Marknadsdag

Det är marknad i Santa Pola på lördagar och måndagar. Förra lördagen kunde inte Skepparn och Chiefen delta då det gjordes en utflykt till Elx. Men den här lördagen var det bestämt att det skulle bli marknadsbesök och möjlighet att känna in marknaden. Men också för att komma till det omtalade svenskbordet hos den lokala pubinnehavaren intill marknaden som alltid har ett svenskbord stående för svenskarna i Santa Pola. Åtminstone på marknadsdagarna. Så vid tiotiden gick Skepparn och Chiefen dit tillsammans med de närmaste grannarna, Lennart och Eja, som till vardags lever på en ö i Göteborgs skärgård. De är här på sin första resa precis som vi med M/F Solsken.
 
Marknaden bjuder på ett mycket stort utbud med kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter och godis men också av skor där många kommer från de kända skofabrikerna i Elx. Skepparn har stora fötter och det fanns till hans överaskning skor i både storlek 49 och 50. Och kläder av alla slag liksom krimskrams av alla slag. Men mycket på marknaden är verkligen matnyttigt och användbart.
 
 
 
 
En marknadsbesökare väljer ur det stora utbud som finns på marknaden.
 
Det finns gott om marknadsstånd med skor på marknaden i Santa Pola och i detta stånd finns också stora storlekar att finna, både storlek 49 och storlek 50. Skepparn, som har fyrtiosjuor eller fyrtioåttor beroende på hur skorna är sydda hittade dock inga för dagen. Priset på det par som var närmast, ett par fyrtionior, var dock riktigt bra. 55 € var kostnaden för dem.
 
Varje lördag samlas svenskar vid Svenskbordet på en av barerna intill marknaden. Så också denna lördag och Lennart och Eja visade oss vägen till den. Det var full fart på ruljansen och de öl som beställts av Skepparn, Lennart och Eja levererades till första bästa bord som självaste innehavaren passerade. De kom således inte fram till dem som beställt dem utan sveptes upp av den strömmande skara pubbesökare som fanns på vägen mellan bardisken och Skepparns bord. Och det här visade sig hända lite om och om igen och blev lite av ett mönster, men till slut fick alla vid bordet vad de hade beställt. Även Chiefen som ville ha en Copa de vino blanco.
 
Lennart, Chiefen och Eja fick så småningom de drycker de hade beställt. Och Skepparns stora cerveza hade också serverats.
 
Så småningom, efter att bilden ovan tagits, kom fyra personer som tagit sig ned från Umeå. Dels ett par som nu tillbringade sin sjunde vinter här och dels ett par som är vänner till dem som är här för första gången. Och de vana Santa Pola-besökarna kunde lämna bra tips till oss som inte känner till staden så bra ännu. Två tips var väldigt trevliga och utnyttjades direkt av M/F Solskens besättning - att besöka palmparken med en del av den gamla antika romerska staden som grävts fram, samt stadens saluhall. Det var två överraskande saker som höjde glädjen ännu mera för Skepparn och Chiefen över att vara här i Santa Pola.
 
Inte bara Elx kan ståta med en vacker palmlund, en sådan finns också i Santa Pola.
 
En del av den romerska staden som grävts fram med intakta mycket vackra golv. Denna utgrävning finns i stadens palmlund.
 
Efter parken var det dags att bege sig till saluhallen. Vi förstod att den låg en liten bit ovanför torget med Castillo Fortaleza de Santa Pola. Instruktionen var att ta vänster just innan vi nådde torget. Och där låg den, saluhallen, i en fin byggnad mitt i staden.
 
 
Saluhallen är inte jättestor men mycket trevlig och där kan köpas allehanda varor, både fågel fisk och mitt emellan beroende på vad som önskas. Och grönsaker, vin och olivolja. Och så finns det ett par trevliga caféer som också serverar tapas och en bar. Vi kan verkligen rekommendera ett besök dit för alla som inte varit där. Själva fick vi med oss ett alldeles färskt vin och ett par flaskor olivolja - en som är kryddad med rosmarin och en som är kryddad med chili. Vinet bakom är det lite speciella alldeles färska.