Granada, Andalusien

 
M/F Solsken kommer till Granada norrifrån över bergen där Clint Eastwood spelade in sina spaghetti-westerns på 1960-talet efter att lite senare passera berg där den högsta punkten på resan mellan topparna är 1 330 meter över havet.
 
Innan besättningen kommer ner till Granada siktas höga snötäckta berg söder om M/F Solsken på hennes babordssida. Det är bergskedjan Sierra Nevada där skidorten med samma namn är belägen. Bergkedjans högsta topp, som också är den iberiska halvöns högsta topp, ligger 3 482 meter över havet och bär namnet Mulhachén. I bergskedjan Sierra Nevada finns det 20 toppar som har en höjd på mer än 3 000 meter och här finns också Europas sydligaste skidort, Sierra Nevada. Den ligger vid bergskedjans näst högsta topp Pico de Veleta som sträcker sig 3 398 meter över havet. Det här skidområdet är ett av de få i världen där det går att åka skidor under enda delen av dagen för att sedan åka och bada i havet i ett vatten med badbar temperatur under den andra delen av dagen (Wikipedia). Vattnet i Medelhavet har under skidsäsongen en ganska behaglig temperatur och M/F Solskens besättning såg folk bada i böljan den blå vid deras besök i Torrevieja den 16 januari.
 
Granada är en trevlig stad med en helt annan typ av arkitektur och där byggnader är byggda med andra byggnadsmaterial än det går att finna längs kusten. Här används mycket tegel och många av de mindre husen i och omkring staden är kritvita med vackra detaljer och röda vackert utformade lertegeltak. Det finns många trevliga caféer att besöka här i staden och Skepparn och M förfriskade sig med ett glas vitt svalt vin och en Martini Rosso med is, en apelsinskiva och Schweppes Tonic Water på caféet på bilden ovan. I bakgrunden syns snötäckta berg i bergskedjan Sierra Nevada som härbärgerar skidorten med samma namn.
 
M/F Solsken har på eftermiddagen dagen innan lagt till på den lilla campingen Reina Isabel strax söder om staden där det finns det 46 ganska små platser. M/F Solsken fick den minsta och kunde knappt komma in, men med lite trixande och manövrerande kom hon på plats. Campingen är trevlig med vänlig personal och erbjuder all service inklusive en bar och en trevlig restaurang. Byggnaderna är vita i den typiska byggstil som råder runt Granada.
 
Camping Reina Isabel är byggd i den stil som är vanlig runt Granada.
 
 
I restaurangen på campingen brinner en varm och skön brasa.
 
Det går lätt att komma in till staden från campingplatsen. Direkt utanför finns det en busshållplats som tar campinggäster och andra ortsbor i samhället La Zubia till Granadas centrala delar på nolltid. Lite svårare tyckte M/F Solskens besättning att det var att komma hem igen med bussen. Hållplatsen där de stiger av ligger på en enkelriktad gata så hållplatsen åt andra hållet, hemåt igen, ligger således någon annan stans. Det löste Skepparn genom att vinka till sig en taxi när det var dags att åka hem igen. Sådana finns det många av i staden och taxiresan kostade lite drygt åtta euro.
 
Men innan det är dags att åka hem ska staden besökas. Det är en trevlig stad med många affärer, caféer, barer och restauranger. På ett av caféerna slog sig Skepparn och M i slang med en kvinna i sextioårsåldern från Århus i Danmark. Hennes son bor och arbetar i Granada så hon är på besök hos honom, vilket hon berättar att hon ofta är. Campingen där besättningen på M/F Solsken bor känner hon till då hennes sån bor i La Zubia där campingen är belägen.
 - Där finns det ett oerhört vackert naturområde att promenera omkring timvis i, berättar hon bland annat.
 
De flesta som besöker Granada har ett stort besöksmål i sikte - Alhambra. Det är ett stort borg- och palatsområde beläget i staden och är en unik byggnad där västlig islamisk arkitektur finns bevarad. Området uppfördes i huvudsak av morerna från mitten av 1200-talet fram till 1300-talets slut (Wikipedia). M/F Solsken har en mycket oortodox besättning som har bestämt sig för att inte besöka Alhambra, så mer information än detta lilla stycke finns inte om platsen i detta blogginlägg.
 
Granada är en ganska stor stad med ungefär 240 000 innevånare. Den är en universitetsstad och universitetet som grundades 1531 är fortfarande aktivt. Staden ligger 738 meter över havet (Wikipedia). Den är promenadvänlig med trevliga både breda och smala gator och trånga gågator och små och stora torg som alla är fyllda med caféer och restauranger för den som är sugen på mat eller vin, öl eller drinkar. Det finns också många olika typer av butiker för den som är shoppingsugen men M/F Solskens besättning försöker leva ett minimalistiskt liv så shopping finns inte på deras "att göra"-lista.
 
I staden finns det också en rejäl katedral som ligger nästan som vore den inpressad med skohorn mellan stadens byggnader. När M/F Solskens besättning glättade på dörren, som för övrigt hade ett så litet handtag att Skepparns hand knappt kom in vilket får anses vara ovanligt på en sådan bastant byggnad, valde Skepparn och M att vända och gå ut igen till torget där utanför. Inne i katedralen var det iskallt och dessutom ville en vänlig dam innanför porten ha några euro för att besökarna skulle få fortsätta in i katedralens djup.
 - Det hade Jesus inte gillat, han kastade ju ut bettlarna från templet, sade Skepparn till M. Men det var mest för att urskulda sig för att han inte ville betala entréavgiften. De pengar som den vänliga damen får av besökare går förmodligen till välgörande ändamål eller till att bekosta katedralens underhåll. Skepparn känner sig lite snål när han står där utanför på torget igen.
 
I stadens centrala delar finns den här dagen en liten konstmarknad och Skepparn och M tittar nyfiket på de olika alster som presenteras och bjuds ut till försäljning.
 
Den lilla konstmarknaden består bara av elva små tält placerade längs en allé i staden som bara används av promenerande stadsbor och en och annan turist. 
 
Staden stoltserar med en vacker fontän som sprider ut och visar upp sitt vattenspel i vintersolens ljus. 
 
Den blanka gatstenen gör att det ser ut som om det har regnat, men det har det inte. Det är en solig dag som M/F Solskens besättning besöker staden. Husen är vackrare och mer detaljrika än Skepparn och M är vana att se i städerna längs Costa Blanca.
 
Det finns gott om caféer på stadens gator och torg.
 
Katedralen tronar där i staden, mäktig och bastant. Nästan som vore den inklämd mellan byggnaderna med skohorn. Katedralen började byggas så sent som 1518 efter att kungadömet i Granada köpts av den muslimska regenten 1492. Det tog 181 år att bygga denna vackra kyrka (Wikipedia).
 
I en bocadillo-butik säljs bocadillos i långa rader. De med bara den spanska torkade skinkan är Bocadillo Jamón Iberico och de med både den spanska torkade skinkan och ost är bocadillo al Catalana.
 
På lördag, dagen efter det här besöket i Granada, tar M/F Solskens besättning det lugnt. Planen är att strosa runt i det lilla samhället La Zubia som ligger direkt söder om Caming Reina Isabel. Men vädret är emot Skepparn och M med bara lite drygt sju plusgrader utomhus samtidigt som det regnar. Så besättningen bestämmer sig för att kura i stugvärmen, förlåt, i husbilsvärmen i M/F Solsken i stället för att göra promenaden.
 
Klockan halv sju kommer en minibuss och hämtar Skepparn och M för transport från campingen till Granada och La Soleá för en Flamenco-show. På vägen hämtar den lilla bussen upp ytterligare fyra personer vid ett hotell i Granada. Efter en stunds resa genom staden stannar chauffören vid stadens tjurfäktningsarena.
 - Det här är Spaniens tionde största tjurfäktningsarena, berättar den unga kvinna som tar hand om oss under bussresan och som följer med oss till restaurang La Soleá som ligger inne i tjurfäktningsarenan där också showen ska gå av stapeln.
 
Innan föreställningen bjuds M och Skepparn på några glas vin och fyra olika tapas, en potatissallad, en tårta på tonfisk med, som det verkar i alla fall, rå tonfisk. Vidare en böntallrik med tärnad serranoskinka med bönor från Granada och slutligen lite friterad fisk. Efter dessa får M ett par grillade köttbitar med stekt potatis och en fantastisk god småvarm ananasröra där ananasen har rörts om in slags tunn chutney. Skepparn beställde in en ostgratinerad bacalao som serverades med tunn stekt potatis och en mangokräm. Det var också mycket gott.
 
Maten serveras på en balkong ovanför scenen. Restaurangen ligger i Granadas tjurfäktningsarena och är placerad under arenans läktare. De fyra personerna som sitter vid bordet i bild är de andra som hämtades av minibussen efter att den hämtat upp M och Skepparn vid campingen.
 
Efter maten får M och Skepparn sig en riktigt spansk upplevelse till livs. Flamenco. Det känns verkligen att vi är i Spanien och föreställningen görs med stor inlevelse. Innan föreställningen startar får vi se en film som beskriver hur flamencon skapades av Spaniens lantarbetare och arbetare i andra näringar. Och att barnen fick lära sig dansen redan som små, både flickor och pojkar.
 
På scenen kommer det upp sju personer, fyra kvinnor och tre män. Tre av kvinnorna och en av mannen dansar på scenen så att golvplankorna hoppar och hårspännen och smycken ryker och landar på scenen. De omsorgsfullt ordnade frisyrerna på kvinnorna ryker de också  under dansens gång och klackarna smäller på golvet och kastanjetterna smattrar i dansarnas händer. Den fjärde kvinnan sjunger liksom en av de två andra mannen. Den tredje mannen spelar sin gitarr som en virtiuos. 
 
Biljetten till Flamenco-showen, som går varje dag, kostar 57 euro per person och kan köpas på campingen. Då ingår transport från och till campingen, entré och en tapasmeny som också innehåller en varmrätt och efterrätt. Två drycker ingår, vin, öl eller sangria.
 
När mannen i mitten startar showen med sin sång märks det att sången är gammal och traditionellt spansk. Den liknar inte någonting som Skepparn tidigare har hört och han kommer att tänka på den traditionella Fadon i Portugal. Det låter verkligen som en mycket känslosam klagosång. Om det verkligen är en klagosång kan dock inte Skepparn och M säga.
 
 
Publiken, liksom M och Skepparn, satt alldeles nära scenen.
 
 
 
 
 
Koordinaterna till Camping Reina Isabel är N 37.124630 W 3.585930. Här är ett par bilder som visar var campingen är belägen.
 
Den blå pricken är campingens placering. Det går buss till Granada varje kvart fram till klockan elva på kvällen. Taxi från stadens centrala delar kostar lite drygt 8 euro om den vinkas in på gatan eller tas vid någon taxistation.
 
Detta är M/F Solskens position när blogginlägget skrivs.
 
 
#1 - - FREEDOMtravel:

Åh, Granada är fint! Har trevliga minnen därifrån. Stod också på Reina Isabel för övrigt. Men flamenco missade vi, tyvärr ... Härliga bilder!

Svar: Javisst är det fint där. Flamencon var en upplevelse tyckte vi, både intensivt och nära och verkligen en klubb-känsla på något sätt. Tack för att ni gillar bilderna!
Marianne och Knut-Erik