Karius och Baktus lägger benen på ryggen i franska Avignon

Med bara några veckor kvar av vintervistelsen vid Medelhavet slog tandtrollen till. Nu hade Karius och Baktus bestämt sig för att hugga i. Och att hugga i rejält också med både hammare och hacka. Men de fick till sist lägga benen på ryggen och rymma iväg till de andra trollen som bor bland bergen i Pyreneerna.

 

Anledningen till trollens flykt är att tandläkaren, som också är specialist på tandkirurgi med tandläkarpraktik i sjukhusets lokaler i Avignon, satte in motmedel. Skepparn hade drabbats av akuta tandproblem redan i Spanien dagen innan avresan från Peníscola men tyckte då att det inte var så farligt. Det kunde hanteras med en dunderkur som en kompis i Sverige tipsat om, anestesisköterskan. Den kuren hade fungerat förr i olika smärtsammanhang och den var enkel och kunde självmedicineras utan problem. Dunderkuren består av en kombination av ibuprofen och paracetamol och fås genom intag av två Ipren och två Alvedon. Eller som de heter i Spanien  - Ibuprofeno och Paracetamol.

 

Substanserna hade införskaffats just innan avfärd, på vägen till och med, på närmaste Farmacia i Peníscola. Samtidigt hade det också införskaffats den starkaste bakteriedödande munsköljen som fanns att finna på apotekets lager (en illrosa produkt) samt en liten sprayflaska med bedövningsspray av den typ som används av tandläkarna i Sverige. En liten dusch av den och det känns som om något riktigt starkt och pepparhett körs rätt upp i tandköttet och genast domnar både kind och tunga. Att också kinden och tungan bedövas beror troligen på den oprecisa metod som användes vid appliceringen.

 

Nu stack Skepparn iväg från Peníscola tillsammans med M efter att ha sagt hej då till några andra kåkfarare som blivit deras vänner under vintern med kurs mot en ställplats strax norr om den franska gränsen. Ställplatsen finns i staden Le Boulou och hade nosats upp via en camping- och ställplatsapp. När vi kom dit visade den sig dock vara usel. Den var placerad i en nedförsbacke så alla bilar som stod där lutade tvärs. Inte framåt eller bakåt utan åt sidan. Skepparn såg framför sig hur han rullade in i fönstret och M ned på durken. Om man nu ska besvära sig med att göra en ställplats är det väl lika bra att göra en som kan användas. Men en hel del andra kåkfarare tyckte uppenbarligen att den dög då det fanns en hel del bilar där redan så här en god bit in på torsdagseftermiddagen. M/F Solskens besättning bestämde dock att det fick bli något annat och styrde kosan till närmaste öppna campingplats. Det blev ett litet ställe som ligger en bit in i skogen alldeles vid foten av Pyreneerna en mil utanför Le Boulou.

 

Resan till Frankrike hade varit ganska smärtsam och nu hade Skepparn fått nog. Anestesisköterskans dunderkur hade inte hjälpt, inte mycket i alla fall, och det gjorde inte munsköljen eller bedövningssprayen heller. Karius och Baktus fortsatte att stå emot och bjuda motstånd. Resten av turen till Sverige skulle ju vara en trevlig resa och inte en pina så beslut fattades att leta upp en tandläkare i Avignon nästa dag. Den här natten blev det bara tre timmars sömn, resten av natten ägnades i bakåtlutat läge i stolarna i hytten sippandes svalt vatten som ändå gav lite lindring tillsammans med det höga huvudläget.

 

Så småningom anlöptes Camping Bagatelle i Avignon och Skepparn frågade i receptionen om de kände någon tandläkare.
  - Det bästa är att du går till någon av de pharmacias som finns i staden och frågar dem, de vet var de finns, svarade receptionisten vänligt och visade på kartan var de olika apoteken låg. Efter att ha gjort klar M/F Solsken och anslutit henne till elström gav sig besättningen direkt till det av Avignons apotek som ligger närmast, Pharmacie Saint Agricol som ligger centralt i staden på 13 rue Saint Agricol. Alldeles i hörnet på byggnaden som finns där. Där togs Skepparn och M emot av en mycket vänlig dam som ringde och fixade en tandläkartid hos en tandläkare som hon kände till och brukade rekommendera. Han kunde ta emot klockan tre på eftermiddagen, bara en timme senare. Det var ju perfekt!

 

Damen hjälpte också till med att ordna en taxi och vi fick en snabb färd genom staden av en mycket snygg och moderiktig taxichaufför med ett hår som var både blont och silverfärgat på samma gång. Han såg ut som en blanding av Johan Ulvesson och Iggy Pop. Gångtrafikanter, bussar och andra bilister fick förstå att denna taxi skulle fram före dem alla. Han hade en lite speciell stil att slå ut uppgivet med högerhanden inför hinder på färden samtidigt som han gasade. Men de som var runt honom trodde att han tänkte vinka fram dem vilket de snabbt upptäckte att han inte tänkte. Det blev nästan lite komiskt. 

 

Iggy Pop stannade vid sjukhuset och M/F Solskens besättning hittade tandläkarens klinik bland en del andra i en byggnad som tillhörde sjukhuset men där det verkar som olika hälsoföretag är lokaliserade. Efter röntgen i en roterande apparat som tog ett varv runt huvudet fick Skepparn tala med doktorn och se resultatet. På röntgenbilden finns hela garnityret och skallen – Skepparn ser ut som värsta zombien. Inflammation konstaterades och viss vård av en tand skulle göras och Skepparn blev uppmanad av doktorn att ta plats i tandläkarstolen och borren satte igång.

 

Rädda sig den som rädda sig kan ljuder ropen bland tandtrollen. (Foto: M)
 
Det är en elegant och minimalistisk klinik. I väntrummet finns bara tio nummer av magasinet Elle och en bok om konst. Det är mest litteratur för kvinnor förutom konstboken som också killar gillar. Men motormagasin och liknade alster att bläddra i lös med sin frånvaro. Kanhända är doktorn mest van att ha kvinnliga patienter. (Foto: M)
 

Den gode doktorn hade tagit emot oss i sina civila kläder. Han var klädd i jeans, hade en rutig skjorta av fint snitt, blanka svarta skor och glasögon med svarta bågar av modern och moderiktig typ. Åtminstone tyckte Skepparn det. Han hade också ett elegant skött mörkt hår som var lite grånat här och där. M föll pladask! Vilken snygging! Skepparn tyckte också att detta var en riktigt stilig kille, ett riktigt franskt modelejon. Det märks att vi har kommit till Avignon och till Frankrike.

 

Efter att han reparerat en trasig lagning och berättat om vad han gjort genom att använda den printade röntgenbilden och rita på den skrev han ut kvitto på behandlingen och ett recept på antibiotika. Behandlingen gick på 137 euro och penicillinet gick på sex euro vilket får betraktas som överkomligt. Sedan var det dags att besöka Avignon utan att bekymra sig över att behöva hitta en tandläkare. Lite roligt var det att vi kördes tillbaka av Iggy Pop efter att den gode doktorn hjälpt oss att beställa taxi. Ändå är Avignon en ganska stor stad.
#1 - - Helena Norberg:

Krya på sig bäste Kåkfarare. Och vilket roligt namn på campingen...den heter alltså Camping Bagatelle...??? hi hi hi. Kram till M!

#2 - - Anonym:

Så bra att du fick hjälp så snabbt! God tur på resten av hemfärden!🍀💚

#3 - - Anonym:

Sån tur att du fick hjälp så snabbt!
Ha en god tur på resten av hemfärden 🍀💚

#4 - - ReiseLinda:

Vad bra att det går att få hjälp med sånt även på resande fot och det var inte så farligt dyrt heller!

Svar: Ja, det gick bra. De är duktiga i de här länderna också. Jag vet folk som var mycket nöjda med tandvården i Santa Pola, Spanien.
Marianne och Knut-Erik