Medeltidsmarknad i Orihuela

 
En ganska blåsig dag i början på februari åker vi tillsammans med några vänner i deras spanskregistrerade bil till Orihuela för att besöka medeltidsmarknaden där. Det blir en trevlig utflykt till en trevlig stad vid foten av de fjärran berg som syns liggande där västerut från Camping Bahia de Santa Pola.
 
M/F Solsken ligger stadigt förtöjd i Santa Pola och vi gör inte några utflykter med henne under den tid vi är här. Då är det trevligt med vänner som har skaffat sig en personbil och som bjuder med oss på en så trevlig utflykt som den här. Vi får nu chansen att se en annan del av Spanien som ändå ligger ganska nära. Det är bara drygt fyra mil att köra dit. Men ändå långt bort för oss som inte har något bränsledrivet kommunikationsmedel.
 
Dagen är solig och fin men tyvärr ganska kall då kyliga vindar sveper ned från norr. Vi märker inte av det medan vi sitter i bilen men så snart vi kommer upp ur parkeringsgaraget biter vinden i. Skepparn ångrar att han inte tog den där koftan under jackan som han valde att lämna där hemma i Santa Pola. Januari och februari är en lite kall period här i södra Spanien, dagarna är inte riktigt lika varma som de är innan årsskiftet och som de blir igen i i slutet av februari. Men de är ändå inte som under vintern i Sverige och det är ju en fin tröst.
 
Våra värdar på utflykten har varit här förut och vet precis var de ska parkera. I ett parkeringshus alldeles intill marknadsområdet. Det behövs bara en mycket kort promenad för att komma in i stadens gamla kärna. Vi kommer dit ganska tidigt och marknaden har precis öppnat. Innehavarna av alla de olika marknadsstånden håller på att ställa sina stånd i ordning.
 
Marknadsstånden håller på att öppna när M/F Solskens besättning kommer dit tillsammans med vänner från Camping Bahia de Santa Pola. Här förbereder innehavarna av marknadsståndet sig för att ta bort den långa duk som hänger ned framför ståndet. De här örterna mot olika sjukdomar har vi sett säljas på flera marknader i Spanien.
 
Klockan är halv tolv på dagen och de olika grillstånd som finns runtom på olika platser i staden är igång och grillar för att kunna erbjuda alla marknadsbesökare mat. Tyvärr är vinden så kylig att det är svårt att hitta en plats i lä för vinden att äta den goda maten. De allra flesta matstånden erbjuder sittplatser i den lite bistra skuggan och där vill ingen helst vara den här dagen.
 
Grillröken ligger tät på torgen och mellan husen. Det finns ett antal sådana här grillrestauranger runt om på marknaden med enorma grillbord som roteras för hand över glödbäddar på lite olika avstånd med svalare områden emellan dem. På de här matställena erbjuds korvar, olika typer av fläskkött och olika kötträtter från nöt.
 
Det börjar dra lite i tarmen på besättningen som nu söker sig till en matplats. Det finns många, som sagt, men de flesta ligger i ett läge där de inte erbjuder solsken och solvärme. Och det är ju något som Skepparn, M och deras värdar gärna vill ha. Det var svårt att hitta dock, de restauranger och serveringsställen som har sina uteplatser i solen har ännu inte öppnat. Så småningom hittar vi en restaurang som erbjuder pizzor som ligger i solskenet och våra värdar väljer att ta en pizza och lapa lite sol. M/F Solskens besättning är dock sugna på något från grillborden och väljer en sådan restaurang i stället. Här står en enorm underbar paella och kokar men det skulle dröja en timme innan den är klar informeras besättning, så i stället blir det några rejäla revbensspjäll var  och lite patatas fritas att dela på tillsammans med en öl och ett glas vitt vin. Det smakar smaskens och den ganska oansenliga salladen bestående av salladsblad, majs, gurka och paprika är nog den godaste vi någonsin smakat på. Den dressingen är inte av den här världen och går inte av för hackor.
 
M/F Solskens besättning väljer att äta vid det här grillbordet och delar på ett av de revbensspjäll som ligger uppe till vänster i bilden. Det blir en rejäl lunch kan vi lova! På bordet ligger också en hel liten spädgris, det är väl inte så där jättekul tycker vi och tittar lite storögt på den. Sådana grisar finns på grillborden på varje grillrestaurang.
 
Det går att äta annat än grillat kött för den som vill. Här går det att äta olika typer av anrättningar gjorda på potatis.
 
Det går också att hitta sötsaker på marknaden, som dessa kanderade äpplen. Det är ingen favorit hos Skepparn så det finns inget vittnesmål om hur de smakar. Däremot är han väldigt nyfiken på de pinnar som ligger tillsågade till höger i bild. De ska man tydligen tugga på och Skepparn köper ett par knippen med en sex sju pinnar i varje och sätter genast tänderna i en. Det är det sötaste och mest sockersöta han någonsin har ätit, så de här träpinnarna får bli bjudpinnar till gäster som kommer till M/F Solsken. Skepparn vill inte ha mer nav dem!
 
På marknaden säljs det många ganska fina saker. Det finns inte så mycket krimskrams från Kina utan mer hantverksmässiga saker även om det mesta är sådant som vi på M/F Solsken inte behöver. Men vi köper en praktisk textilduk som är helt okänslig för diverse drycker och annat som kan hamna på den. Den kan helt enkelt inte få fläckar trots att det är en textilduk och inte en plastduk. Det tycker vi är praktiskt.
 
Det går att köpa olika skinnprodukter som väskor och plånböcker.
 
Det går att köpa små föremål som den här mannen har gjort av ståltråd.
 
I en del stånd är väntan på kunder längre än i andra. Många sådana här leksaker säljs på marknaden men de är nästan uteslutande tillverkade av trä.
 
Grönsaker går det förstås att köpa.
 
Korgar kan ju vara praktiska att ha men på M/F Solsken finns inget omedelbart behov av dessa.
 
Det går också att köpa olika typer av fantasifigurer men detta är definitivt inget som finns på M/F Solskens inköpslista.
 
När klockan passerat två är det dags att dra sig hemåt till Santa Pola igen. Detta fantastiska ur finns i staden.