Brandrök och rödbruna bad

 

Det är måndag och Sverigeturen går norrut med helt obestämda planer. Det enda vi vet är att vi ska vara i Årsunda utanför Sandviken i slutet av veckan. Så vi passar på att besöka Dalarna för att uppleva det mest svenska.

 

Vi upplever en resa utan ett ruvande Rosengård och utan ett Tensta ingärdat i oljerök, utan skottlossning och andra bekymmer med kriminella gäng. Det enda som ger oss lite funderingar är var vi ska tillbringa natten. För Dalarna är vackert, Dalarna är ljust och Dalarna är grönt. Men Dalarna är också tätbefolkat så här års. Det blir så när det är en vacker solig och varm sommar med dansbandsfestival i Malung och med alla de vanliga andra dragplåstren som sjön Siljan och städerna Mora och Rättvik och den böljande gröna skimrande landsbygden runtomkring. Men det mest svenska, det riktiga Sverige, det Sverige vi läser om i nyhetsrapporteringen både sommar, höst, vår och vinter, det Sverige tycker vi inte riktigt att Dalarna är. Istället är Dalarna någon slags idealbild över hur en del av oss vill att Sverige ska vara.

 

I Mora kan M/F Solskens besättning inte låta bli att ta en promenad. Husbilen lämnas vid den stora parkeringen vid det Rosa Huset, där det ska gå att övernatta med husbil enligt en ställplatsapp som används ombord. Vi kommer till denna stora stengrå ökentorra och soldyrkande parkering vid det här rosa huset och det finns plats, massor av plats, till skillnad mot alla andra ställen vi passerat sedan vi körde förbi gränsen mellan Värmland och Dalarna. Men precis när vi lämnat husbilen svänger det in en Securitasbil med en ung och trevlig parkeringsvakt som berättar att vi kan stanna på denna plats för att göra våra ärendet i Mora, men vi kan inte övernatta här. Kommunen har beslutat sig för att dra in denna plats för övernattning då det tydligen har varit problem med renhållning, eller egentligen med renlighet bland en del av de som övernattat i sin husbil, berättar parkeringsvakten. Folk orkade inte gå med sina sopor till sopcontainern. Trist, men så är det då och då. Men under dagen går det att stå där.

 

 

I solgasset passrar M/F Solskens besättning under portalen som är målgång för Vasaloppet.

 

Promenaden tar sedan sin början och vi passerar under den skylt som visar var Vasaloppet har sitt mål. Där finns slagordet ”I fäders spår för framtida segrar”. Loppet grundar sig på Gustav Vasas flykt från Kristian II:s soldater 1520. Gustav Vasa blev sedan den första kung vi svenskar hade där kungakronan skulle komma att ärvas av en av kungens söner. Innan Gustav Vasa valdes och avsattes kungar. Hur skulle Sverige ha sett ut idag om vi inte hade haft Gustav Vasa? Kanske skulle vi varit en republik med presidenter i stället för kungar.

 

Mora är hett. Inte bara som besöksmål utan den här sommaren ser solen och värmen till att alla stadens besökare håller sig på skuggsidan på stadens gator och trottoarer. M/F Solskens besättning håller sig också i skuggan så gått det går under de ärenden som ska göras vilket är införskaffande av lite nya persedlar. För Skepparn innebär det här ett besök på Dressman som tar sammanlagt sju minuter. För M krävs mer tid och Skepparn sjunker ned halvsovande på en av gågatans parkbänkar som står på en skuggig plats. 

 

Väl tillbaka till M/F Solsken behöver ett beslut fattas om var övernattning ska ske. Vi tror att alla campingar är fullbelagda så vi väljer att fricampa och ser en lovande sjö på Google Maps som vi bestämmer oss för att pröva. Från Skattungsbyn går det en grusväg norr om sjön Skattungen och vi sätter kurs mot denna plats. Grusvägen är väldigt ”tvättbrädig” och det rasslar som attan bland allt hårt lösöre ombord. Men allt är stuvat och luckor och lådor är stängda och låsta så det går bra. 

 

Vid en bukt av sjön finns det en badplats. Vi bestämmer oss för att inte parkera exakt vid sjön utan väljer en plats intill grusvägen ungefär åttio meter från sjön med skogen och bastanta tallar som närmaste granne. Ombord finns 250 watt solceller så vi är helt oberoende av anslutning till 240 volt. Det enda vi inte kan göra är att använda luftkonditionering och ladda datorn. Vi har hittat en skuggig plats och bedömer att vi klarar oss utan luftkonditionering och datorn behöver inte laddas just nu. Såg vi tar den platsen, vilar lite och tar ett gott dopp i sjön intill med dess rödbruna varma skogsvatten.

 

Badsjön Skattungen gav härliga svalkande dopp i det rödbruna skogsvattnet.
 
Vi bestämmer oss för att inte övernatta på badplatsens parkering utan väljer en plats intill vid sidan av grusvägen.
 
Ljuset lyser upp hemtrevligt. Men det är inget levande ljus i torkan utan ett elektriskt LED-ljus med fladdrande låga.

 

När vi nu ändå är i krokarna bestämmer vi oss för att besöka Dalhalla på onsdag för att se Melissa Horn och Emil Jensen som gästar det gamla kalkbrottet. Sagt och gjort, biljetter beställs via internet, liksom ställplats intill så att vi kan övernatta i husbilen efter föreställningen. Dock behöver Skepparn klippa sig för att vara i någorlunda representativt skick när han kommer till denna berömda scen. Vi behöver också göra viss proviantering och besök på Bolaget så vi bestämmer oss för att åka till Sveriges mest kriminella stad - Borlänge. Åtminstone sades den vara den mest kriminella för några år sedan. Den staden kan nog erbjuda allt vi behöver i provianteringsväg.

 

Besök gjordes på köpcentret Kupolen i utkanten av staden men ingen av de två frisörer som fanns där hade möjlighet att klippa en Skeppare med långt härligt hår. 

 - I morgon kan det gå, sade frisörerna på båda frisörsalongerna. Men i morgon är M/F Solsken inte kvar längre.

 

Mat, vin och öl inhandlades på Coop och på Bolaget i närheten av köpcentret Kupolen, sedan styrdes stegen (eller bilen rättare sagt) mot Borlänges centrala delar där vi hittade en barberare, Josefine, som arbetar på The Barber Shop. Hon är elev som håller på med sina gesell-arbeten just nu. Och här får hon nu en långhårig drasut att sätta saxarna i och göra något kreativt med.

 

 - Vi sparar det långa håret högst upp på huvudet och luggen och klipper kort på sidorna och i nacken, föreslog Josefine och det tycker Skepparn låter som en bra idé. Det är ju värsta fotbollsproffsfrisyren. Josefin berättar att hon är utbildad barberare och Skepparn förstår när Josefin berättar att det är något annat än att vara en vanlig herrfrisör. Vad skillnaden består i får han dock inte riktigt klart för sig.

 

Josefine fick chansen att sätta saxarna i ett riktigt långt hår.
 
Resultatet studeras, det ser ju riktigt bra ut!

 

Efter hårklippningen behövs det genast en dusch för att bli av med alla kliande hårstrån och M/F Solsken sätter kurs mot Mellsta camping strax utanför Borlänge. En camping med mycket trevlig service och riktigt bra servicehus, kan vi berätta.

 

Nästa morgon är det dags att åka till Dalhalla för att lyssna på Melissa Horn och Emil Jensen. Vi har bokat plats nummer tre på ställplatsen och är nyfikna på hur detta fungerar, för vi tycker ju att det är kanon att kunna bo kvar i husbilen på konsertplatsen efter konserten. Det finns ingen el eller möjlighet till tömning av toalett eller gråvatten. Men vi ska ju bara stanna en natt så det ska inte vara några problem. Det visade sig att ställplatsen har ett alldeles perfekt läge med bara ungefär etthundra meter till entrén.

 

Dalhalla erbjuder en perfekt plats för övernattning inte mer än etthundra meter från entrén. Ingen el och ingen möjlighet till tömning av toa eller gråvatten, men det gör ju inget för en natt. På M/F Solsken har vi dessutom dubbla solceller.

 

Med andakt blev klockan åtta på kvällen och vi gick in i Dalhalla för att höra konserten som började klockan nio. Vi har bra biljetter på parkett och ser fram emot den här upplevelsen, som också blir alldeles perfekt. Några regndroppar vid sjutiden gjorde att vi blev lite oroliga men de är bara några få och ställer inte till med något problem.

 

Konserten var riktigt riktigt bra och Emil Jensen var en härlig överraskning för oss med sina spännande och bra texter (vi vet, vi borde ha sett honom förut, han har ju hållit på några år nu). Melissa var också bra, vi har sett henne förut och då var hon lite ”visaktig” av sig. Det var hon nu också men det fanns också en rejäl härlig portion av rockband över henne och hennes band.

 

Emil Jensen med sitt band, en fantastisk upplevelse. Hans trummis spelar också bakom Melissa Horn senare på kvällen.
 
Melissa Horn bjöd inte bara på trubaduraktigt vemod utan också på rejäl rock!

 

Efter att ha sovit en skön natt på ställplatsen vid Dalhalla och efter det sedvanliga morgonkaffet satte vi kurs mot Årsunda för att träffa goda vänner. Det brinner på många platser norr om oss och under en sträcka passerade vi genom brandrök. Branden var inte alls nära men vi påmindes om hur landskapet och vyn förändras i röken. Det soliga varma vädret uppfattades plötsligt som både grått och mörkt under ett par mils körning.

 

Vi körde genom brandrök från en av skogsbränderna. Den soliga varma dagen förvandlades till en grå mörk dag.