Vad håller ni på med...

...under vintern där nere i Spanien? Det var en fråga som M och Skepparn funderade på inför resan ned dit så vi ställde en fråga om det på Facebook innan vi reste ner. Boule, fick vi till svar. Och cykling. Och promenader, bingo och stickträffar. Det finns helt enkelt massor att göra och goda vänner att göra det tillsammans med. 
 
Skepparn och M var med på en boule-turnering den här tredje fredagen på plats i Santa Pola. Det var deras livs första boule-turnering och deras livs tredje boule-match. Och de har upptäckt att boulespel är något av det absolut roligaste som finns. Så det kändes väldigt kul att anmäla sig till den här utslagsturneringen.
 
 
Boule är väldigt enkelt - du ska komma så nära den lille (en liten kula som oftast är gjord i trä, inte en Gammeldansk). Det spelas för det mesta i lag och det lag som för varje kast ligger längst från den lille är den som ska kasta nästa gång.
 
Ulla Mäklin gör sig klar att kasta då hennes klot ligger längst från den lille.
 
När alla klot är kastade räknas det poäng, en poäng för varje klot så länge det lag med det närmaste klotet har klot närmare lillen än motståndarlaget.
 
Sedan finns det massor av små regler som hur man ska stå, att man inte ska hålla flera klot i handen när man kastar, hur klot avlider och går ur daga, hur man rör sig runt banorna, intag av rusdrycker och andra centralstimulerande medel (som inte ska intagas då personen befinner sig på banan) och säkert många andra saker som Skepparn och M inte har lärt sig ännu. 
 
Skepparn och M slogs ut redan i den första matchen men gjorde bra motstånd. En god bit in i matchen låg M/F Solskens lag under med 4-5, inte alltför mycket tyckte Skepparn, men när matchen blåstes av efter 30 minuter hade motståndarlagets ledning utökats till 7-4. Så besättningen fick fortsätta att se matchen från läktarplats, där också M/F Solsken står.
 
 
Boule är ett franskt påhitt och varje dag finns det ett fransk gäng som samlas på bouleplanen för att spela tillsammans, ofta insvepta i rök från franska cigariller och i ett osande av diskussioner på franska om hur spelet fortskrider och den ena och den andra kulans placering. Även denna dag fanns de på plats på den lediga delen av boulebanan.
 
De franska boulespelarna är involverade i en diskussion om hur kloten ligger.
 
Det fanns intresserad publik runt de banor som det spelades på. Den bestod både av intresserade svenskar som kommit för att titta och utslagna lag som inte skulle spela längre.
 
 
 
Efter en och en halv timme var det dags för semifinal och därefter final. Dessa genomfördes på två banor och i hård kamp och det kändes att det hade börjat bli lite mer allvar för de lag som deltog.
 
Här är det dags för en kula på banan där finalen spelades.
 
Även på banan där tredje pris skulle avgöras var koncentrationen tydlig.
 
Så småningom, efter en trevlig fredageftermiddag, hade det hela avgjorts. Vinnarna skulle koras och priserna skulle delas ut. Första pris vanns av Git Metze och Svante Gustavsson, andra pris vanns av Ulla och Bror Mäklin och tredje pris vanns av Hans och Birgitta Svensson.
 
Hans och Birgitta Bengtsson, Git Metze och Svante Gustavsson samt Ulla och Bror Mäklin.
 
Det kostar en euro för varje lag att delta i tävlingarna och för detta införskaffas trevliga och välsmakande priser som stod samlade på prismuren.
 
 
 
 
#1 - - Helena Norberg:

Så roligt det ser ut med boule...vi har inte spelat det sen vi lämnade Sverige. I Frankrike så vågade vi inte...gubbarna där såg rysligt proffsiga ut och vi kände oss malplacerade. Men med ert gäng ser det vansinnigt trevligt ut... Kanske vi kan slänga en kula ihop när vi ses... Vi önskar Kapten och M en fortsatt fin dag <3

#2 - - Anonym:

Har massor med klot, även tävlingsklot så när ni kommer hem får det väl bli en runda eller två...

Svar: Det vore trevligt men jag vet inte vem du är 😀 Det står bara att du är anonym. Men boule spelar vi väldigt gärna!
Marianne och Knut-Erik