Marknadsdag i Santa Pola

 

Det är en solig och varm januarilördag i Santa Pola och många på campingplatsen i staden, liksom många andra stadsbor, gör sig klara för att fira helg. Och för att gå på marknaden.

 

Det sopas och fejas i kåkfararnas bostäder runt omkring M/F Solsken. Damm ska bort och sängkläder ska vädras samtidigt som Skepparn äter sin frukost. Det är inte bara mitt på blanka förmiddagen utan till och med en bit in på den. Han är för det mesta uppe med tuppen men den här morgonen blev det sovmorgon. Alldeles nedanför honom pratar spanjorer med varandra i ett snabbt lördagstempo. Det är en spansk familj som vissa helger kommer till sin husvagn som är uppställd lite nedanför M/F Solsken. De lever sitt campingliv under svarta tunna skynken som svävar lojt och sakta i den svaga vinden som råder den här lördagsmorgonen. Lyckligtvis finns det fri sikt från M/F Solskens salongsfönster, vindrutan, ut mellan spanjorernas husvagnstak och deras högt svävande svarta solskydd.

 

Det är lördag och solen skiner med varma mjuka lena och sköna solstrålar från en klarblå himmel. Det är marknadsdag och folk från Camping Bahia de Santa Pola ska till marknadsplatsen för att besöka den. De ska handla jordgubbar att äta och ha på sin morgongröt och till annat gott, de ska försöka få tag på dill som ryktas finnas på marknaden. Just dill är annars en örtkrydda som det kan vara lite svårt att få tag på här nere i de sydliga delarna av Spanien. Och de ska leta efter många andra nyttiga förnödenheter.

 

Klockan drar sig mot sen förmiddag och det är fortfarande kvar mycket folk på campingen. Hundar hörs som hälsar på både folk och fä och människor pratar med varandra och pysslar med sina husbilar och områdena runt dem. Någonstans hörs det avlägsna ljudet från en dammsugare. Så ännu är det många campinggäster som inte har kommit iväg till marknaden. På M/F Solsken ska det också lördagsstädas men det blir efter marknadsbesöket. Nu tar besättningen det hela med ro och sitter lugnt och stilla och smuttar på sitt kaffe och te och äter sin frukost i den behagliga förmiddagstempereaturen i det nya mycket trevliga lufttält som har anslutits till M/F Solskens styrbordssida. Här i tältet är det svalare än det är utanför och dessutom finns det skugga för den ljusa förmiddagssolen vilket är skönt när mat ska ätas. Lufttältet är inte alldeles nytt utan är använt av en annan kåkfarare under någon säsong eller så innan det blivit en del av M/F Solskens utrustning. Men det känns ju bra ur miljösynpunkt att använda ett fullt fungerande begagnat tält som inte passade till de förra ägarnas husbil. Det är ju lite trendigt också då second hand är väldigt inne just nu.

 

Den här lördagen är det mycket folk på marknaden. Vädret är fint och det är varmt och skönt och vi är en liten bit på väg in på det nya året med alla helgerna avklarade. Skepparn och M promenerar sakta genom den stora marknaden som varje lördag och måndag finns på den stora marknadsplatsen i Santa Pola. Här finns grönsaker och frukter av alla slag, här finns fisk och här finns charkuterier. Det säljs skor och kläder, det säljs väskor och dukar och gardiner, där finns pannor och kastruller, där finns sybehör och deodoranter, tvålar och tvättmedel, där finns leksaker av allehanda slag, där finns godisförsäljning och foodtrucks med öl, vin och mat. Och där finns alla möjliga saker som vi människor kan behöva. Där finns också alla som arbetar med försäljning och där finns alla som kör in varor och som hämtar ut allt som inte sålts. Där finns inget bus alls utan allt går trevligt, lungt och vänligt av stapeln. Marknadsplatsen är nästan som en egen organism som lever i samklang med alla dess olika delar.

 

Efter att ha gått en runda svalkar M/F Solskens besättning sig med en öl och ett glas vin hos Harvey som driver en stor bar alldeles intill marknaden. Han använder en hel bred gågata som går mellan  marknadsplatsen och stadens kärna för sin verksamhet. Här samlas marknadsbesökare, både spanjorer och folk från olika delar av Europa. Här finns också många nordbor, svenskar, norrmän och finnar. Bland alla barbesökare rör sig försäljare. Någon säljer guld- och silversmycken, en annan en slags snidat hopfällbart bord som ser ut att vara gjord av en trädrot av något slag, ytterligare någon säljer fruktskålar och en annan bjuder på gatumusik med sitt gamla slitna dragspel och hoppas på att få någon slant för det efteråt. De olika yrkesmännen som arbetar med försäljning och musik den här dagen känner varandra och hälsar på varandra när de möts och växlar vänligt några ord sinsemellan.

 

Efter att förfriskningarna intagits går vi ut på marknaden igen där det nu görs några stopp för Skepparn och M. Jordgubbar ska införskaffas liksom tomater, broccoli, paprika och banderillas. Banderillas är godsaker som är uppsatta på en liten trästicka, som ett slags litet spett. Vi är ute efter syltade smålökar, paprikor och gurkor som finns på sådana spett och som är jättegoda.

 

Första stoppet för inköp är jordgubbar. Det såldes mycket av dessa på marknaden i många stånd. Vi köper inte av just denne man men det blir ett ganska bra fotoläge vid hans bord. Han har ett av de billigare erbjudandena på jordgubbar. Ungefär 30 kronor kilot är priset för helt färska röda bär.
 
Fisk finns det gott om på marknaden. Här är det en slags torkad saltad fisk men det finns också mycket färsk fisk att köpa av handlarna här. Själva ska vi inte ha någon fisk den här dagen men det är alltid roligt att titta i de här marknadsstånden.
 
Tomater ska vi dock ha och vi köper helst den här grönröda stora sorten som är saftig men också riktigt matig med sitt kraftiga tomatkött. Om man nu kan prata om att tomater har kött.
 
Ost finns det också gott om och en hel del av dem ser riktigt goda ut medan Skepparn tycker att andra ser ut att vara sådär. Ostkulturen i Spanien skiljer sig mycket från den i Sverige och vi har ännu inte hittat en hårdost som vi verkligen gillar att kunna skära med osthyveln för att ha på frukostsmörgåsen. Det är ofta getmjölk eller fårmjölk inblandad i ostarna även om det också finns ostar på bara komjölk.
 
Det finns så många fina ostar hos denne osthandlare så det blir två bilder från hans marknadsstånd.
 
Textilier och sybehör finns det gott om på marknaden i Santa Pola. Det här ståndet finns på plats alla marknadsdagar som M/F Solskens besättning har besökt marknaden. Här säljs knappar, synålar, symaskinsnålar, knappnålar, sytråd, band av olika slag, saxar, fingerborgar i olika storlekar och precis allt annat som kan behövas när det ska sys. Det är ett mycket trevligt stånd som många spanska signoras samlas runt.
 
M/F Solskens besättning har bestämt sig för att få med sig banderillas på syltad gurka, lök och paprika hem. Detta hade serverats vid något tillfälle i baren på Camping Bahia de Santa Pola och vi älskar det. När vi frågar på baren var de har köpt detta får vi veta att det finns på marknaden. Och här är mannen som säljer de här godsakerna. Vi köper en rejäl bytta banderillas samt en stadig annan bytta med chilimarinerade stora fina oliver.
 
Leksaker finns det gott om på marknaden. De här stånden har ofta saker som rör sig, som låter och som blinkar för att dra till sig kunder.
 
När klockan börjar dra sig förbi ett så börjar marknadsfolket så smått att packa ihop sina saker och en halvtimme senare är det full fart på arbetet att få in allt som inte sålts i bilarna igen.
 
Längs en av sidorna på marknadsplatsen står en rad av vagnar och foodtrucks som säljer mat och dryck till marknadsbesökarna. När klockan närmar sig halv två är arbetet med att stänga och göra rent efter dagens marknad i full gång.
 
Vid halvtvå-tiden fylls marknadsplatsen av lastbilar som ska hämta alla varor som inte sålts. Det blir trängsel och trafikstockning men alla hjälper varandra och det märks ingen irritation.
 
Rivning av stånden går förvånansvärt fort. Raskt packas bord och kassaapparater in i lastbilarna tillsammans med alla de varor som inte sålts. På den ruta som finns till vänster i bild syns hur det ser ut efter att ett marknadsstånd lämnat sin plats. Alla sopor och allt förbrukat förpackningsmaterial tas om hand av städpersonalen som intar torget efter att det tömts. Nästa dag syns inte ett spår av marknaden och marknadstorget har blivit en stor bilparkering. Sedan är det dags igen på måndag, och på lördag igen. Hela året runt.
 
Kvinnan som transporterar de blå backarna till bilen arbetar i nästa marknadsstånd intill, som just nu tas ned. Inte med det färdigrivna och tömda till vänster.
 
 
#1 - - FREEDOMtravel:

Jordgubbar ser härligt ut! Just jordgubbar känns väldigt avlägset här just nu ;)

Svar: Ja, det är härligt att ha sommar hela vintern lång. Det är precis vad vi längtat efter de senaste mörka vintrarna i Sverige. Vi är nu i Santa Pola för andra säsongen och har nu haft vår och sommar i en följd sedan vi var på Teneriffa i mars 2017. Jordgubbarna är vackra och de är också goda, men ändå inte riktigt som de svenska. Det är första gången jag upplevt att frukt och grönsaker inte riktigt är godare på dessa breddgrader än i Sverige. Det har de alltid varit annars.
Marianne och Knut-Erik