Att röra sig är viktigt för en husbilsbesättning

 

Här i Santa Pola på Costa Blanca i Spanien finns väldigt fina promenadstråk och fina möjligheter till spännande cykelturer. Det går att spela boule med andra, både i stadens palmpark och på Camping Bahia de Santa Pola. Det finns flera gym i staden. Och det finns möjlighet att spela tennis. Dessutom är det sommarklimat mitt i vintern på den här breddgraden och det är ju trevligt när det ska idkas idrott utomhus.

 

M/F Solskens besättning har länge känt till att det finns tennisbanor nära campingen. De ligger i ett idrottsområde som finns på den yta som ligger mellan camping Bahia de Santa Pola där M/F Solsken ligger för ankar (eller står still på sina fyra hjul rättare sagt) och staden. Men ändå har inte ljuset gått upp för dess besättning att de ju ska spela tennis där såklart. Det har inte funnits en tanke på det trots att M/F Solsken har funnits här i staden nu under en och en halv säsong. Men nu blev det ändring. 

 

Vi har vänner på campingen som har spelat tennis på de här banorna ett tag. En av dem har dragit ihop rena tennissällskapet med folk både från campingen och från staden. Svenskar, folk från samväldet och en spanjor. Han spelar tennis nästan varenda dag och har nu tillsammans med sin fru fått med sig M/F Solskens besättning till tennisbanorna. Och det är verkligen inga dåliga tennisbanor. Det finns fem av dem och för en äkta pensionär, en person som har uppnått den aktningsvärda åldern av minst 65 år, så kostar det inte mer än 2.60 svenska kronor per person att hyra en bana en hel timme. Ni läste rätt, inte 2.60 euro utan 2.60 kronor. 5 kronor och 20 öre för en bana. Men för att få det priset krävs en anmälan hos kommunen där det också behöver göras ett inköp av ett särskilt pensionärskort för några euro. För det kortet går det sedan att spela 50 timmar till det här låga priset på tennisbanorna. För M/F Solskens besättning, som har några år kvar till 65-årsdagen, blir det lite dyrare. Då är priset 2.50 euro per person och timme. 50 kronor för en toppbana i solskenet och det tror i alla fall Skepparn är billigt det också.

 

M är i farten på en av tennisbanorna i Santa Pola.
 
Tennisbanorna ligger bara ett par tre hundra meter från campingen. Det går att boka banor i förväg i det lilla kontoret som finns på platsen men det finns ofta lediga banor för spontanspel. Avgiften för en bana erläggs i kontanter på kontoret och sedan fås nyckeln till det hänglås som låser grinden till den tennisbana som är vald och en timmes tennisspel kan påbörjas.
 
Som svensk kåkfarare rör vi oss i staden och umgås både med spanjorer och med människor med andra nationaliteter. Vi sitter ned och tar en kopp kaffe eller ett glas vin och öl och kommer i slang med andra. Så var det när det var firande av trettondagen häromkvällen på ett av stadens caféer. Conny från Nynäshamn, som är den som har dragit ihop en hel tennisgrupp, kom i slang med Wivianne från Edinburgh i Skottland som också visade sig vara tennisspelare. Landskamp arrangerades där på kvällen under caféets lampor den sena trettondagsaftonskvällen och dagen efter gick landskampen av stapeln. Vinsten gick till Sverige.
 
Conny och Wivianne på Santa Polas tennisbanor inför landskampen mellan Sverige och Skottland. Conny har ordnat fram en hel grupp av folk som spelar tennis tillsammans på de här banorna. Bilden är tagen med mobilkamera.
 
Skepparn inhandlade någon dag senare ett tennisracket till det facila priset av 25 euro från sportaffären Sprinter som ligger alldeles intill både tennisbanorna och campingen. Där kan tennisrackets köpas för priser mellan 13 euro och 50 euro. Skepparn väljer ett för 25 euro och spelade sedan sin livs första tennismatch som han förlorade (det här är ju inte alldeles sant - någon gång under sin ungdom har han provat på att spela tennis i hallen i Järfälla). Men han är glad trots förlusten och ser fram mot nästa tennismatch som sker redan dagen efter. Detta är en mycket trevlig och bra motionsform som ligger alldeles lättillgänglig och som verkligen inte kostar skjortan. Den kostar inte tenniströjan ens.
 
Skepparn tillsammans med M inför hans livs första tennismatch. Skepparn är så där lagom nonchalant avslappnad inför matchen som komma skall med en inte helt reglementsenlig tennishatt. Det är den 9 januari 2019, en januaridag med ett härligt svenskt sommarväder. Bilden är tagen med mobilkamera.
#1 - - Anonym:

Tennis är inte våran grej, men kilometerlånga promenader efter stranden är fantastiskt.
Vad gör det att bilderna är tagen med mobilkamera? De är inte dåliga

Svar: Ja, promenadmöjligheterna är helt fantastiska i den här delen av världen! När det gäller mobilkamera så blir bilderna inte lika bra när betraktaren zoomar in på dem, därför vill jag gärna skriva när de är tagna med en sådan. Men jag håller med om att de är mycket bra även om de inte alls ger samma möjligheter rent optiskt. Att utnyttja brännviddernas möjligheter på kameran är väldigt kul och det går ju inte på en mobilkamera. Så mobilkamerans bilder blir ofta ganska "platta".
Marianne och Knut-Erik