Världsarvsbesök

 

För 15 kronor var kunde vi ta oss till Spaniens skocentrum med det lokala bussbolaget. Till staden Elx, som den heter på Valencianska, eller Elche, som den heter på Spanska. Vi upptäcker att Spanien är ett mångfacetterat land med olika regioner och olika språkskillnader. Inte för att vi hör det så mycket på pratet, vi kan ju inte spanska alls, men vi märker det på saker som detta.

 

Efter ungefär 20 minuters bussresa åt nordväst kunde vi stiga av på Elx ganska stora busstation. Den ligger inte alldeles centralt utan det är någon kilometer att gå till stadens mest centrala delar. Men det är en promenad vi gärna gör för mellan busstationen och city finns ett fantastiskt världsarv att besöka. Den vackra och världsberömda palmlunden.

 

Här finns palmer av alla slag och genom dess skog går välskötta stigar och här och där finns fontäner och mindre byggnader. Fallfrukten på marken är något så exotiskt för oss nordbor som dadlar.

 

 
 
 
 
I gruset under palmerna ligger fallfrukten - dadlar.
 
Staden möter oss med en varm färg, sandstenen lyser välkomnande i solen och ytorna mellan husen blänker. Folk är ute men de flesta sitter inomhus på caféerna då en småbister nordvästvind har dragit ned över området. Temperaturen är inte mer än 14-15 grader och det märks på spanjorerna att de tycker det är svinkallt. Mössa på och en och annan går i tjocka fårskinnspälsar med huvor neddragna över huvudet. Till och med ett par småhundar gick med jacka på och huva så bara nosen stack fram. Det var mycket gulligt att se. Men tre män fortsatte oförtrutet att diskutera insvepta i långa tygsjok utan att verka bekommas av den småkyliga vinden.
 
 
 
 
Det märks att julen är i antågande. Julpyntet har börjat komma upp över stadens gator. De är ofta bildlika skapelser skapade av gult ljus. Men ibland kan de också vara i neon.
 
 
Elx är en gammal stad och under dess gator ligger en ännu äldre stad och vissa utgrävningar pågår för att ta fram den.
 
 
 
På väg tillbaka gick vi in på järnvägsstationen, Skepparn och Chiefen, för att läska strupen med varsin liten och kall läskande öl. Härifrån går tåg till både Barcelona och Paris och kommer att vara en punkt som vi framöver använder för lite längre resor. Utanför fönstren vajar de oändliga palmerna i vinden betraktade av en okänd Elx-bo.
 
 
Här är slutligen en karta på stadens placering.
 
 
#1 - - Helena Norberg:

Hej, så vackra bilder. Har aldrig hört talats om platsen tidigare. Intressant läsning. Kram från oss

Svar: Jag hade heller aldrig hört talas om den, och visste förstås inte heller att det är ett skocentrum. Däremot vet jag att de gör fina skor i Spanien och nu vet jag var många av dem görs också.
Marianne och Knut-Erik