En månad kvar tills kosan styrs till Portugal och Spanien

 
Idag är det den 13 september och det är nu bara en månad kvar sedan styrs kosan söderut till Santa Pola på Costa Blanca i Spanien. Innan dess är det mycket som ska hinnas med och det finns inte tid att vänta med detta.
 
Huset och det hyrda förrådet i Helsingborg ska tömmas och flytt ska ske till husbilen. Saker och ting måste ordnas med posten så att det fungerar bättre än förra vintern. Försäkringsfrågor måste lösas. M/F Solsken ska in på verkstad. Bredband måste fixas så det räcker hela tiden utomlands.
 
Här är den nya fasta punkten för M/F Solsken när vi är i Sverige. Knapegården på västra sidan av Onsalahalvön. Alldeles söder om Göteborg.
 
Nu flyttar vi ut i husbilen
Vi är nu inne i försäljningsfasen av vårt hus vilket är ett stort projekt. För var och en av alla de miljoner saker som vi har skaffat på oss genom livet måste beslut tas. Ska det behållas eller ska det kastas? Där är kärnan i ett projekt som detta - att skiljas från sina saker och inte längre äga något. Vi bor i ett ganska litet hus i Helsingborg som byggdes 1927. Det är inte mer än 120 kvadratmeter men det får förstås plats mycket mera saker på den ytan än på de 17 kvadratmeter som är bostadsytan i M/F Solsken.
 
Några av sakerna säljs men inte särskilt mycket då det är en ganska trist upplevelse att säja saker. Hur superbilliga våra fina saker än är så ska det ändå schackras och prutas på dem. Så vi började ge bort dem i stället. Vi ger dem till Erikshjälpen och hoppas att intäkterna från dem ska komma andra till del. Allt ges förstås inte bort till andra utan en hel del ges bort till familjemedlemmar. Men det blir naturligtvis inte på långa vägar allt vi har.
 
Möbler behöver också avyttras och den enda möbel vi kommer att behålla är våra fina sängar som ställs i vårt sovrum på Knapegården. En del av våra saker flyttar vi också dit till lite förrådsutrymmen som vi har där. Men vi kommer inte att bo permanent på gården. Där bor föräldrarna till Skepparn och ett av hans syskon permanent och vi andra två syskon delar upp våra vistelseperioder på gården, så vissa perioder under sommaren kommer vi att kunna bo där. Övrig tid på somrarna kryssar vi runt med M/F Solsken och hälsar på vänner runt om i vårt avlånga land. För det är ju en av de stora fördelarna med husbil. Att kunna hälsa på men ändå ha eget boende och inte vara beroende av att behöva bo i kompisars gästrum. Men det känns också bra att ha en fast punkt i Sverige vid sidan av M/F Solsken.
 
Knapegården är en gammal Kaptensgård på Onsala byggd 1754. Gården där byggnaden finns är urgammal och hade en äldre byggnad tidigare. Platsen var också centrum i kaperiverksamheten som pågick mellan 1710 och 1719 mot den danska handelssjöfarten och den danska marinen, så det här har varit ett gammalt sjörövarfäste. Dock med kungens godkännande, och bara danska skepp fick kapas. Knapegården är kulturminnesmärkt då det är den enda bevarade kaptensgården som fortfarande brukas och då den är i 1700-talsskick.
 
Saker måste ordnas med posten
Förra vintern ställde vi om posten till en kompis medan vi var i Spanien. Han fick öppna den och fotografera för att sedan skicka ett sms med den fotograferade försändelsen som kommit med posten. Men vi märkte att han tröttnade på att vara vår postcentral så i år behöver vi hantera detta bättre.
 
Skepparn jobbar fortfarande och mycket av den post vi fick förra vintern kom till företaget. Där har vi nu skaffat en ny postadress till företaget så att posten går direkt till Kivra, som skannar den och sedan skickar den till oss digitalt via Kivra-systemet. Därmed behövs det ingen person som tar hand om vår företagspost.
 
Vi kommer fortfarande att få personlig post och tyvärr finns det inte möjlighet att få den privata posten digitaliserad via Kivra. Tyvärr är det inte heller så många avsändande företag som anslutit sig till Kivra ännu, så det är inte så jätteanvändbart för privat post. All myndighetspost går dock att få den vägen. Men vi kommer inte att ha så mycket privat post och den vi får ställer vi om till vår dotter i Malmö som öppnar den och fotograferar om det behövs. Våra dagstidningar har vi sett till att få digitala editioner på så dessa kan vi läsa på våra ipads och inga av dem kommer i brevlådan.
 
Så det enda som är kvar att ordna med posten är att göra den tillfälliga adressändringen till dottern.
 
Försäkringsfrågor ska lösas
Detta är ingen stor grej och handlar bara om två saker - vi ska beställa det gröna kortet för M/F Solsken och köpa en reseförsäkring som gäller efter de första 45 dagarna utomlands. Förra vintern kostade denna 4 500 kronor för oss båda under tiden från 45 dagar upp till sex månader.
 
M/F Solsken ska till verkstad
Hon ska få lite översyn och kärlek. Ny olja och reglementsenlig service ska göras samt byte av kamrem. Hon har gått 4 500 mil så det är dags för en stor service. Kostnaden för service och kamremsbyte landar på knappt 12 000 kronor. Hälften för servicen och hälften för kamremsbytet.
 
Vi har skaffat nya sommardäck denna säsong vilket kostade 8 000 kronor, men kommer att byta till dubbfria vinterdäck inför resan den 13 oktober. Vi har redan dessa vinterdäck som bara har gått 700 mil, men de sitter på 16-tumsfälgar till vår förra bil och de passar inte den här bilen. Så vi kommer att behöva skaffa nya fälgar till dessa för en kostnad på 4 000 kronor.
 
Det kostar pengar att ha husbil, den saken är klar. Å andra sidan har vi ju inga större boendekostnader även om vi bidrar en del till kostnaderna på Knapegården.
 
Bredband behöver säkerställas
Vi har det väldigt bra då vi har två obegränsade abonnemang på vårt företag. Men de är bara obegränsade i Sverige, när vi kommer utomlands kan vi bara använda 100 Gb per månad på vart och ett av dessa. Vi har därmed en total surfvolym på 200 Gb vilket troligen kommer att räcka. Däremot blir det problem om man är utomlands mer än fyra månader, då släcks allt bredband ner och vi får inget bredband alls. Och vi kommer att vara borta sex månader. Så vi har med oss ett tomt oaktiverat simkort att använda i det läget. Vi har ett abonnemang på detta men det börjar inte ticka förrän vi aktiverar simkortet. Vi kommer att resa hem över julen och får se till att vi tar med oss all utrustning och koppla upp de olika sakerna mot svenska master. Då får vi vips fyra nya månader att surfa, så troligen behöver vi inte det extra simkortet i år heller.
 
Rutten ned
Vi kommer att köra den längre rutten denna gång. Genom Tyskland till nordvästra Frankrike för att besöka Normandie och Bretagne. Vi kör sedan ned via Bordeaux till Biarritz och in i Spaninen till San Sebastián. Sedan går turen längs kusten ned till Portugal och Porto och dess omgivningar och sedan Lissabon. Eventuellt också till Monchique och Algarvekusten för att sedan gå över det spanska inlandet till Santa Pola.
 
Men det kan förstås hända att vi också bestämmer oss för raka vägen ned när det kommer till kritan.
 
 
 
#1 - - Anonym:

D skulle tagit servicen i tyskland istället hadr gjort goty i plånboken! Var diskussion förra veckan om varför skulle bredbandet ta slut? Ni är på krypstadiet i många fall ännu

Svar: Ja, vi är nybörjare men lär oss hela tiden. Det hade absolut varit billigare med service i Tyskland men vi valde Bengt i Örkelljunga som vi har mycket stort förtroende för och förtroende är värt sin vikt i guld. När det gäller bredband har vi volymmässigt allt vi behöver men den information jag fått från Telenor är att det bryts efter fyra månader. Vi har vänner som lämnade Sverige för mer än två år sedan för att segla och som just nu befinner sig i Medelhavet. De använder metoden extra simkort som kan aktiveras vid behov.
Marianne och Knut-Erik

#2 - - Kors och Tvärs:

Spännande att läsa. Ser att vi har ungefär samma resplan, Atlantkusten ner. Kanske stöter vi ihop utefter vägarna!

Svar: Jag hoppas vi stöter ihop, det vore kul! Vi är M/F Solsken men det står ingenstans på bilen. Vi får se om vi hinner få på någon sådan dekal, vilket vore roligt.
Marianne och Knut-Erik

#3 - - Imelda:

Lycka till på vägen, avundsjuk men inte missunnsam 😘 njut av er resa!

Svar: Det kommer att bli en spännande resa med mycket att uppleva och lång möjligheter till bilder. Roligt att du läser bloggen!
Marianne och Knut-Erik

#4 - - FREEDOMtravel:

Förstår att det är en hel del att ordna med! Men så härligt att ha denna resa att se fram emot!! :)

Svar: Ja, det är verkligen härligt. Nu ska bara det sista ordnas och helst ska huset vara sålt och tömt också.
Marianne och Knut-Erik