Vi har sorg på M/F Solsken

 

 
 

Strax efter midnatt den 27 oktober förlorade vi vår käraste vän, Mariannes bror och Knuts svåger, Torbjörn, hastigt och obegripligt i Vila Chã strax norr om Porto i Portugal. Han lämnade oss mycket snabbt och vi är säkra på att han inte förstod att han skulle gå bort. Det är en tröst för oss liksom att han var på resa tillsammans med oss, en resa där vi alla tre hade oerhört roligt och trevligt tillsammans. Vi hann tillbringa fjorton fantastiska dygn tillsammans på M/F Solsken innan detta skedde.

 

Torbjörn var en mycket duktig fotograf och filmare och var en inspirationskälla för både Marianne och Knut. Och för många andra. Han var också en globetrotter och äventyrsresande som tillbringade en stor del av sitt liv på andra kontinenter - Mexico där han bodde långa perioder tillsammans med en av sina bästa vänner, Sydamerika där han besökte ett flertal länder, Bali, Laos, Vietnam, Kambodja, Hong Kong och Kina. Han tillbringade också en hel del tid i Portugal där han också hade vänner som bor. De senaste tolv åren valde han att bo nära sin lillasyster och flyttade till Helsingborg alldeles nära där hon och Knut bor.

 

Han var alltid mycket blygsam angående sin gärning men han behandlade sin kamera som ett trollspö. Varje bild han tog var alltid en bra bild och många av de bilder han har tagit genom åren är fantastiskt spännande och uppskattas av alla som ser dem. Han arbetade med foto på ett gränslöst sätt och kunde skapa stämningar i bilder som ingen annan med hjälp av olika tekniker. Han gör även kortfilmer men har också arbetat med större filmproduktioner, med bild men också med klippning och ljud. Att arbeta med ljud var ett annat av hans intressen, inte bara med ljudupptagning utan också att skapa skönhet med ljud. Han skapade en del musik genom åren, både ensam och tillsammans med andra.

 

Han sörjs närmast av sin dotter Emma-Clara och sitt barnbarn Teo. Han sörjs också starkt av sin syster Marianne och hans svåger Knut och av hans övriga familj. Vi är alla väldigt ledsna att ha förlorat denne fantastiska vän och människa.

 

Torbjörns bortgång skedde på camping Parque de Campismo de Vila Chã och den familj som driver denna camping har varit ett enormt stöd för oss i denna tid. De hjälper oss med allt vi behöver, de fanns där för oss när bortgången skedde och hjälpte oss med allt som behövdes på natten, de har sedan fortsatt att vara ett stöd och ser till att vi får mat att äta och att vi får allt annat vi behöver också. De tar in oss i sin familj och säger att de vill vara en andra familj för oss nu när vår svenska familj finns så långt borta. Vi är mycket tacksamma för detta och för dessa fantastiskt vänliga, varma och empatiska människor som har betytt oerhört mycket för oss dessa dagar.

 

M/F Solsken fortsätter på tisdag sin resa som planerat då hon är det hem som Skepparn och M har. Vi är också helt säkra på att det är vad Torbjörn hade velat. 

 

 
 
 
#1 - - Anonym:

Herregud!!! Beklagar!!! Han var en fantastisk man och kommer inte glömma de samtal vi hade. Kram

Svar: Tack Johanna
Marianne och Knut-Erik

#2 - - Elsa och Jöran Magnusson:

Beklagar sorgen.

Svar: Tack Elsa och Jöran
Marianne och Knut-Erik

#3 - - Anna / Boihusbil:

Beklagar! Livet är skört och kan snabbt ryckas bort. Tänker också att vilken ynnest för er att fått de senaste 14 dagarana tillsammans. Gissar ni skapat många fina minnen att ha med er framöver.

Svar: Tack Anna
Marianne och Knut-Erik

#4 - - Zigge:

En så begåvad människa. En riktig människa. Jag träffade aldrig Torbjörn fysiskt, i det verkliga livet som vi säger, men vi hade fin kontakt genom tråden. Som när vi chattade då han satt ensam i mörkret på ett litet hotellrum i Mexico City medan hundarna skällde och han inte kunde sova. Önskar att han kunde skicka ett tecken nu från andra sidan på samma lyskraftiga sätt. Det känns nu som att en bit av en själv försvinner.

Svar: Tack Zigge
Marianne och Knut-Erik

#5 - - FREEDOMtravel:

Beklagar sorgen! Så sorgligt, och så hemskt när det händer så plötsligt och oväntat. Man inser att man inte ska ta något för givet.

Svar: Tack för er omtanke
Marianne och Knut-Erik

#6 - - Helena:

Hej Marianne och Knut. Vi beklagar sorgen så oerhört mycket. Vi blev helt chockade att läsa att Torbjörn så plötsligt lämnat er. Vi känner tacksamhet över att vi fått träffa Torbjörn vid några tillfällen, samtalen med honom var mycket intressanta med hans erfarenhet och upplevelser från andra platser. Trots chocken och sorgen i hans bortgång så tror vi att ni samtidigt upplever det som något positivt, att ni fick rå om varandra så nära och på resande fot där ni delade äventyret med varandra. Det gör ont i oss...största kramen till er och ta väl hand om varandra. Vill ni prata så ring bara. Kram /Helena o Tjoppe

Svar: Tack Helena och Tjoppe
Marianne och Knut-Erik

#7 - - fia lagercrantz:

Torbjörn var en fantastisk person, en stor kärlek jag missade att vårda och hylla . Allt gott till er

Svar: Tack Fia
Marianne och Knut-Erik

#8 - - fia lagercrantz:

ps och det är så förfärligt sorgligt .

#9 - - Carl:

Först idag fick vi reda på detta på SIA Media. Det blev både tårar och skratt då vi pratade om och mindes vår vän som vi haft förmånen att jobba med och haft så roligt med. Själv fick jag jobba i åtminstone 5 år med honom vilket ledde till en fin vänskap. Torbjörn var en av de få "riktiga" människor man träffar i sitt liv, och våra filosofiska samtal kommer jag aldrig att glömma. De han träffade påverkade han. Jag beklagar sorgen för alla han kände, men tänker att nu är han på ett nytt äventyr. Allt gott till er.

Svar: Tack! Vi vet också att Torbjörn tyckte väldigt mycket om att arbeta med dig, Don Carlos. Han hade med sig en stor riktigt tjock cigarr på resan som vi ska dela på hans begravning, det hade han gillat. Vi vet också att du ochTorbjörn kunde dela detta, han blev riktigt glad när ni träffades efter hans pensionering och du hade med dig två sådana. Kramar från oss.
Marianne och Knut-Erik

#10 - - Mariola och Pawel med familj:

Hej Marian och Knut
Det var jätte tråkig att höra om Din bror .
Livet är oförutsägbar och tiden för sådant är aldrig den rätta.
Vi tänker på Er i den svara tiden.
Vi hoppas att vi kan ses någon gång.
Mvh
Mariola ,Pawel ,Karolina och Misia

Svar: Hej på er kära vänner. Tack för er omtanke, det värmer oss. Vi vill också säga att det är roligt att ni hittat till bloggen. När vi är tillbaka i Sverige igen får vi se till att ses! Kramar från oss!
Marianne och Knut-Erik