Tandläkarbesök i Santa Pola och tips på krog här utanför stan

 
Så var det dags igen. Att uppsöka tandläkare. Förra gången var det i Avignon i Frankrike under resan från Santa Pola till Sverige i april 2018 men nu görs det först ett akut tandläkarbesök i Stockhholm och sedan fortsättning i Santa Pola. Det visar sig att tandläkaren där uppe i norr har besökt Santa Pola ganska mycket.
 
Under M/F Solskens besättnings planerade resa till Stockholm känns det på fredagskvällen plötsligt lite skumt i munnen på Skepparn när han sitter på hamburgerrestaurangen på Brommaplan och mumsar på en Big Mac. Mumsar är väl kanske att ta i men det känns lite enkelt att ta sådan enkel mat på väg till hotellet efter att ha besökt vänner. M har stannat hos dessa så det blir en lite simpel fredagmiddag för M/F Solskens befälhavare (om han verkligen är befälhavaren är dock lite oklart) men huvudvärk gjorde att han ville ha lite vila så här på fredagskvällen. Men plötsligt är det något som inte stämmer. När han kommer tillbaka till det gamla Flyghotellet på Brommaplan, som numera är First Hotel Brommaplan, vid halvsjutiden på kvällen gör han en okulär besiktning i badrumsspegeln och ser att en av tänderna är kluven. Det går helt enkelt en spricka hela vägen uppifrån rakt ned i tandköttet. Det ser ganska allvarligt ut tycker han.
 
Skepparn var orolig redan när han åt sin hamburgare och oron tilltar nu hos honom och han inser att det behövs en tandläkare. Klockan är nu sju på fredagskvällen och han ska tillsammans med M tillbaka till Santa Pola om ett par dagar. Den egna tandläkaren finns nästan 60 mil söderut i Åstorp utanför Helsingborg så det finns ingen möjlighet att använda henne då Svea rike ska lämnas redan på måndag. Det är bara att slå upp jourtandläkare i Stockholmsområdet på internet och hoppas att det går att få en tid snabbt. Två tandläkare kan ta emot på lördagen, Distriktstandvården klockan 14.30 och Svea Tandklinik på Sveavägen klockan 10.30. Eftersom besättningen planerat att köra bil till Onsala på förmiddagen på lördagen passar tiden hos Svea Tandklinik bäst.

 

Det visar sig att den lösa biten behöver dras ut och det gör tandläkaren ganska enkelt utan större besvär med hjälp av en tång. Tandläkaren, som visar sig ha varit mycket i Santa Pola, berättar att min ordinarie tandläkare sedan får ta hand om den slutliga reparationen som innebär att det ska sättas en pelare bakom tanden där den saknade delen av tanden suttit för att bygga upp tanden och sedan behöver en krona sättas ovanpå. Skepparn lämnar tandkliniken efter en halvtimmes besök och är lite lättad över att skadan visade sig vara på en rotfylld tand. Kommande ingrepp kommer förmodligen inte att göra ont i alla fall. Medan Skepparn betalar för ingreppet undrar tandläkaren som arbetar på den gråkulna och kyliga Sveavägen om Skepparn har träffat Mariano Rajoy?
 - Vem, undrar Skepparn brydd.
 - Den förra premiärministern i Spanien, förklarar tandläkaren. Han berättar sedan att den gode premiärministern flytt Madrid och flyttat till Santa Pola efter att han tvingats lämna rollen som premiärminister.
 - Men han är nog tillbaka i Madrid igen nu, förkunnar tandläkaren innan Skepparn går ut i det regniga trista grå vädret.

 

Väl på plats på Camping Bahia de Santa Pola är det dags att söka upp den tandläkare nere i stan som alla på campingen som har behövt gå till talar så väl om, Dr. Orts. Tandkliniken på Elchegatan ligger nästan ända nere vid torget. Klockan 12.30 ska Skepparn vara där denna onsdag i början på december. Han gick in redan dagen innan för att boka en tid och fick den här tiden redan dagen efter. Så det gick snabbt att komma dit.

 

Nu är det dags för första besöket och efter att han skrivit in sig i receptionen innanför dörren som leder in till receptionen från gatan följer han den unga trevliga engelsktalande receptionisten in till ett röntgenrum. Han får ställa sig på golvet medan den unga kvinnan placerar röntgenapparaten vid hans käke. Han får bita i en slags gummitapp som sticker upp ur maskinen nästan som en kobraorm alldeles framför hans haka och när kvinnan är nöjd lämnar hon rummet för att ta röntgenbilden. Vacker musik flödar då ur högtalare samtidigt som ett par vita föremål sakta roterar runt Skepparns huvud. När de stannar kommer den unga kvinnan in igen och ber honom följa med.

 

Skepparn leds in till ett rum där en tandläkarstol tronar mitt på golvet med den vanliga uppsättningen redskap intill. En skölj med en mugg till vänster och ett antal borrar och polermaskiner och andra manicker framför som är kopplade till centralapparaten i rummet. Framför Skepparn finns en stor högupplöst platt-teve som  visar en tydlig röntgenbild på Skepparns garnityr. Han tycker att bilden ser ut som gapet på en gammal stor marulk.

 

Som en marulk gapar Skepparns garnityr med mycket hög detaljrikedom på den stora platt-teven framför honom. Betydligt skarpare och mycket mer högupplöst än de bilder han sett hos tandläkare i Sverige. Bilden är tagen med mobiltelefon.
 
En mycket trevlig och snygg ung man som är tandläkaren kommer in i rummet och hälsar vänligt. Han tar sig en titt på tanden och han kommer fram till samma sak som tandläkaren i Stockholm gjorde. Det ska sättas in en pelare bakom tanden för att bygga upp den och sedan ska det på med en porslinskrona. Tre besök kommer att behövas, ett första där tanden rekonstrueras och återuppbyggs, ett andra där en avgjutning av tanden ska göras för beställning av kronan från tandlaboratoriet och ett tredje för att sätta på kronan. Om exakt fjorton dagar, klockan 18 på kvällen den 19 december görs det sista besöket och tandkronan kommer på plats. Det kommer bara att vara tretton och en halv timme innan en Boeing 737 lämnar Alicantes flygplats för att transportera Skepparn och M till Sverige för en fjorton dagar lång julresa. Men det ska inte vara några problem meddelar den unga kvinnan bakom receptionsdisken som förklarar vad som ska göras och hur mycket det kommer att kosta.
 - 430 Euro, berättar hon.
 

Restaurantipset då? När Skepparn besökte den trevliga tandläkaren i Stockholm, som också han var en snygging, berättade han att han har varit ganska mycket i Santa Pola och i Alicante. Han säger att en av de bästa krogarna som finns ligger i Santa Pola och att han brukar åka från Alicante bara för att äta där. Skepparn blir mycket nyfiken och undrar vad detta kan vara för kalaskrog?
 - Den heter Chiringuito Azul och ligger en bit bort längs stranden utefter den lilla landsvägen längs kusten mot El Altet, berättar han.
En kontroll på Google Maps visar exakt var den ligger, men med röd text visas också att den är permanent stängd. Samtidigt står det att den öppnar klockan 10 så Google presenterar lite motsägelsefulla bud. Restaurangen ligger vid stranden och kanske är det en säsongsrestaurang som bara har öppet under sommaren. Men Skepparn bestämmer sig för att utforska detta vid en cykekltur.

 

Här är platsen för den topprestaurang som tandläkaren på Sveavägen tipsade om.
 
#1 - - Anonym:

C