Hemma i Sverige igen

 
Nu är M/F Solsken tillbaka i Sverige igen sedan drygt en vecka. Hennes besättning är i karantän och livet går sin gilla gång hemma på Knapegården. Vi bor längst ut på västra sidan av Onsala-halvön på vår gård där vi har stora ytor att röra oss på utan människor omkring oss. Här lever vi nu isolerade i Coronatiderna som råder just nu.
 
Den här bloggen fungerar lite som dokumentation för oss själva också så därför kommer nu en datummarkering. Inte direkt prosa men datumet får ta sin plats här ändå. Det var drygt en vecka sedan, på söndagen den femtonde mars vid sextiden på eftermiddagen, som M/F Solsken rullade in på Knapegården efter att grindarna till gården öppnats.
 
De tunga järngrindarna stängdes direkt efter att vi kört in på gården. Vi håller de alltid stängda på natten då vi har en del vildsvin som härjar på bygden och vi vill inte få in dem i trädgården. Knapegården är ett lantbruk och ända fram till de första dagarna i januari i år hade vi en fårbesättning här på gården. Vi har bestämt oss för att inte ha djur längre så därför har de sista trettiosex tackorna gått till slakt i början på året. Vi använde elstängsel i den här djurhållningen så därför är vi inringade med skydd mot vildsvinen. Men då måste alla grindar också vara stängda på natten förstås. På dagarna är de alltid öppna då vi vill att gården ska vara välkomnande och inte sluten.
 
M/F Solsken är parkerad på gårdsplanen. Det pågår ett stillsamt tömnings- och rengöringsarbete på henne sedan hemkomsten men vi tycker inte det är någon stress. Vi har tid på oss till den 4 maj då hon ska in på verkstad hos Bengt i Örkelljunga för lite olika reparationsarbeten.
 
Det är viktigt att stänga grindarna på natten för att inte få in vildsvin. Vi har en god vän och granne på bygden som har köttboskap, grindarna kommer också väl till pass när hans tjurar är på rymmen som de kan vara någon gång ibland.
 
Där vi bor har vi några grannar som bott här sedan urminnes tider. De närmaste grannarna bor mest utomlands men är här lite grann på sommaren. De övriga bor en bit bort och vi ser inte av varandra så ofta. Vi har två kilometer till närmaste väg där det också finns en busshållplats. Vi har fem kilometer till närmaste mataffär, som vi sällan använder. I stället kör vi till Stora Coop i Kungsbacka för att handla och nu när Corona härjar runt om i världen väljer vi att inte gå in i affären. Vi gör våra beställningar hos dem online och åker sedan och hämtar i skåp hos dem. Den här mataffären ligger tolv tretton kilometer bort. Samma avstånd ungefär är det till Kungsbacka stad.
 
I de Coronatider som är just nu beställer vi vår mat online och hämtar matkassarna i dessa skåp. Det går att få det hemkört men vi har valt att göra på det här sättet för att slippa vänta på att matbiten kommer.
 
Knapegården har funnits i familjen i många generationer. Knut är den femte generationen på gården och barnbarnen Harriet och Allan är den sjunde generationen här. Det är en urgammal gård från långt tillbaka in på den danska tiden. Det är en så kallad Kaptensgård som är en unik typ av gårdar som går långt tillbaka i historien här på Onsalahalvön. De beboddes av skeppare och redare som seglade och ägde stora fartyg som gick både på Medelhavet och Kina. Dessa gårdar fick också stor betydelse mellan 1710 och 1719 då danskarna anföll Sverige i ett försök att ta tillbaka landområden. Sverige hade mycket begränsade marina resurser på västkusten vid den här tiden och folk på Onsala i de här gårdarna bedrev sjöröveri mot danska fartyg. Med kungens godkännande. Det hjälpte förstås honom att försvara den här kusten.
 
Gården är urgammal men den byggnad som står här nu är yngre. Den byggdes 1754 och är renoverad och återställd i det 1700-talsskick som den var i när den byggdes. Bara riktiga autentiska material och färger har använts i renoveringen. Varje rum har tagit ungefär sex månader att återställa i det skicket.
 
Knapegården har förärats med en skylt från Länsstyrelsen i Halland...
 
...och med en metallplatta på den ena grindstolpen.
 
Här är skyltens text för den som kan vara intresserad.
 
Här rör vi oss fritt utan att behöva bli smittad av någon annan. Vi tror inte att vi smittar själva då vi har levt ett försiktigt liv i vår husbil under vår resa under Coronautbrottet. Vi har Kattegatt alldeles intill, det är bara lite träd emellan, så vi förses med frisk havsluft så fort vi går utomhus.
 
Kattegatt ligger där vackert mellan träden. Det är härligt att uppleva den tidiga våren, andra år har vi kommit tillbaka från Spanien då allt är utslaget.
 
Idag har vi bland annat ägnat oss åt att raka ur den kamin vi använder mest på gården. Genom att ha en järnkamin på det här sättet får vi värme direkt samtidigt som kakelugnen också blir varm. Men det finns också element, som syns på den här bilden. Vi har ett vattenburet system som värms med hjälp av bergvärme. Det installerade vi på gården i slutet på 1990-talet. Innan dess var kakelugnarna de enda värmekällorna. 
 
Vi har mycket ved på Knapegården. Här är ett av utrymmena i ladan, ett utrymme som i svunna tider användes av hönsen. Här ligger den ved som för ögonblicket är torrast. Och den är mycket torr, det är flera år sedan den lades in.