FELIÇ 2018

 
Polisen tvingades hantera raketbeskjutning mot privatpersoner. Zhara blev hotad och beskjuten av ungdomsgäng.
 
Det här hände inte i Santa Pola. Det hände i Sverige och rapporteras i en av dagens kvällstidningar. Att gå genom Santa Polas stad mitt i natten de sista timmarna av år 2017 och de första på år 2018 var mycket tryggt. Överallt hade de stängda restaurangerna sina möbler stående på plats ute vid uteserveringarna utan några som helst lås eller kedjor. På restaurang efter restaurang längs kajkanten i hamnen såg det likadant ut. Det här hade varit helt omöjligt i städer i Sverige. Det hade resulterat i skadegörelse, slängda möbler runt om på gator och torg, stulna utemöbler och möbler nedkastade i vattnet längs kajerna.
 
När vi går runt här i natten i Sanga Pola tänker vi på att det lugn och den ordning som råder i staden berättar väldigt mycket om vilket läge vi har i Sverige. Att vårt samhälle där hemma inte är ett friskt samhälle.
 
Vi gick förbi torget och dess gamla renässansborg första gången vid halv elvatiden på kvällen och då var det tomt och stilla och inga människor fanns där. Vi hade hört att det skulle vara så att folk kommer dit först strax innan tolvslaget. Så vi gick en tur till hamnen för att leta efter en god glassefterrätt för att avsluta matkvällen som hade startat med en nyårsmiddag på Blå Kinesen där vi hade ätit middag med många andra svenskar från svenskkolonin här i staden. Det var under den promenaden från den Blå Rondellen där restaurangen ligger ned till torget med dess borg och sedan vidare ned till hamnen som vi gjorde iakttagelserna om möblerna som kunde stå kvar orörda.
 
När vi kom tillbaka till torget igen med endast fem minuter kvar till tolvslaget hade det fyllts med folk som tutade i papperstrumpeter och gladde sig tillsammans i den ljumma sommarkvällen. För det är ju ljumma sommarkvällar här för oss som kommer från norr trots att det är mitt i vintern! Temperaturen var 18 sköna grader mitt i natten där mitt i staden. Inte en enda överförfriskad människa syntes till. Inte ens bland ungdomar och unga vuxna på torget. 
 
Träden på torget var inklädda i ljus och också borgen var prydd med beslysning av olika slag. Vid tolvslaget konsumerades de tolv vindruvorna, en för varje slag som klockan gjorde, och Cava-korkarna smällde när de lämnade flaskorna, först motvilligt och sedan med en liten smäll. Det var de enda smällarna som hördes på torget förutom några smatterband som tändes och small vid två tillfällen. Besökarna på plats kunde höra ljud av ett fyrverki på någon annan plats i staden men folket på torget kunde inte se röken av dessa. Och inte ljuset av dem heller.
 
 
 
Det fanns dessa tre svenskar på plats på torget samt Skepparn som höll i kameran. I övrigt var det tunt med folk från det nordliga bistra nyårsoroliga landet uppe i Skandinavien. De flesta på plats var spanjorer men det kunde också höras några engelsmän i folkmassan.
 
När klockorna klingat ut och ljudet av cavakorkar och sprudlande cava lagt sig hördes ljudet av musik runt borgens hörn och en del av dem som varit på torget började dra sig ditåt. Där bjöds det på dans i nyårsnatten och här var det precis likadant som på torget. Gamla och unga och barn samlades för att dansa och det fanns överhuvudtaget inte spår av fylla hos en enda männsika. Det rådde bara en helt naturlig glad och sällskaplig feststämning och festen stod högt i tak.
 
 
Det var glädje på stan i nyårsnatten utan minsta fylla eller stök och tryggheten kändes total. Detta hade varit omöjligt i Sverige.
 
 
Musiken och stämningen var hög och till och med tomten var vaken.
 
Santa Pola bjuder på en underbart vacker välgjord och genomtänkt julkrubba i renässansborgen. Den är fanstiskt fin och har en otroliga känsla av djup och färg. M/F Solskens besättning tillbringade lång tid med att titta på den och njuta av hur den är gjord och hur den ser ut. Modellerna av byggnaderna och båten på sjön är något av det mest välgjorda vi har sett. Man har till och med gjort havsbotten som på sin väg upp mot stranden kan studeras av besökaren.