Allmänt Santa Pola

Solen

Solen skiner nästan alltid här i Santa Pola och lyser upp tillvaron för nordbor som mest är vana med mörker och gråhet så här års. 
 
Även om värmen just den här veckan har lyst lite med sin frånvaro så har solen fortsatt att sprida sina ljusa strålar. Kan flanören bara hitta lite lä så är det riktigt skönt under dess ljusa värme. Men ibland är det så att dess sken behöver begränsas, till och med den här dagen med sin småkyliga vind. Som i skoaffären i hamnen som säljer skor och väskor från Elche till fabrikspriser. Deras butik ligger mitt i solen och behöver lite skugga. Så även om vinden gör luften kall så gör solen den verkligen varm där vinden inte kommer åt.
 
 
Santa Pola är en gammal stad med anor från romartiden. I palmparken i staden finns en utgrävning av ett romerskt hus där det går att se de vackra mosaikgolven som fortfarande är intakta. Det är också intressant att se att de här husen byggs på samma sätt som vi bygger gedigna hus idag även om de flesta helt moderna hus är byggda med andra material och metoder.
 
 
Men staden är inte den där riktigt gamla Medelhavsstaden med trånga stenlagda gränder utan är mer en stad där de ganska smala gatorna går i ett mer eller mindre kvadratiskt mönster där det finns gamla byggnader som samsas med nyare sådana. På en del platser i staden är byggnaderna moderna med en arkitektur som vill vara en kontrast till det lite äldre mer traditionella och som Skepparn tycker kan vara ganska vackra. Som byggnaden som finns alldeles innanför fiskepiren. Den lapar solljuset under morgontimmarna och dagarna. Här får solen rum att smeka väggarna och ge träden som står på en avsats uppe i byggnaden det ljus och den värme de behöver. Den avsatsen sprider ljus i sig själv och ser nästan ut att sväva över torget därunder.
 
 
 
 Ha det gott och njut av staden.