Oj, då kom vi plötsligt till Lüneburg

 
Lüneburg. Skepparn känner till staden vid namn. Motorcyklister från landet uppe i norr kan ta riktning mot den staden om de vill köra kurviga slingriga vägar i Tysklands närmaste bergsmassiv. Berg som ligger i det skyddade naturområdet Harz sydost om Hannover.
 
I Harz finns det också massor av små pensionat som välkomnar alla som kör hoj och där motorcyklister från hela Europa träffas. När skepparn en gång i tiden undrade hur han skulle komma till Harz och bergen där sa andra i hojkollektivet ”Börja med att köra mot Lüneburg”. Sedan är det i och för sig fortfarande ganska långt till Harz.

 

Men nu får Skepparn se Lüneburg också. Och besöka den, minsann, tillsammans med M. M/F Solsken är på väg mot Sverige och klockan är strax två på eftermiddagen när avfarten mot Lüneburg dyker upp där på sin gula skylt vid den tyska bundesstraße som husbilen just nu färdas på. Då kommer Skepparn att tänka på motorcykelturerna och föreslår att vi kör in till staden. M lämnar sitt bifall och spaken till vänster om ratten trycks uppåt och M/F Solsken sveper stilla ut åt höger längs avfartens asfalt. På dess navigationsdisplay finns ställplatser utmärkta och Skepparn trycker bara på symbolen för den centrala ställplatsen i staden och genast presenteras rutten dit. Nio minuter ska det ta och det är bara att följa gps-damens instruktioner. Hon heter för övrigt Klara.

 

Det är tidigt på eftermiddagen och det är fullt av vita bilar i olika storlekar och modeller på ställplatsen. Men det finns några platser kvar och Skepparn väljer en med hårt underlag.

  - Så slipper vi dra in en massa grus, mumlar han när M undrar varför han valde just den här platsen. Hon slinker raskt ut ur bilen för att inspektera och ger sitt bifall. Det är en godkänd plats, tycker hon.

 

Efter en p-öl byter vi skor och ger oss ut på stan strax efter att M har piffat upp sig lite grann. Vi kan konstatera att det är en stad full av liv med massor av öppna restauranger, barer, caféer och glasscaféer trots att det är självaste långfredagen. Vi konstaterar också att det passerat en hel del vatten under broarna sedan den tiden då det mest spännande som kunde göras i nöjessammanhang på långfredagen var att titta på Sveriges Televisions svartvita testbild med Stockholms Stadshus. Här sitter inte många och tittar på teve. Lüneburg är också rätt så vacker ser vi och vi tycker att vi gjort ett bra jobb som bestämde oss för att stanna här över natten.

 

Det är mycket folk i farten och många av dem som är ute på gator och torg är unga.
 
I det vackra vädret sitter många och solar sig. En hel del har av någon anledning valt att sitta på en bro som finns i stadens centrala delar. Det finns väl en anledning till det, tänker Skepparn.
 
Lüneburg är en gammal tysk stad och det är en vacker tysk stad. Skepparn och M hade ingen aning om att den var så fin och inte minst att den var så restaurangtät. Det finns mängder av restauranger i staden, både större och mindre. På varenda gata och torg i den gamla delen av staden.
 
M/F Solskens besättning väljer en krog för sin middag och myser i folklivet och i det vackra vädret.
 
På den korta promenaden tillbaka till M/F Solsken lämnar vi stadens larm och promenerar tillbaka på smala stillsamma gator.
 
Det är nygrönt ute och våren har inte kommit lika långt här som den har gjort en bit söderut. Vi tycker att det är vackert.

 

Några ord om ställplatsen. Den är stor med plats för 50-60 husbilar och ligger centralt och på bara några minuters promenadavstånd från den gamla stadens centrala delar. Den kostar 13 € för ett dygn och det är väl rätt okej tycker vi. Elström ingår i priset, det vi skrev först om att elen var dyr har visat sig inte stämma! Koordinaterna till ställplatsen är N 53.245580 E 10.397470