Frankrike - Avignon, Beaune och Colmar - ganska snabbt men ändå med kvalitet

 

 

Vi lämnar Spanien redan torsdagen den tolfte april för att resa upp till Sverige. Vi vill åka i sakta mak och uppleva några av Europas vackraste städer (sedan finns det förstås många fler lika vackra). De vi besöker på vår resa är Avignon i södra Frankrike intill floden Rhône, Beaune mitt i Frankrike i Bourgogne-disktriktet och Colmar i nordöstra Frankrike i vindistriktet Alsace. Vi smakar viner från de här olika områdena och har en underbar resa.

 

AVIGNON

 

När vi anländer till Avignon tar vi in på Camping Bagatelle som ligger nära staden och som är en bra plats att bo på. Efter att ha klarat av ett tandläkarbesök som Skepparn behövde göra går vi ut för att utforska staden som är mycket vacker med sina trånga gator, stenhus, mängder med butiker och med caféer och restauranger överallt.

 

Efter att Iggy Pop (taxichauffören i blogginlägget om Karius och Baktus) släppt av oss vid apoteket och penicillin och smärtstillande har inhandlats tar vi adjö till den vänliga damen där och besöker sedan ett litet café inrymt i gatuplanet på en gammal byggnad på en av de trånga gatorna. Sedan kom Skepparn dock att sticka in huvudet varje gång vi passerade apoteket för att vinka och säga ”Bonjour Madame” eller Bon Soir Madame” beroende på vad klockan råkar vara. Undrar du vem Iggy Pop är så kan du läsa om honom i förra blogginlägget om Karius och Baktus.

 

På det lilla caféet beställs en quiche gjord på skinka, lök och ost. Vi är ju i Frankrike och då passar det ju jättebra att äta en quiche. Till denna goda maträtt dricker vi ett gott och friskt vitt vin som serveras i en vacker krackelerad gammal kristallkaraff. Om den är gammal går ju inte att veta exakt och krackeleringen kan ju vara medvetet gjord i glashyttan där den tillverkats. Karaffen ser ut som en sådan karaff Skepparn som ung köpte en gång i glashyttan på Skansen i Stockholm. Den är hur som helst mycket trevlig och gör sällskap med en annan vacker pjäs, en tillbringare gjord i keramik med vacker målning på. Den senare innehåller vatten att dricka.

 

Mycket trevligt och mysigt var det vid detta café där det serverades en överdådig quiche med mörka gröna färger av spenat och ljusare av sallad och ljust rödgula av melon och gult av couscous och av själva quichen.
 

Skepparn är trots allt lite lätt medtagen efter besöket hos tandläkaren tidigare på eftermiddagen så det får sedan bli lite stilla vilande hos M/F Solsken. Nya upplevelser i Avignon får vänta till nästa dag.

 
Nästa dag, vid promenaden över bron som förbinder Camping Bagatelle med den gamla staden, syns att det ligger snö kvar på bergen åt norr. Det är första gången Skepparn och M befinner sig på dessa breddgrader vid den här tiden på året när hela naturen står i full blom. Det är väldigt trevligt att åka genom ett landskap i full sommar trots att det bara är mitten av april.
 
Snön ligger kvar på bergen norr om staden.
 
Direkt efter bron från campingen, alldeles till höger, finns det en öppning i stadsmuren in till den gamla staden och Skepparn och M tycker genast att staden är mycket vacker. Där ligger den, utbredd innanför muren med smala stenklädda gator, vackra trottoarer, planteringar och grönska och med mycket vackra gamla stenhus. Det är en intagande stad.
 
Staden omges av en gammal vacker stadsmur.
 
Avignon är en mycket vacker och intagande stad.
 
Staden är fylld av vackra lite överdådiga byggnader. (Foto: M).
 
Påvepalatset i Avignon är imponerande där det ligger och omfattar 11 000 kvadratmeter och torget framför det är fylld av aktivitet. Palatset byggdes mellan 1335 och 1364 och var under en tid plats för påven efter att påve Clemens V beslutade att bosätta sig i Avignon. När påve Gregorius XI flyttade tillbaka till Rom 1377 blev påvesätet där och platsen i Avignon blev i stället centrum för motpåvar (Wikipedia).
 
På vägen till det stora torget vid vid påvepalatset passeras en stor karusell som är igång hela tiden för de som är åksugna.
 
Det finns många gator och dessutom många gågator där affärer, restauranger och caféer trängs. Bland dessa gator finns det överallt små torg med några näringsställen runt där folk träffas och sitter ned för att ta en kopp kaffe eller ett glas vin. M tycker att det är en romantisk stad, överallt ses par promenera som håller varandra i handen.
 
Det sker möten överallt på alla de små torgen som finns i staden.
 
Camping Bagatelle, vid kartnålen, ligger med ett utmärkt läge för besök i Avignon. Efter att ha promenerat över bron finns öppningen i stadsmuren alldeles intill.
 
 
BEAUNE
 
Näste man till rakning, eller stad snarare, är Beaune. En vacker gammal stad som ligger mitt i Bourgogne-distriktet. Här har Skepparn och M varit sommaren 2017 i närmare 40 graders värme men då bodde vi på campingen norr om staden. Den här gången bor vi på en parkering alldeles intill ett köpcenter som också inhyser den stora livsmedelsbutiken Carrefour alldeles strax söder om den gamla stadens innerkärna. Det tar bara några få minuter att gå till stadens mitt. På parkeringen finns det sex platser med el som är reserverade för husbilar men för den som kan stå utan elektricitet går det bra att stå var som helst på parkeringen. Det står många andra husbilar där.
 
Den utmärkta ställplatesen, parkeringen, med sex elplatser och många platser utan el. Här finns också en sopcontainer för soplämning och möjlighet till gråvatten- och toatömning. Platsen ligger vid kartnålen här på kartan.
 
 
För den som hellre vill bo på en camping så finns det en bra sådan alldeles norr om stadskärnan där M/F Solsken låg ett par nätter i juli 2017. Också den på promenadavstånd.
 
Beaune är en trevlig gammal stad med många restauranger, caféer och barer. Den ligger mitt i bourgogne-disktriktet så det finns goda chanser att smaka gott vin därifrån. Mitt i staden ligger en saluhall där det säljs lokala produkter men den var stängd nu när M/F Solsken och dess besättning är där.
 
Den här gången blev besöket i Beaune en möjlighet att bunkra på Carrefour där vi också åt våra två middagar. Köpcentret har en helt okej restaurang. När värmen sedan lade sig på kvällen promenerar vi till stadskärnan för att dricka ett glas vin eller två, vi vill ju gärna uppleva den fina staden också.
 
Saluhallen i Beaune ligger öde och är här belyst av gatans sken på kvällen.
 
Saluhallen är byggnaden med det stora taket till vänster, åtminstone tror Skepparn att det är en saluhall. Helt säker på det är han dock inte.
 
På torsdagsmorgonen den 19 april förbereddes M/F Solsken för nästa steg i resan tillbaka till Sverige. Nu ska 270 kilometer tillryggaläggas för resan till Colmar i nordöstra Frankrike. Där möter oss en stad i Alsace som är tydligt influerad av Tyskland. Det märks att vi nu är i gränsområdet, inte minst för att tyska fungerar bra på restaurangerna i staden.
 
COLMAR 
 
Vi anländer till Colmar under ökande temperatur. Varje dag har blivit allt varmare den senaste veckan och när vi kommer fram till ställplatsen på 6 rue de Canal i Colmar passerar kvicksilvret 30-gradersstrecket. Därför ser vi inte Colmar i riktigt soligt dagsljus och har inte heller tillfälle till shopping. Det är för varmt helt enkelt, även om M just nu när detta skrivs klockan elva på lördagsmorgonen precis ska gå till stadens saluhall. På grund av de höga teperaturerna på dagarna där termomenetern stiger till över trettio grader blir det kvällsbesök här i staden. På kvällarna sitter vi i tjugofem graders värme och njuter klockan elva på kvällen.
 
Ställplatsen som finns här vid kanalen drivs av en kvinna som finns på plats mellan klockan 8 och 16. Hon stänger servicebyggnaden klockan fyra på eftermiddagen och grinden stängs någon timme senare så den som vill kunna stå här behöver komma fram senast vid femtiden på eftermiddagen. Ställplatsen är mycket trevlig och bra och kan rekommenderas.
 
Ställplatsen ligger tio minuters promenad från den gamla stadskärnan. Ställplatsen är vid den blå punkten och stadskärnan börjar vid den röda kartnålen. Vi tog buss nummer 1 en av dagarna då det är för stark hetta för promenaden till stadens gamla delar. Busshållplatsen finns alldeles i närheten av ställplatsen och bussen går flera gånger i timmen.
 
Det finns utmärkt bussförbindelse till stadens gamla stadskärna. Den går till Europa precis som M/F Solsken. Ställplatsen är precis till vänster som synes på skylten till vänster i bild.
 
Väl inne i staden möts vi av korsvirkeshus och smala gator och gränder. Till en början är dessa belagda med asfalt men strax blir de i stället lagda med gatsten vilket ju är mycket vackrare. På stadens utformning märks det verkligen att vi har närmat oss Tyskland. Och Alsace, där vi nu befinner oss, har genom historien omväxlande varit tyskt och franskt. Det blev franskt senast 1919 även om nazityskland erövrade det under andra världskriget, men det erkändes aldrig internationellt som en del av Tyskland vid den tiden. I Tyskland stavas området Alsasse och det har generellt gått mycket bra för Skepparn och M att klara sig på tyska i Colmar.
 
Mitt i den gamla staden i Colmar ligger en fantastiskt vacker stor kyrka. Tyvärr är det svårt att få bra översiktsbild på den då stadens myndigheter hade bestämt sig för att ordna en bilparkering framför den. Men här är en detalj av byggnaden.
 
Vi passade på att äta mat som är typisk för området, mat som i ganska stor omfattning är tyska rätter tillagade på franskt vis. Ett exempel på en sådan är Choucroute som Skepparn åt. En annan specialitet för Alsace är Flambée som är ett mycket tunt bröd med fint, fint hackad lök och skinka på. Det påminner om en pizza men brödet är annorlunda och mycket mycket tunt. Degen påminner mer om ett mycket tunt norrländskt tunnbröd än om en pizzabotten.
 
En specialitet från Alsace, Choucroute. Den består av surkål som ska vara kokt i champagne (om denna är det är oklart), rökigt sidfläsk, kassler och korvar (det finns två korvar på denna portion men den kryddigare av dem  är skymd).
 
Det är underbar tempereatur dessa kvällar och M/F Solskens besättning sitter ute och äter och har det bra sent på kvällarna då det är för varmt att äta tidigt. Klockan elva på kvällen är det fortfarande tjugofem grader varmt ute.
 
En härlig tradition och kvalitetsstämpel vid öldrickande i de andra europeiska länderna än de nordiska är att öl alltid serveras i det glas som är skapat för ölen. Så sker alltid i Tyskland, Frankrike och Italien. Ofta också i Spanien även om de kan slarva lite med detta då och då där.
 
Det har nu gått flera veckor sedan påsk men i Colmar finns pyntet kvar liggande över den bäck som rinner genom staden. Festen pågår för fullt på alla restauranger och barer men här, precis som i Santa Pola, är det ingen som driver runt på stadens gator och saboterar de uppställda föremålen.
 
Staden innehåller också flera parker. Denna lockade till sig Skepparn med sin kamera på grund av belysningen i natten.
 
#1 - - Helena Norberg:

Trevligt inlägg och vilka fantastiska platser och tillika fotografier ni visar. Håll i ratten och hatten och kör tryggt. Kram från oss sjöbusar på S/Y Wilma

Svar: Tack Helena. Och kram ❤️ Från oss också och segla lugnt⛵️
Marianne och Knut-Erik

#2 - - Elsa Magnusson:

Tur att du fick tanden fixad, finns inget värre än att ha tandvärk tycker jag. Alltid värre med att få olika besvär under transporten än när vi ligger fast och kan skaffa de kontakter vi behöver på respektive ort.