Procession i tystnad - Águilas

 

Klockan är strax efter elva på Skärtorsdagskvällen den 29 mars 2018. Gatan är folktom här i den norra utkanten av Águilas. Det är gott om tid till midnatt när en tyst procession ska starta från den här platsen.

 

Gatan är ännu tom när klockan är strax efter elva på kvällen.
 

Under den knappa timme som återstår strömmar det till människor hela tiden. Överallt hörs samtal, en del lite dämpade tystna andra friska och ganska högljudda. Det hörs också att folk har roligt och är lite förväntansfulla inför den här processionen.

 
 
Människorna börjar samlas för att delta i den tysta processionen.
 

Det pågår aktiviteter hela tiden i staden med anledning av påskfirandet. Detta är den andra processionen denna Skärtorsdag, den första gick av stapeln klockan halv åtta på kvällen och innan dess har det varit processioner både på Palmsöndagen och under onsdagen före Skärtorsdagen. Och i morgon, på Långfredagen är det ytterligare två, en klockan halv tio på morgonen och en klockan halv nio på kvällen. Slutligen går det ännu en procession på Påskdagen klockan halv tio på morgonen. Så processioner ser ut att vara en viktigt del av påskfirandet här i det katolska Spanien.

 

Det är inte bara samtal och skratt som hörs här på den svagt upplysta gatan där gatubelysningen sprider ett svagt lite gult ljus som blir ännu gulare i kontakt med de sandfärgade husfasaderna. Folk kommer hela tiden nu och det hörs ett svagt men tydligt ljud av mjuka skosulor mot gatans asfalt och trottoarens stenbeläggning. Det verkar inte som om folk alls använder skor med hårda klackar. Ljudet hörs också från en och annan käpp som sätts i gatan när en äldre person passerar. De som kommit hit är av alla åldrar, det är många barn, många ungdomar och många i vuxen ålder också och det är många äldre.

 

En svart fällstol med armstöd fälls plötsligt ut på trottoaren och en äldre dam i blå kappa och mörka byxor slår sig ned och pratar skrattande med någon på den andra trottoaren tvärs över gatan. Hon är helt uppenbart känd i området och flera andra som passerar stannar en stund och växlar några ord med henne och ger henne en kram. Tvärs över gatan står två män som har rest en vikbar stege och öppnat ett elskåp som sitter placerat på en husvägg två meter över gatan. Deras uppgift är att mörklägga gatorna när processionen ska starta men ännu så länge samtalar de med varandra och tittar i sina mobiltelefoner som lyser upp deras ansikten i ett blåaktigt sken. 

 

Männen vid elskåpet väntar på att få släcka gatubelysningen.
 

Processionen kommer att starta runt hörnet som ligger ett femtiotal meter ned på gatan. Alldeles runt hörnet finns en stor port med en svart flagga ovanför där Jesus är avbildad med sin törnekrona runt sitt huvud. En dam spatserar fram till porten med bestämda steg och öppnar en smal dörr i den och går in. När hon öppnar den sprids ett starkt vitt ljus ut genom dörröppningen ett kort ögonblick medan den är öppen. 

 

Klockan närmar sig nu midnatt, det är bara tio minuter kvar när en polisbil ställer sig i position i slutet av den första gata där processionen ska ta sig fram. Efter ytterligare tre fyra minuter ringer plötsligt en mobiltelefon med en kraftig ljudsignal som bryter det dämpade ljud som nu har lägrat sig över gatan. Det är en av de två männen vid elskåpet som får ett telefonsamtal. Det är dags att släcka ljuset och den andra personen vid stegen pilar snabbt uppför den och slår ett antal kontakter åt sidan och den ena sträckan efter den andra längs gatorna släcks. De springer sedan iväg, förmodligen till nästa elskåp som ska tas om hand längs processionens väg. Vem som sedan ska tända igen när processionen har passerat är oklart.

 

Folket har börjat samlas och en polisbil som ska åka ungefär femtio meter framför processionen kör till sin position.
 

Nu samlas både gula och röda ljus i mörkret på gatan utanför porten. Svartklädda människor med fotsida dräkter och med svarta huvor över huvudet där det endast finns hål för ögonen håller långa smala runda stavar med oljelampor fastsatta på toppen. Andra håller likadana stavar med mycket vackra röda glasvaser på toppen med tända oljeljus inuti. Framför dem står en mörk gestalt i munkkåpa med det typiska munksnöret runt midjan och håller i ett högt smalt avskalat enkelt kors utan ljus eller någon annan utsmyckning. Det syns ändå i skenet från alla oljelampor. Längst bak i processionen finns en stor plattform som bärs av ett antal personer med fotsida svarta dräkter och svarta huvor över huvudet. På plattformen står en mycket stor staty av Jesus där han är korsfäst belyst i starkt vitt strålkastarsken.

 

De som ska leda processionen samlas vid utgångspunkten inför starten av dem och gatan, där all gatubelysning strax ska släckas, lyses nu upp av processionens gula ljus.
 

Plötsligt hörs två skira slag i en liten klocka och plattformen men Jesusstatyn svajar till när den lyfts upp och sätts på bärarnas axlar. När den står säkert där hörs ännu två skira slag i den lilla klockan och två trummor slår tre slag i takt och processionen rör sig sakta framåt. Ett steg för varje gång trummorna slår tre slag. Trummorna är allt ljud som hörs när processionen mycket mycket sakta rör sig framåt genom gatan.

 

Gatubelysningen är nu släkt och allt ljus är från processionen. Först går en en person med det kala korset.
 
 
Öppna oljelampor och oljelampor inne i röda vaser lyser upp gatan.
 
Trummorna anger takten - tre slag med trumstockarna för varje mycket långsamt och litet steg.
 

När processionen har rört sig framåt i ungefär tio minuter hörs den skira klockan slå två slag igen och trummorna tystnar och processionen stannar och plattformen med Jesus ställs på sina stödben på marken. Ljusbärarana framför plattformen rör sig hastigt men tyst och i god ordning bakåt för att byta plats med de som burit plattformen som i sin tur tar över ljusen och tyst men snabbt rör sig framåt för att inta sina positioner. Klockan klämtar två slag igen och plattformen med Jesusstatyn lyfts på nytt. Sedan ytterligare två spröda klockslag och trummorna startar och processionen rör sig igen med Jesusstatyn sakta vaggande åt höger och vänster för varje långsamt steg som tas.

 

Jesusstatyn rör sig sakta fram upplyst av strålkastare. Vaggande till höger och till vänster för varje steg processionen tar.
 

Vid vägkorsningen en bit fram svänger processionen åt vänster för att röra sig till stadens centrala delar och torget med dess kyrka. Gången dit kommer att ta två timmar så klockan två på natten kommer de fram till torget. Hela tiden fylls det på folk bakom processionen, folk som stått på trottoarerna när den passerar. När Skepparn lämnar processionen är det flera hundra personer som följer den och då är det fortfarande en och en halv timme kvar tills den nått sitt mål centralt i staden. Men då ligger Skepparn redan i kojen på M/F Solsken på Camping Bellavista. Han fortsätter rakt fram på sin cykel i stället för att följa processionen till torget.