Trettondagsafton i Santa Pola - Med mycket folk på stadens gator

 
På trettondagen kom tre kungar till Josef och Maria för att uppmärksamma det nyfödda Jesusbarnet. De hade med sig presenter - guld, rökelse och myrra. Det får nog inte barnen i Santa Pola i present, men trettondagsafton är julaftonen för barnen här i staden. Och i resten av Spanien.
 
Den här dagen är nog den "rätta" julklappsdagen också, egentligen. Det var ju den här kvällen som de tre vise männen kom till det där stallet en bit österut med sina gåvor ridande på kameler för mer än tvåtusen år sedan, tre kungar som kom för att se det nyfödda barnet. Och den dagen uppmärksammas stort i Santa Pola. Den här kvällen går en stor parad genom staden ackompanjerad av hög musik och glada röster. Först kommer barnens favoritfigurer från sagans och filmens värld och sedan kommer barn som dansar tillsammans med de tre vise männen.
 
Dessa tre rider genom staden på varsin stor mekanisk kamel som dras fram av en egen bullrande maskin. Varje kamelvagn körs av en förare som sitter nedtryckt nära marken någonstans under kamelens mage omgiven av en mängd olika pynt och blommor vid kamelens fötter. Men hovar är kanske en bättre benämning, eller klövar kanske? När de tre vise männen kom på sina kameler var det så mycket folk inne på caféerna så att Skepparn inte kunde komma ut för att ta bilder. Men han vet att det är pampigt och vackert, det kunde han se förra vintern på samma plats.
 
Det är mycket folk på gator och torg. Alla stadens innevånare går man ur huse och det känns verkligen som att det är många som  umgås tillsammans med glädje på torgen och på gatorna där trafiken är avhyst den här kvällen. Känslan är att alla är här, alla de trettiofemtusen som bor i staden även om det säkert inte är så. Men staden sjuder verkligen av liv och trängsel. På caféer och restauranger umgås familjer och grannar och vi är många svenskar, norrmän, engelsmän, fransoser, belgare, holländare, tyskar och schweizare som också umgås med spanjorerna denna kväll. Och barnen, de leker fritt i den här för kvällen bilfria delen av staden.
 
I början av kvällen finns det fortfarande gott om plats på torget men senare under kvällen blir det fullt av folk här.
 
 Många barn är ute med sina föräldrar och far- och morföräldrar och torget blir en tummelplats för de små liven medan caféerna är fyllda av folk.
 
Det är också många svenskar som deltar i festligheterna, en del äger eller hyr lägenheter i staden och många kommer från campingen intill - Camping Bahia de Santa Pola. Det skadar inte att ha en lätt jacka på sig då temperaturen går ned till en 12-13 grader på kvällen.
 
Gatorna fylls av förväntansfulla människor och förväntansfyllda barn. Det här är deras stora dag under julhelgen.
 
Barnens favoriter passerar den omfattande människoskaran under dans till hög musik från de stora högtalare som dras fram innan de dansande figurerna passerar. Det kommer nya figurer hela tiden med jämna mellanrum, men med tillräckligt stort mellanrum för att musiken från högtalarna inte ska dränka varandra.
 
Runt alla cafédiskar finns det folk.
 
Vi önskar alla våra vänner och alla som följer bloggen en God Fortsättning på det nya året.