Hösten har sin gilla gång

 
Vi är sedan ett par veckor installerade på vår plats på camping Bahia de Santa Pola på Costa Blanca i södra Spanien. Vi gillar att resa med M/F Solsken men blir nu här på ort och ställe under en period under den här vintern.
 
Det är nu drygt två veckor sedan vi kom hit och den här tiden har karaktäriserats av glädje över att träffa våra många vänner som vi fick här under förra säsongen men samtidigt av saknad efter Torbjörn som skulle varit med och delat vårt liv här i Santa Pola. Det var något som vi alla tre hade sett mycket fram emot.
 
Vår del av världen. Här lever vi vårt liv under största delen av vintern. Sjutton kvadratmeter inomhus och ett antal kvadratmeter till utomhus och under markisen. På marken lär det ligga kross av marmor har Skepparn fått veta, det är den bergart det finns mest av häromkring fick han också höra. Vi har utökat med ett kökstält denna säsong där vi lagar vår mat. Kökstält är något som vi inte ser när vi reser i Sverige men de är mycket vanliga på dessa sydliga breddgrader. Markisen är stadigt förankrad mot vind med hjälp av stormband. 
 
Tiden tillbringar vi i sällskap med M/F Solsken och med goda vänner. Skepparn har ett par rekryteringsprojekt att arbeta med på dagarna och för M erbjuder dagarna vila och avkoppling. Vi tar lite promenader och cykelturer när vi behöver göra våra ärenden och när vi ger oss ut på stadens gator och torg på eftermiddagar och under helgerna. Kvällarna och helgerna går åt till umgänge med goda vänner och till att ha en och annan tevekväll ombord. Vi har nu under några kvällar avverkat teveserien "Vårt liv är nu" på SVT Play. Det är ett stilla och rofyllt liv.
 
Vi har utvecklat vår plats här på campingen med ytterligare en byggnad, eller med ett tält som det ju är fråga om. Vi har skaffat oss ett kökstält, något som är väldigt vanligt att se på campingplatser på de här breddgraderna men som vi aldrig ser i Sverige när vi reser runt där. Redan förra säsongen gjorde vi det mesta av vår matlagning utomhus. Vi gillar kryddig mat och doften, eller oset om man vill, av chili och curry vill inte alldeles lätt och självmant lämna M/F Solsken efter att den intagit pentryts, salongens och sovhyttens alla hörn och vrår. Därför är det skönt att kunna vara utomhus med detta. Med kökstältet är vi helt oberoende av vädrets nycker och de kalla nordanvindar som ibland, även om det är sällan, blåser ned från Sverige och de andra länderna där uppe i norr i skuggan av polartrakterna.
 
Kökstältet är praktiskt inrett. Här finns en köksbänk med fyra hyllor i två skåp undertill bakom dragkedjeförsedda skåpluckor och de matlagningsresurser som krävs för att göra en god middag. Bordet till höger är påverkat av väder och vind efter tre års användning utomhus och är rentorkat trots den fula bordsytan. Det gör numera tjänst som köksbänk.
 
Kökstältet är köpt i staden Elche en bit inåt landet och är en fin investering som vi gjort. Vi behövde inte ta husbilen bort för att köpa det utan fick skjuts i en av våra vänners personbilar till den husbilsaffär som ligger där. I kökstältet har vi en köksbänk med fyra hyllor i två skåp undertill bakom dragkedjeförsedda skåpluckor där vi kan förvara matlagningsutensilier i det ena och grönsaker och potatis i det andra. Och några ölburkar som Skepparn kan förbruka då han lagar mat åt sig och resten av besättningen, det vill säga till M. 
 
Här finns en trelågig gasspis som är köpt på en av Santa Polas ferriterior, eller järnaffärer. Den är kopplad till en gasoltub som lånas av campingen utan kostnad. Depositionen är trettio euro som återbetalas när den återlämnas igen. Vi har en ugn som också är köpt på järnaffären. Den drivs av elström som vi enkelt hämtar via ett utvändigt eluttag för 240 volt på M/F Solsken. Vi har också en fjärde kokplatta eller gasolgrill beroende på användningsområde. Den hade vi med oss från Sverige redan förra året. Allt detta kan enkelt vikas ihop och läggas i platta väskor för enkel och utrymmessnål transport till Sverige.
 
Premiärrätten i det nya köket blev rårakor som Skepparn slängde ihop. Både lättlagat och gott! Bilden är tagen med mobiltelefon.
 
Det blev gott och M vill att vi äter det fler gånger. Det var ett gott betyg tycker Skepparn. Bilden är tagen med mobiltelefon.
 
#1 - - Catherine Kastberg:

Ser helt fantastiskt ut! Kökstältet var en nyhet för mig - har inte sett det någonstans innan, men det blir något att leta efter. Är ju faktiskt bra att ha var man än är!
Hoppas ni får en underbar vinter :)

Svar: Vi upptäckte kökstältet för första gången förra vintern men kom oss inte för att skaffa det då. Vi hade dessutom en bil med ganska låg lastvikt då och det väger ju några kilo att köra runt med. Nu har vi nästan ett tons lastvikt så nu tyckte vi att vi kan skaffa det och det ångrar vi inte!
Marianne och Knut-Erik

#2 - - Helena:

Så god maten ser ut, vi lagar också råkakor rätt ofta som vi serverar till lite creme fraiche (eller grekisk yoghurt), kaviar och finhackad rödlök. Sen en liten citronklyfta. Det enkla livet är ett skönt liv på alla dess sätt och vis. Så tillfredsställande att se att ni boat in er och njuter, särskilt nu när Torbjörn så hastigt lämnade er med saknad och sorg. Må så gott och var rädda om er hälsar vi snedseglare från Grekland

Svar: Det är roligt med god mat och vi inspireras av er och er syn på råvaror och livsmedel. Det är alltid roligt att vara inspirerad av en duktig kock som du, Helena. Gräddfil hittar vi ingen här och inte creme fraiche heller men däremot mycket god lite lätt grekisk yoghurt som är mycket god och frisk i sin smak och konsistens. Vi längtar efter att träffa er och tycker det var synd att vi inte hann ses. Kramar från oss.
Marianne och Knut-Erik

#3 - - Tjabba:

Härligt att följa era förehavanden 😊

Svar: Tack, det är roligt att du gillar bloggen.
Marianne och Knut-Erik

#4 - - FREEDOMtravel:

Rårakorna ser supergoda ut! Kökstält såg vi också många i sydeuropa. Superbra att ni är nöjda! För oss skulle det nog inte passa eftersom vi vill kunna flytta oss ofta ;)

Svar: Vi stannar lite längre här i Santa Pola under vintern, men reser också runt en del senare under säsongen innan vi far hemåt. Vi kommer nog inte att använda det någon annanstans än här då vi också rör oss för mycket från februari-mars och framåt och under hela sommaren. Tills vi kommer hit igen i oktober nästa år, då åker det fram igen.
Marianne och Knut-Erik