Har vi verkligen råd att åka till Spanien...

...över vintern, frågade vi oss när vi började fundera på att använda vår husbil för en resa som denna. Kan vi verkligen ge oss ut på en sådan här nöjestur som det ju trots allt är för det är ju mycket som kostar pengar (huvva).
 
Dieseln för resan fram och tillbaka till exempel, och det handlar ju om 280 mil enkel resa. Med en bil som drar nästan en liter diesel per mil blir det ju närmare 560 liter som går åt. Och dieselpriset ligger på närmare 15 kronor, lite högt räknat, så kostnaden för dieseln blir ju några kronor för resan fram och tillbaka.
 
Sedan blir det ju kostnad för dubbelt boende också. Vi har ett radhus i stan där hemma och vi måste ju betala kostnaderna för det under den tid vi lapar sol här i Spanien. För vi lapar verkligen sol och värme samtidigt som vintern rasar in med rått fuktigt grått väder med osköna kalla vindar i Skåne. Så uppvärming behövs av det skånska huset om vi inte ska komma tillbaka till ett fuktigt ogästvänligt stenhus där uppe i norr. Vi drog ned värmen lite grann innan vi stack så uppvärmingskostnaderna minskar men de är fortfarande inte gratis. Sophämtning betalar vi också för under vintern. Det kan verka lite dumt att inte säga upp sophämtningen medan vi är borta men vi vill ha den kvar så att grannar kan lägga lite av sina sopor där för att avskräcka tjuvar. Vi är inte heller säkra på att det ens går att pausa sophämtning. Samtidigt har vi också en hyra för platsen här i Spanien på 2 700 kronor per månad, ett pris som vi tror är ganska billigt och bra. Till det priset tillkommer elen som är ganska dyr, den ligger på tre kronor per kilowatt-timme. Men vi använder knappt någon sådan då gasol i stället är billigt här.
 
Samtidigt kör vi inte bilarna därhemma en enda kilometer medan vi är här. Och vi kör inte husbilen en enda meter heller här i Spanien så vi har noll kronor i bränsleräkning. Vips - där sparar vi en hel del pengar varje månad.
 
Varje gång vi går och handlar blir vi lika förvånade över hur billigt det är. Vi betalar ungefär hälften för maten här som vi gör hemma i Sverige. Den som har varit på de stora turistorterna kanske protesterar men faktum är att det är mycket billigare att leva här i Santa Pola än det är att leva på turistorter som till exempel Malaga. Inte lite billigare utan mycket billigare såvitt vi har förstått från svenskar som är vana spanienresenärer.
 
Krogbesöken blir också mycket billigare än i Sverige och ännu mycket billigare om vi väljer "rätt" restauranger. Nu äter vi inte ute jättemycket utan lagar den mesta maten på vårt utekök vid husbilen. Alkoholen är förstås också avsevärt mycket billigare - som priexempel kan nämnas att en stor stark på krogen kostar mellan 15 och 25 kronor beroende på vart vi går. Och en flaska gott vitt eller rött vardagsvin kostar 99 cent i mataffären, ungefär 9.90 kronor. Det är dessutom vin av ganska hygglig kvalitet. Vill vi sedan ha vin av ännu bättre kvalitet ligger det på mellan 20 och 45 kronor. 
 
 
Så ekonomin går ihop och mer därtill - vi sparar en inte oansenlig summa varje månad genom att leva här i stället för att leva i Sverige. Så funderingarna på om vi har råd med en resa som denna har vi nu kunnat lägga åt sidan. I stället har vi bestämt oss för att tillbringa nästa vinter här igen. Dessutom trivs vi alldeles förträffligt med att leva i vår husbil så vi kommer att leva i den en stor del av året från nu och framöver. Både utomlands och i Sverige, så svenska vänner - bered er på besök under sommaren.
 
Här kommer vi närmare varandra, M och Skepparn. Inte bara i trängselmening (det är ju bara 15 kvadratmeter att bo på förutom platsen utanför M/F Solsken) utan också i relationsmening. Vi umgås numera på ett helt annat sätt än vi gjorde i Sverige. Vi tittar till exempel ingenting på teve. Ingenting alls. Vi gör andra saker i stället som att samtala, läsa, skriva blogg, spela spel, motionera, utforska staden och den spanska kulturen och umgås med vänner. Det finns helt enkelt inte tid över för tevetittande. 
#1 - - Ronny Bergman:

Du skriver: "Vi betalar ungefär hälften för maten här som vi gör hemma i Spanien." Ska nog vara Sverige i stället, inte sant?

F.ö. håller jag/vi med fullt ut, bor i La Marina med exakt samma erfarenheter.

Må väl i Espania!

Svar: Det var en felskrivning förstås men är nu rättad. Tack för din uppmärksamhet 😀😀👍
Marianne och Knut-Erik

#2 - - Elsa Magnusson:

Så skönt att ni också upptäckt fördelarna med att kunna leva med mer sol och värme än vad vi har hemma i Skåne. Lokala slaktaren skall besökas här hos oss imorgon då de hade 3 vitkålshuvuden på marknaden för 1 euro - kålpudding nästa. Vi har bokat "vår" plats för femte vinter här nere till hösten.

Svar: Vi har också bokat ålats till hösten, samma plats som vi har nu. Tack för hjälp med alla tips också, Elsa 😀😀👍
Marianne och Knut-Erik

#3 - - Lars Söderberg:

Hej,
Skoj att följa er ! vi pratar om att köpa en liten husbil och köra ner
till Spanien så alla tips och era erfarenheter tages tacksamt emot
Ha ett bra liv i solen !
Vänligen
Lars Söderberg
Klågerup

Svar: Det är roligt att ni följer oss Lars. Roligt också att vi kan dela medias av erfarenheter.
Marianne och Knut-Erik

#4 - - Kors och Tvärs:

Tack för bra info. Intressant att läsa

Svar: Vad roligt att ni tycker att det är bra information och att ni vill följa oss.
Marianne och Knut-Erik

#5 - - Ulla:

Tack för all bra info, som du/ni delar med er av! Njut av solen o värmen.

Svar: Tack för att du berättar att du gillar! Roligt att du följer.
Marianne och Knut-Erik

#6 - - Susanne Persson:

Hej, det är värt att åka ned och njuta av värmen och de goda grönsakerna. Det är år 3 vi är nere och njuter.
Ha det gott, våra vägar kanske korsas. Vi är i Los Najeros nu.
Kram
Husbilen Ventilen
Sven & Sussi 😎😎

Svar: Ja, det är verkligen värt det har vi upptäckt. Så vi kommer ner nästa år också men först ska denna vinter avnjutas 😀☀️
Marianne och Knut-Erik

#7 - - Helena Norberg:

Alltid lika trevlig läsning...hoppas kunna komma förbi er snart med vårt flytande hem.

Svar: Och vi längtar efter att få träffa er! Det ska bli så kul när ni lägger ert ankare utanför oss. Plats i marinan kostar 18 € per dag eller 410 € per månad. Sedan tillkommer skatt på 4,4 cent per båtkvadratmeter per dag, vatten med 0,66 cent per liter och el med 24 cent per kilowattimme. Vi vill inte skrämma bort er och ni ankrar ju numera, så vi hoppas ni vill komma till oss ändå!
Marianne och Knut-Erik