Luciamorgon och uppochned-vända världen

Det är Luciamorgon. Klockan är strax efter sju och gryningen är på väg att slå igenom på den 38:e breddgraden. Vid frukosten öppnar Skepparn sin morgontidning via sin digitala prenumeration. Helsingborgs Dagblad och Svenska Dagbladet får följa med på resan och att ha tidningar digitalt är helt perfekt upptäckte M/F Solskens besättning för länge sedan på plats i Sverige. Allt finns på frukostbordet men med bättre "tryckkvalitet" och utan att ta så mycket plats och dessutom utan att fylla brevlådan vid kortare resor. Både Skepparn och Chiefen har för övrigt massor av veckotidningar, hobbytidningar, modetidningar, designtidningar, korsordstidningar, några av kvällstidningarna och allsköns läsning online på sin läsplatta. Det är bara att läsa vad som helst. Och det här är möjligt tack vare appen Readly. Den är en app som uppskattas väldigt mycket då vi kan läsa en massa svenska tidningar. Vi gör inte reklam för någon och får inte betalt på något sätt, vi gillar bara appen och vill tipsa om den.
 
Det här är de första två raderna med magasin i appen och vi har inte på långa vägar hunnit förbi A i alfabetet ännu. Det finns massor av fler, och det är samma tidningar som hittas i tidningskioskerna i Sverige.
 
Nåväl, det är Lucia-morgon och Skepparn kommer till sista sidan i Helsingborgs Dagblad där dagens temperaturer i världen står angivna. Och han konstaterar att det bara är på 14 platser runt om i världen på den här listan där det är varmare. I Auckland på Nya Zeeland har de två grader mer. I Bangkok är det hela 11 garder varmare. I Bombay endast fem och i Dubai endast sex. Kairo har ett par mer och Kanarieöarna bara en. Kinshasa har åtta grader mer men Los Angeles bara en enda. På Maldiverna är det skönt med åtta extra grader och Manila har ytterligare ett par och kommer upp i 29, hela tio grader mer än här i Alicante. New Dehli i Indien har två garder varmare än vi och Rio De Janeiro har tre grader mer. Slutligen så har Singapore nio grader mer och varmast av alla har Sydney med hela 38 lite för varma grader.
 
Det där lät ungefär som sjörapporten men det slog mig verkligen vilket härligt vinterklimat vi har där vi är. Det är verkligen uppochned-vända världen för en skandinav som är van vid mörker och råkyla vid den här tiden på året.
 
 
Nu ska det firas lite Lucia med en morgonpepparkaka och om några timmar är det dags för Lucia-kaffe, och det är ju som hemma. Förutom att ingen är uppe i ottan för att gå Luciatåg.