Dagsbesök i Murcia

 
Två dagar in på det nya året 2020 bestämde sig M/F Solskens besättning att göra en liten utflykt. Efter lite diskuterande kom Skepparn och M fram till att det skulle vara spännande att komma till Murcia.
 
Murcia är en stad av betydelse. Det är regionhuvudstad i regionen Murcia och är belägen en bit inåt landet i Spaniens sydöstra hörn. Det är landets sjunde största stad med ungefär 450.000 innevånare i staden och 690.000 innevånare när förorterna och området runt staden räknas in. Staden grundades av emiren av Corboda år 825 under namnet Mursiyah. Det är en universitetsstad med två universitet. Arkitektoniska höjdpunkter i staden är dess katedral och ett antal barockbyggnader. Den är också känd för sitt välrenommerade kök. Faktainformationen är hämtad från Wikipedia.
 
När M/F Solskens besättning anländer till staden mottas de av denna julhälsning vid stadens julmarknad som fortfarande pågår.
 
Det pågår en liten julmarknad i staden där besökaren kan se den krubba som alltid finns i Spaniens städer vid jul och som ofta är gjord av tråd och belysning. Nu när besättningen är där är det förmiddag och belysningen kan inte beskådas. På julmarknaden finns små stånd som ligger på rad med "snötäckta" tak där besökarna erbjuds olika produkter. De flesta av dessa erbjuder smycken och hantverk av olika slag men där finns också musik att köpa och böcker av olika slag. I något av dem erbjuds besökarna vin men så här tidigt på dagen finns det inga julmarknadsbesökare vid just det ståndet. 
 
Det är tidigt på dagen men många spanjorer är lediga och besöker den lilla julmarknaden med sina barn.
 
Precis som i Santa Pola och i andra städer som M/F Solskens besättning har besökt finns en stor julkrubba med Jesusbarnet och Josef och Maria skapad i ståltråd klädda med väldigt många små lampor som ger en tredimensionell lysande upplevelse på kvällen. Ofta finns också de tre vise mannen på plats med sina gåvor, ibland tillsammans med sina kameler. Tyvärr är det ljust när besättningen är här och belysningen är inte tänd. 
 
Efter att ha besökt den lilla julmarknaden beger sig besättningen in i stadens centrala delar intill med sina smala gator och gränder. Staden är mysig med sina smala vägar och promenadstigar där det överallt erbjuds varor i fina glimrande butiker tillsammans med många restauranger som lockar besökare med underbart goda dofter som sprids i luften utanför dem. Murcia är en stad välkänd för sitt cuisine får Skepparn veta när han studerar Wikipedia och det kan säkert stämma. Restaurangerna som finns överallt i gränderna och på de små torgen är fyllda med folk vid ett-tiden och runt dem sprids väldoftande ångor från dess kök.
 
Gränderna är smala och torgen är små. Överallt finns det restauranger som erbjuder mat av olika slag. M/F Solsken gjorde sin utflykt under en av vinterns hittills kallaste dagar med dagstempereratur på ungefär femton grader. Solen kom inte fram och värmde den här dagen så spanjorerna som rör sig på stadens gator är ganska varmt klädda.
 
Den här dagen när M/F Solskens besättning gör sin utflykt är det den kallaste dagen hittills under den här vintern. Det är en mulen dag där termometern bara orkar upp till femtongradersstrecket och spanjorerna är ganska varmt klädda. Det kan de dock vara också vid tjugo graders värme i skuggan en solig dag men då hittar man också spanjorer som är lätt klädda. Dessa mer lättklädda gick inte att hitta idag.
 
Staden är ganska stor med en halv miljon innevånare i själva staden. När besättningen spatserar runt på dess gator och torg ser de vackra byggnader på många ställen och upplever en ganska tät stad. Murcia skiljer sig på den här punkten ganska mycket från Santa Pola som mer ser ut som de flesta spanska städer - lite sjavig med sandstensfärgade hus. I Murcia är husen lite mer påkostade och smyckade och i fler färger.
 
En byggnad tornar upp mitt i staden på ett större torg omgivet av byggnader och många restauranger. Det är stadens katedral som börjades byggas 1385 efter att staden så småningom fått en kristen majoritet under mitten av 1200-talet. Tidigare beboddes den mest av människor som bekände sig till islam. Katedralen blev färdig i oktober 1467 med undantag för dess torn som påbörjades 1521 och färdigställdes 1791. 
 
Katedralen i Murcia. Den byggdes mellan 1385 och 1467 efter att de kristna blev i majoritet i staden i mitten av 1200-talet. Tornet tillkom senare, bygget av den startade 1521 och det blev klart 1791.
 
Katedralen ligger vackert på torget och är fylld med många fina detaljer.
 
I Spanien finns det många stora vattendrag i städerna men de allra flesta är torrlagda och finns där för att leda bort vatten när detta forsar ned från de stora berg som finns överallt i landet. Då och då drabbas landet av kraftiga regn och vattnet letar sig då nedåt och dränker allt i sin väg. Då fungerar dessa torra vattendrag som viktiga vägar för vattnet för att skydda städerna. Senast det hände var den här hösten då just Murcia-området drabbades mycket hårt tillsammans med bland annat Santa Pola. Då räckte inte de här floderna till utan flera städer översvämmades mycket kraftigt med stora skador som följd. Men vattendraget i Murcia skiljer sig i den meningen att det är vatten i floden. Genom staden rinner floden Segura som är 325 kilometer lång (Wikipedia).
 
Floden Segura rinner genom staden.
 
Från en av broarna över floden Segura syns katedralens torn.
 
Restaurangerna i de mest centrala delarna strax norr om floden Segura är välfyllda så Skepparn och M lyckas inte hitta någon sådan där det finns lediga bord så kosan styrs istället över den närmaste bron som går över floden och leder till stadsdelarna strax söder om den. Där hittar besättningen en trevlig restaurang, Casa Pacoche, där en stor spansk familj äter en familjemiddag. Men här finns det ett par lediga bord och besättningen slår sig ned vid ett sådant. Besättningen bestämmer sig för att beställa in kyckling som legat i restaurangens egen marinad och Skepparn och M bjuds på något som är mycket sällsynt. En helt ny matupplevelse med smaker som de aldrig känt förut! Här får Skepparn och M smaka på det kök som Murcia är berömt för. Den mat som serverades var grillade kycklingbitar som grillats över kol och som hade en fantastisk smak. Till det serverades tunna frasiga stekta potatisskivor tillsammans med grillade chilifrukter. Det var helt enkelt fantastiskt.
 
Det finns sällan matbilder här på bloggen men denna kycklingrätt var bland det godast M/F Solskens besättning har ätit och bjöd på en helt ny okänd matupplevelse med sin smak.
 
#1 - - Irene:

Jättebra blogg, jättebra kort, staden är haket av til vår egen rese hösten 2020 🤗

Svar: Vad roligt att du läser vår blogg! Vi tycker det är jätteroligt att kunna lämna information om platser vi besöker och kanske ibland inspirera någon också.
Marianne och Knut-Erik