Allmänt Blomstertåg, Madonnan, Águilas

Så var det helgdag igen. Helt otippat.

 
I dag på fredagen den 23 mars 2018 är mycket stängt i Águilas. M/F Solskens besättning är inte riktigt säkra på varför men tror att det har att göra med Madonnan.
 
Torget framför kyrkan i staden är fylld av folk. Det är många människor som samlats och väldigt många av dem har med sig blombuketter som de lämnar på en plats bredvid kyrkoportarna. Stadens befolkning har kommit samman för ett gemensamt firande och M/F Solskens besättning vet inte riktigt vad det handlar om. Men det verkar som ett firande där Madonnan ska uppmärksammas.
 
(Foto: M).
 
Många har sökt sig till torget och många av dessa människor har med sig blombuketter som de lämnar ifrån sig. Därefter ropas namnen upp på de som har lämnat blommorna och de bärs sedan upp och sätts fast på en ställning vid kyrkans port. En grön stålställning som snabbt blir full av vackra blommor.
 
(Foto: M).
 
Både unga och gamla har begivit sig ut. Både man, kvinna, barn och hund har gått ur huse för att delta i det här blomstertåget och för att lämna sina blommor. Människorna har klätt upp sig i vad som ser ut att vara folkdräkter och hela familjer har samlats på stadens torg och intilliggande gator. Glädjen går det inte att ta miste på, folk visar mycket värme för detta evenemang. Enligt uppgift från en av stadens taxichaufförer som kom i slang med en vän till M/F Solskens besättning så är detta ett lokalt firande för folk i och runt Águilas. Det är dessutom alldeles tydligt på allvar då många av stadens butiker och företag är stängda.
 
En snabb kontroll över spanska helgdagar visar att detta datum, den 23 mars 2018, inte finns med bland de nationella helgdagarna. Det finns inte heller med på förteckningen över Murcia-regionens regionala helgdagar så då måste ju helgdagen vara en lokal företeelse. Det kanske vore något för Sverige, att vi i Helsingborg kunde utlysa en lokal helgdag för något vi ville fira. Troligen inte Madonnan dock då det svenska folket inte är särskilt religiöst av sig.
 
Många av de firande innevånarna har klätt upp sig i vackra kläder och bär fram sina blommor. (Foto: M).
 
I centrum för hela denna tilldragelse finns Madonnan. Jesus moder. Vi känner inte till historien bakom det här firandet även om taxichauffören försökte förklara det för oss, vi kan ju inte språket (ännu - nästa vinter ska det vara skillnad på den fronten) och det är ju det besvärliga med att inte kunna det. Att det inte riktigt går att förstå vad andra säger. Men det verkar uppenbarligen som att Madonnan har en central roll i det hela och är det någon som vet mer exakt om detta är vi glada att få veta!
 
Den här Madonnan kom  högtidligt skridande ut genom kyrkoporten för att ta emot alla blommor. (Foto: M).
 
Det är feststämning i staden under ett par timmar mitt på dagen då folk söker sig ut på gatorna. Det är inte bara Madonna-bilden som syns i vimlet, där syns även ballonger av olika slag föreställande olika figurer som är väldigt annorlunda än bilden på Madonnan. Här är det mer Walt Disneys värld som gäller. Ballongförsäljaren vill göra affärer, vi kunde dock inte riktigt bedöma om affärerna går bra eller om de går mindre bra. Men också en ballongförsäljare kan behöva sätta sig ned och vila lite grann och då är det ju lika bra att sitta ned mitt i vimlet av festdeltagare. 
 
(Foto: M).