segelklubben ser vi att sjösättning pågår och att det är trångt och pågår aktivitet överallt.
 
Segelklubben ligger vid det vattendrag vi sett på satellitbilden och det ligger en hel del båtar i sjön vid den här ganska stora hamnen. Anläggningen ligger vid vattendraget som ändå visar sig vara av en viss storlek nu när vi kommer dit. Det är fortfarande många båtar som står på land men det finns flera ganska stora segelbåtar som väntar på sjösättning så vattendjupet här är nog ganska bra också hela vägen ut till södra Östersjön, som är det hav vattendraget står i förbindelse med.
 
Det är en ganska stor båtklubb som ligger i Haderslev vid det vattendrag som leder ut till södra Östersjön.
 
När vi ser att det pågår aktivitet så parkerar vi M/F Solsken på en rymlig tom gräsplan utanför själva hamnområdet och promenerar ned till den röda träbyggnad som verkar vara någon sorts centrum för aktiviteterna där. Vi letar efter hamnkaptenens kontor men hittar inte något sådant så vi rör oss istället mot en dörr där vi hör många glada röster av både kvinnor och män. Här finns det inte heller något hamnkontor, däremot finns det en bar men en glad och fryntlig man stående bakom bardisken högljutt och glatt diskuterande med personerna som har ett barhäng där. Långväggen i lokalen är helt i glas och vetter ut mot vattendraget och bryggorna där och innanför fönstret står ett långt bord där det också finns bargäster sittande.
 
Skepparn använder sin allra bästa danska och frågar den fryntlige om det finns någon möjlighet att stå här för natten? 
  - Det går fint, svarar den fryntlige. Ni får hitta en plats där ni inte är i vägen, säger han och slår med armen ut mot uppställningsområdet som ligger osynligt där bakom väggen bakom honom där han står vid sin bar.
  - Men vi har inte fått igång duschar och toaletter ännu, säger han.
  - Det gör ingenting, svarar Skepparn. Vi har allt sådant ombord.
M och Skepparn tycker det är lite osäkert att stå inne bland de upplagda båtarna då sjösättning pågår och en stor mobilkran kör fram och tillbaka med hängande båtar och som dessutom drar upp damm som avlägsnar sig från marken runt dess däck.
  - Kan vi stå på gräsmattan utanför, frågar vi.
  - Ja, det går fint, svarar den fryntlige.
 
Vi går till en biljettautomat, som den fryntlige sagt finns runt hörnet, och köper en biljett för en husbil till priset av 130 danska kronor. Vi tror att den fryntlige kan ha menat att vi inte behöver köpa någon biljett, vilket M påminner Skepparn om där vid automaten. Men Skepparn, som är båtmänniska, vill stötta segelklubben och knappar fram en blå biljett att hänga på bilen.
 
Tillbaka vid M/F Solsken igen så manövrerar vi runt lite grann på plats och ställe och gnuggar bilen lite hit och dit för att hitta en perfekt punkt där bilen står någorlunda rakt. Vi använder nästan aldrig de där klossarna som bilen kan köras upp på för att utjämna lutning utan nöjer oss för det mesta med hur det blir. Vi kan gärna sova i lite lutning hit eller dit, bara det inte blir för mycket.
 
Till slut har vi ”gnuggat” färdigt på ort och ställe och hittat en placering för M/F Solsken på gräsmattan utanför båtklubben som gör att vi sover någorlunda rakt.
 
Vi bor permanent i M/F Solsken och många tycker nog att det kan verka trångt. Och det är det ju också. Bilen är 2.33 meter bred och 7.44 meter lång och det ger en boyta på ungefär sjutton kvadratmeter. Och det är ju inte mycket men vi trivs alldeles utmärkt med detta. Vi har inte kvar något hus att ha saker i så det går ju inte för oss att äga något. Men det tycker vi är jätteskönt. Vi har lämnat pryl- och konsumtionssamhället och lever numera ett minimalistiskt liv tillsammans utan andra ägodelar är M/F Solsken och det som finns ombord på henne.
 
Det är en liten boyta att bo i husbil men det är också en fantastisk rymd. Vi bor där bilen är och det kan vara vid en öppen och vid havsstrand vid Medelhavet, eller på en bergstopp i Spanien med ofantliga vyer runt oss, eller i en skog i Sverige längs en grusväg med tystnad och utan trafik och med badsjön intill där det inte ens behövs badkläder. Det finns inga andra där än vi och M/F Solsken. Eller på den här gräsmattan i Haderslev.
 
Det må vara en liten boyta tillgänglig för oss som bor permanent i husbil, men det finns en stor rymd att leva i.
 
Det är påskafton här i Haderslev och M och Skepparn har tidigare varit på Lidl i Tyskland och köp tillbehören till påskbordet. Matjessill som inte hade riktigt den sältan och kryddigheten vi är vana vid, en sill inlagd i något vitt av något slag som var jättegod, lax, ägg, gräslök och potatis. Sedan har vi nubbar i småflaskor som vi fått från vår dotter Fredrika innan vi lämnade Sverige. Med detta lilla men mycket goda påskbord firar vi påsk där på gräsmattan i Haderslev.
 
Vi åker sedan direkt till Sverige, vi är ju nästan hemma och tyckte inte vi behövde en natt till i utlandet som vi först hade planerat. Efter påsk väntar en hel del jobb med några riktigt långa arbetsdagar för Skepparn. Vi kör till Mörarp i Skåne där vi har goda vänner och där Skepparn får låna ett kontor för långa telefonsamtal. Han jobbar också i Spanien och när det är dags för långa telefonmöten där brukar M göra något annat utanför M/F Solsken. Men här i Mörarp har vi vänner så vi ordnade det så att Skepparn får lämna husbilen i stället när han ska jobba.
 
Efter några dagar flyttar vi oss till ställplatsen på Råå söder om Helsingborg där vi också möter upp med ett par andra kåkfarare från Spanien som kommit till Sverige med sin husbil samma dag. Vi äter varsin god räkmacka med räkor på som smakar som räkor ska smaka och umgås en kväll innan de sticker vidare norrut nästa dag. En av de allra mest fantastiska sakerna med att resa runt med M/F Solsken som vi gör är att vi skaffar oss fantastiska vänner som har sin hemmavinst runt om i Sverige. Men också bekanta från andra delar av Europa.
 
Det har funnits en parkering på Råå som länge har använts av husbilar. Nu byggs den om och görs till en officiell ställplats. Ännu är den inte färdig så vi som står här gör det just nu utan kostnad. Det finns ingen el men det behöver vi inte ha som kan använda våra solceller. M/F Solsken är den fjärde bilen i den främre raden och M står ute på vägen och hälsar Skepparn välkommen hem.
 
Vi bor alldeles intill småbåtshamnen på Råå. Husbilarna på ställplatsen skymtas bakom tegelhuset. Vi kommer att bo i den här hamnen minst en vecka innan vi rör oss till något annat ställe.
 
Det är verkligen perfekt att stanna vid den här ställplatsen i Råå småbåtshamn. Den ligger fint och nära den lilla fina staden med dess affärer, apotek, restauranger och caféer. Även i den här hamnen, precis som i Haderslev, pågår sjösättning för fullt men ställplatsen används inte alls för båthamnens aktiviteter. Här går det att stå i lugn och ro. 
 
Råå är ett fiskeläge och en båthamn med små gamla vackra hus. Mest i sten eller tegel men det finns också trähus. Teglet på det här huset är det gamla karaktäristiska brända Helsingborgsteglet som inte tillverkas längre.
 
Det varma solljuset i skymningen omsluter Råå hamn.
 
På kajen har ett vrak lagts upp.
 
Sjösättning pågår och alla båtar har ännu inte kommit i sjön.
 
Efter några dagar är vi framme vid den sista dagen i april. Det har blivit valborgsmässoafton och våren ska sjungas in. På stranden bakom Råå Världshus samlas folk för att fira tillsammans och för att se valborgselden tändas och brinna. Från många håll i det lilla samhället kommer folk med både barn och äldre och med hundar och med katter. Vi kan inte med säkerhet säga att den vita katten som firade valborg ”kom” med någon, men den var där i alla fall tillsammans med alla andra. 
 
Vi promenerar längs träbryggorna och närmar oss så sakta Valborgselden som brinner bakom den vita byggnaden som är Råå Värdshus
 
Det pågår fortfarande fiske på Råå men fiskebåtarna här är mycket små och inte alls av den storlek vi är vana att se i Santa Pola på Costa Blanca i Spanien. I bakgrunden syns röken från Valborgsmässoaftonens vårbrasa som brinner bakom Råå Vårdshus som visar en av sina vita gavlar åt det här hållet.
 
Många samlas runt elden som brinner på stranden.
 
Barnen uppmanas att inte kasta in stenar från stranden in i elden. Och det är ju bra för de är ju så vackra där de ligger och har legat i långa långa tider.
 
Det är en vacker kväll vid Öresund denna Valborgsmässoafton.
 
Sundet ligger stilla i solnedgången.
 
Det finns två krogar i Råå hamn. Dels finns Restaurang Ankaret som ligger i småbåtshamnen alldeles nära ställplatsen. Det är en mycket trevlig restaurang med mycket vällagad mat och hyfsade priser. Den drivs av Micke som också är Spanienresenärer och som tillbringar vintrarna på sydliga breddgrader. Den senaste vintern var han dock hemma. Den andra restaurangen är Restaurang Piren som ligger på andra sidan Råå-ån vid piren som utgör ena sidan av hamninloppet. Även det är ett trevligt ställe med trevlig personal. M/F Solskens besättning har dock inte ätit där så vi kan inte säga mycket om maten.
 
Restaurang Piren är ett trevligt hak som ligger på vågbrytaren i Råå hamn. Här avslutade M och Skepparn valborgskvällen med varsitt glas vin.
 
På väg tillbaka till M/F Solsken framåt natten fick vi möjlighet att studera det upplagda vraket.
 
Vraket är avspärrat då ansvariga inte vill att folk ska gå ombord och skada sig.
 
Koordinaterna till ställplatsen på Råå är N 55.9903847  E 12.7490497.