Det finns många olika slag av god mat i spanska butiker

 
Santa Pola är en stad med ungefär 35 000 innevånare. Dessa kan välja att handla sin mat i åtminstone sju stora matvaruhus, i en saluhall, i en fiskehamn med fiskebodar och på marknadsplatser på två ställen. Så det är väl försett med möjligheter att få tag på livsmedel här.
 
De råvaror och produkter som går att finna på dessa olika ställen är också för det mesta av mycket hög kvalitet. Olika livsmedelskedjor som till exempel Carrefour, Mercadona och Aldi har egna varumärken och lite olika utbud. På Carrefour går det också att hitta vissa svenska varor som Felix ketchup och Abbas sill men till ganska höga priser. Mercadona säljer svenska pepparkakor, Gajjetas de Jengibre, från Bjurholm i Norrland. Dessa är dessutom mycket goda, de godaste pepparkakor som Skepparn har smakat på men det betyder ju inte att de är godast i objektiv mening förstås.
 
En sak som verkligen finns överallt här i landet är lufttorkade skinkor. Ofta finns det också en mycket representativ man eller kvinna som ansvarar för dessa skinkor och den avdelning i butikerna som ibland finns runt dessa. Serranoskinkorna är något som spanjorerna helt uppenbart är mycket stolta över.
 
Serranoskinka finns det överallt i butikerna i Spanien under hela den tid som M/F Solsken och dess besättning tillbringar i landet. En exklusiv produkt som spanjorerna verkar vara mycket stolta över.
 
Den här eftermiddagen besöker Skepparn MasYMas (Mer och Mer) som är en av de sju större livsmedelsbutiker som finns i staden. Det är en välskött butik som är känd för sin utmärkta manuella köttdisk. Här kan kunderna få köttet skuret precis som de vill och det finns en ung mycket trevlig man bepansrad med en brynjehandske (en handske gjord av metallkedjor) på sin vänstra hand när han skär köttet. Skepparn tänker för ett ögonblick om det är helt hygieniskt att gå från den ena köttprodukten till den andra med samma brynjehandske? Men han kanske byter han dem mellan varven. Eller också spelar det kanske inte någon roll. Ingen av kunderna verkar i varje fall fundera nämnvärt på detta. Förutom att denne unge man levererar kött som kunden vill ha det över köttdisken talar han ganska bra engelska.
 
I charkdisken kan besökande svenskar från stadens camping eller lägenheter få hjälp av en trevlig engelsktalande charkuterist. Han skär upp köttet precis som kunden vill ha det samtidigt som han växlar några vänliga ord med denne.
 
En annan mycket god specialitet är den ganska starka chili- och pepparkryddade olivoljan som används för att försiktigt ringla över maten på tallriken efter att den serverats. På restaurangerna i Santa Pola går det alltid att få lite starka droppar att fördela över tallriken för den som ber servitören att få in picante. Men det är inte alltid i form av olivolja, ibland ställer kyparen bara fram en flaska Tabasco. Men på en del ställen serveras denna goda olivolja och åtminstone på restaurangen La Dolce Vita nere i hamnen är den gjort på ett hemligt familjerecept. När vi frågar hur den är gjort får vi veta att det är en familjehemlighet. På MasYMas går det att köpa en sådan picante och Skepparn och M tycker att den är jättegod. Det sägs att det går att fylla på en sådan flaska med vanlig olivolja när den börjar bli tom för att få en omgång picante till. Om det verkligen fungerar vet inte M/F Solskens besättning. Men vi har en gammal förbrukad flaska som vi prövar att göra så med nu.
 
Picanten står längst upp till höger, flaskan med namnet YBARRA som har chilifrukter på etiketten. Inuti flaskan seglar både chilifrukt och kryddkorn runt i oljan.
 
Det går att finna alla möjliga olika varor förstås medan andra är svåra att hitta. Kaviar på tub som den vi har på smörgås har vi ännu inte hittat i affärer. Inte heller de ostar vi brukar ha på smörgås har vi hittat i hel bit förutom i ganska små sådana. De säljs framför allt färdigskivade. Vi har inte heller lyckats hitta gräddfil men här använder vi i stället en god grekisk yoghurt som är lätt att få tag på och som är jättegod. Inte så tjock och krämig som den ofta är i Sverige men inte heller rinnig. Gräslök finns ibland bland grönsakerna men vi hittar den inte särskilt ofta. Däremot finns det mycket goda sylter och marmelader gjorda på de bär vi är vana vid, jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär.
 
Sylt- och marmeladhyllan bjuder på ett rikligt utbud i olika kvaliteter på frukt och bär som vi är vana med hemma i Sverige.
 
Det finns mycket gott bröd att köpa överallt i Spanien och i Santa Pola men det är ofta av baugettekaraktär. Det är inget vi tröttnar på i första taget men vi känner samtidigt att det inte tillhör det allra nyttigaste brödet. Så vi har bestämt oss för att börja med havregrynsgröt till frukost i stället. Vi väljer att gå till MasYMas då vi har fått instruktioner av vänner på campingen hur vi ska hitta fram till havregrynet. Och det är just denna produkt som är målet för Skepparns besök i livsmedelsbutiken denna kväll. Skepparn hittar det han vill tillsammans med både sylt och mjölk.
 
Det är väldigt praktiskt med mjölken här i landet, särskilt för oss som har ett kylskåp som inte riktigt har samma volym som vi är vana med i våra hus och lägenheter hemma i Sverige. Det vill säga för alla oss kåkfarare. För ingen av oss är kylen särskilt stor även om vissa husbilar har lite större kylar än andra. Vi tillhör dem som har lite större kyl men den blir ändå snabbt full, till och med lite överfull. Mjölken i Spanien behöver inte stå i kylen. Åtminstone inte om vi väljer bort färsk mjölk, det finns ofta några sådana flaskor (den säljs för det mesta i flaskor) i några små kylar i butikerna. Men de allra flesta spaniorer köper mjölk som inte behöver stå i kyl förrän den har öppnats. Och det gör vi också för då behöver vi aldrig ha mer än en mjölktetra i kylen åt gången.
 
Dagens skörd från MasYMas - ett par liter hållbar mjölk, havregryn, jordgubbssylt med hela jordgubbar i till vänster och hallonsylt till höger. Och en burk jättegod leverpastej som vi alltid ser till att ha hemma. Syltburkarna har för övrigt samma koncept som Den Gamle Fabrik har hemma i Sverige. Vieja är också det spanska ordet för Gamla.
 
 
#1 - - Marita Danielsson :

Vi hittade Annas pepparkakor på Mas Y Mas i fjol...

#2 - - Marita Danielsson :

Vi hittade Annas pepparkakor på Mas Y Mas i fjol...

Svar: Se där, en annan god pepparkassort att hålla utkik efter!
Marianne och Knut-Erik

#3 - - FREEDOMtravel:

Dessa skinkor är ju fantastiskt goda! Vi älskar också färska köttbullar som man kan köpa, som är gjorda på ibericoköttfärs. Helst med pinjenötter i färsen. Sååå goda!!! Köp. köp. köp om ni hittar :) Kaviar på tub är ju en svenska produkt i första hand och kan nog finnas på "svenskbutiker" i Spanien. Vi hittade dock en slags kaviar i Kroatien: https://www.freedomtravel.se/2015/10/finns-det-kaviar-utomlands/

Svar: Tack för tipset om köttbullarna, de ska vi leta efter! Det kan hända att det blir en Kroatien-resa vad det lider och då får vi titta efter kaviaren.
Marianne och Knut-Erik

#4 - - Olle:

Om suget blir för stort så finns Kalles Kaviar hos Unide Market i Gran Alacant, Ave de Escandinavia (passande)

Svar: Tack för det tipset. Det är ju nära oss!
Marianne och Knut-Erik