Så är vi i Skandinavien igen - lagom till ett litet påskbord i solskenet

 
Så är vi tillbaka i Skandinavien igen, alldeles lagom till påsk. På självaste påskafton. Med fyrtio danska kronor på fickan bestämmer vi oss för att köra till en dansk båthamn som ligger på lämpligt avstånd. Där brukar det ofta gå att övernatta med husbil.
 
Efter att vi passerat Flensburg och den danska gränsen där vi blir igenomviftade av en hårding med solglasögon och basker stannar vi för att konsultera vår Tomtom Go Camper som också innehåller en databas med ställplatser och campingar. Vi vill gärna till en båthamn då vi vet att det ofta går att stå där med sin husbil. Det finns på skärmen en symbol för en ställplats i Haderslev som Skepparn trycker på med sitt pekfinger och genast räknar Klara ut en rutt för oss. Klara är damen som bor i vår gps.
 
Vi har gissat att det kan vara svårt att stå i en båthamn nu i sjösättningstider och vi märker när vi kör ner till hamnen att det stämmer. Det är parkeringsförbud överallt eftersom båtar ska hissas med den stora mobilkranen och flyttas till sjösättningsrampen där de sakta möter havet igen och de vaggor båtarna stått i under vintern flyttas sedan till en särskild grusplan. Det finns dock en gräsmatta intill som ser lugn ut där vi parkerar. Vi säger till varandra att här kan vi ju stå, men först söker vi upp någon som ser ut att vara bossen på bygget för att höra om det går bra.
 
Hamnen välkomnar husbilar men på grund av sjösättning kan inte platsen användas ännu. Och i appen Campercontact står det att ställplatsen är stängd.
 
Vi promenerar in i hamnområdet och närmar oss en byggnad med lite folk utanför och märker när vi går in genom dörren att det här är båtklubbens bar. Inne i den och på trädäcket på andra sidan ut mot havet (som ännu så länge har mer karaktären av en å) finns det många danskar som diskuterar saker och ting. Vi är på Jylland och det låter som om vi har stigit in i teveserien Badehotellet som utspelar sig på Skagen. Vi förvånas lite att det är samma jylländska dialekt här på södra Jylland som på norra. Den låter som i Badehotellet men skådespelarna där kan ju i och för sig ha varit sydjylläningar.
 
Skepparn och M köper varsin öl av den vänlige mannen i baren och vi förbrukar hälften av vår budget för resan genom Danmark. De kostar tio danska kronor styck och vår totala budget består av fyrtio danska kronor. Han berättar för oss att vi kan stå på den gräsplan där vi redan har parkerat men säger också att toaletterna och duscharna inte är igång ännu. Vi tycker inte att det gör något, vi har toalett och dusch ombord på M/F Solsken även om vi inte använder duschen där. Men vi behöver ändå inte duscha denna kväll.
 
M och Skepparn köpte varsin öl av mannen i baren. Halva den danska budgeten gick åt då ölen kostar tio danska kronor styck. Och M/F Solskens besättning har bara ynka fyrtio danska kronor i sin ägo.
 
Vi har hittat en riktigt fin plats för M/F Solsken för övernattning i Haderslev. På Haderslev Sejl-club’s gräsmatta.
 
Vi bor permanent i vår husbil och många tycker att det verkar ganska trångt. Det är det också men det gäller att inte ha så många saker och vi har gjort oss av med i stort sett allt som vi har ägt. En annan bloggare som också bor i husbil, Malin Storyteller, har sagt några bra ord som beskriver det här livet. Vi bor på liten yta men med stor rymd. Detta med rymd tycker vi stämmer både andligen och världsligen och inte minst är det sant så fort vi går utanför husbilen. Och det mesta av vårt liv lever vi i frisk luft utanför den.
 
Att leva permanent i husbil är att leva på liten yta men med stor rymd. Det visar den här bilden ganska bra tycker vi. 
 
Vi sätter genast igång med påskpysslet. Mor är rar och far ror så M sätter igång med att koka ägg och potatis till påskmiddagen och plocka fram lax och sill medan Skepparn tar fram stolar och bord ur garaget, tar ut små nubbeflaskor han och M har fått av sin dotter ur kylen tillsammans med en stark IPA som han också hittar där, lägger på en duk på bordet och poppar sedan upp sin öl. Ahhh!
 - Ta du en öl som har kört hela dagen så fixar jag maten, säger M.
 
Dagens p-öl är en stark IPA köpt på Lidl i Hameln i Tyskland. Det blev ocså den öl Skepparn hade till påskbordet, så det blev två gladöl i dag. Tillsammans med ett par nubbar blev det livat värre.
 
Påskbordet planerade vi när vi besökte Lidl i Hameln. Vi ville ha sill, lax, ägg, potatis, gräddfil och gräslök. Och vi hittade allt vi ville ha och allt var dessutom riktigt gott, utom möjligen de matjesfiléer vi köpte där. De var inte saltade och kryddade nog. Däremot var sillen som var inlagd i en gräddsås med lök, kryddor och äpple jättegod. Att ha äpple med till sillen tyckte vi var jättegott.
 
Det blir en påsktallrik var till oss på påskafton i Haderslev i strålande sol och skön temperatur.
 
För att få maten att sjunka ned tar vi en promenad in mot den lilla staden där vi går runt lite på ett par gator och nere i hamnen på den motsatta sidan från där vi har M/F Solsken. Det är en liten stillsam stad, inte alls som de mer täta tyska men ändå lite småtrivsam även om vi inte hoppar jämfota av förtjusning när vi ser den. Hamnen där vi har parkerat ligger i kvällsljus, ett ljus som är mycket vackert.
 
Det är ett vackert stilla ljus över den stilla hamnen.
 
Det verkar som om hamnfogden har valt att lägga alla vrak vid samma brygga. De ser ändå inte ut att vara föräldralösa, vid en av båtarna finns det en lapp med ägarens namn och telefonnummer.
 
Det här lilla huset är ett av de märkligaste bostadshusen vi ser vid vår promenad. Skepparn tycker det är vackert på något sätt. Nästan som ett litet sagohus.
 
Här är en skev och vind bild på vår gps. Vi tycker det är mycket praktiskt att ha många campingar och ställplatser direkt på gps-enheten. Om vi zoomar ut ser vi förstås ännu flera så det finns alltid en bra överblick. Vi får inte betalt för att promota Tomtom, vi tycker bara det är en så jättebra gps.
 
Koordinaterna till hamnen är N 55.248110 E 9.500340
#1 - - FREEDOMtravel:

Fina bilder från Sverige! Sill med äpple låter gott! :)