Allmänt Fiskehamn, Santa Pola

Fiskehamnen i Santa Pola

Vid fyratiden på eftermiddagen vaknar fiskehamnen i Santa Pola. Då kommer båtar in med sin fångst och vi som är intresserade av att se all aktivitet kan göra det utan att behöva gå upp i svinottan, vilket vi måste i Sverige. Där hemma i Norden kommer båtarna in med sin fångst mycket tidigt på morgonen.
 
 
Den ena båten efter den andra anländer i strid ström. Vid en blick ut över havet ses de komma från olika vädersträck stävande mot inloppet till den levande och ganska stora fiskehamnen i Santa Pola. Här sjuder det redan av aktivitet. Båtar ligger med motorerna fortfarande igång och lossas på sin fångst med blixtens hastighet. Fisken som rensats på väg tillbaka till hamn har lagts upp i plastbackar av olika slag. Is finns redan ombord och omger de fiskar som ligger där i sina backar tillsammans med sina olycksbröder och olyckssystrar. Fiskarna som har fångat dem är dock lyckliga och på mycket gott humör. En av dem har bott och pluggat i Sverige och hälsar på Skepparn på svenska när Skepparn frågar om han får ta några bilder och berättar att han är från Sverige. Det känns genast att det finns ett band och att världen är ganska liten.
 
Mannen till vänster blir riktigt glad när han hör att Skepparn är från Sverige och undrar hur läget är på svenska. Tack bara bra får Skepparn svara och hans arbetskamrat kollar in honom lite skeptiskt överraskad.
 
Det är mycket aktivitet längs kajerna och många båtar har kommit in men fortfarande finns det luckor på vissa platser och på andra platser förtöjer båtarna utanför de som redan har anlänt. Fisken som lagts i plastbackar lastas på rostfria vagnar som körs till fiskeauktionen och till bilar som kör en del av fångsten till de fiskebodar som finns inne i staden vid början av fiskekajen.
 
Den rostfria vagnen är lastad med fisk samtidigt som trucken kör ut nya tomma plastbackar till fiskebåtarna. Mycket av arbetet i fiskehamnen är helt manuellt.
 
Några platser gapar fortfarande tomma då de väntar på att de fiskebåtar som har de platserna ska anlända. Vid en står en man halvsovande över en rostfri vagn samtidigt som båten han väntar på är på väg in.
 
Strax ska vagnen lastas med nyfångad fisk.
 
Lossningen av fisken görs manuellt med hjälp av plastbackarna som hivas i land. På båtar som ligger förtöjda utanpå andra båtar bildar besättningen kedja och fångsten langas i land.
 
Snabbt som blixten lossas lasten och körs iväg. Därefter återstår att ta hand om nät och utrustning och spola fartyget rent.
 
Fångsten är vanlig fisk av olika slag, bläckfisk och sjöborrar. Också räkor och andra skaldjur syns på båtarnas däck men verkar mest vara en bifångst som sorteras och läggs för sig.
 
Sjöborrar.
 
En rocka får samsas med bläckfisken.
 
Även större bläckfisk landas som blir calamares på våra bord.
 
Mitt emot fiskehamnen finns en annan typ av båtar förtöjda. Lyxjakter för förmöget folk byggda på varvet här i staden, Astilleros Astondona. Det är båtar av en storlek som vi inte ens ser i Sverige. Åtminstone har inte Skepparn gjort det.
 
 
 
Bon apetit och passa på att äta fisk och andra godsaker från havet. Det finns gott om det i den här stan.