Juldag i annorlunda skepnad...

...då den firas i en varm senvårsol, ja till och med försommarsol, och inte i vintermörker som i Skåne där mörkret verkligen är mörkt och inte alls lyses upp av vit snö. Åtminstone inte i normala fall. Den här morgonen var det rena rama motsatsen.
 
Strålande sol mötte M/F Solskens besättning när mörkläggningsgardinerna rullades ned. Redan kvällen innan var det bestämt att det skulle göras en cykeltur denna dag. Och att den skulle följa strandpromenaden i Santa Pola som leder österut. Mot Alicante. Där hade besättningen aldrig varit och nu var det dags att utforska och det skulle göras med ett par nyvunna vänner här i Santa Pola, Anki och Conny Jansson.
 
Vid halv ett stack vi iväg från Camping Bahia och styrde kosan den korta sträckan ned till hamnen. Det första stopp vi gjorde var i stadens fiskehamn för att titta på alla fiskebåtar som nu låg i hamn då det var dags för de som arbetar där att vara hemma ett par dagar och fira jul. Båtarna var stora, inte alls de små man hittar i Sverige i de flesta små fiskehamnarna där. Nu är ju detta inte så konstigt då Santa Pola är en ganska stor fiskehamn och havet som dessa fartygs besättningar fiskar i, Medelhavet, också är stort.
 
Här i hamnen finns det två typer av fiskebåtar - de som fiskar med nät och trål och de som fiskar med tinor. I restaurangerna i Santa Pola finns det akvarier med levande hummer med stora klor och också andra levande skaldjur som ser ut som languster, ett skaldjur som ser ut precis som hummer men som inte har några klor. I stället har de stora långa antennspröt ut från huvudet. Gissningsvis är det dessa skaldjur som fångas i tinorna. Men det är ren gissning då ingen av de fyra cyklister som befann sig i Santa Polas fiskehamn denna dag har någon särskild kompetens inom fiskerinäringen.
 
Tinorna är staplade i en stor nätbur på fiskebåtens däck.
 
Ju längre ut i hamnen vi kommer, desto större blir fiskebåtarna.
 
Det finns mycket färsk fisk och färska skaldjur att hitta i Santa Pola, på restaurangerna och i livsmedelsbutikerna, där de senare kan ha väldigt fina fiskdiskar.
 
En bild från ett tidigare blogginlägg med ett exempel på en härlig manuell fiskdisk.
 
I början av hamnpiren har Skepparn och M hört ryktas att det finns en mycket bra fiskaffär. Detta ska utforskas och kan säkert bli ett eget blogginlägg framöver.
 
Santa Pola stoltserar också med ett eget båtvarv där mycket lyxiga motorkryssare tillverkas. Detta varv ligger mitt i hamnen men har också tillverkningslokaler som nästan är granne med Camping Bahia och som Skepparn och M passerar varje dag på väg till och från staden.
 
Båttillverkaren Astilleros Asondonas varvslokaler i hamnen med tre motorkryssare framför i olika storlekar som tillverkats på varvet. Förutom dessa lokaler har varvet också stora lokaler inne i staden i närheten av den plats där M/F Solsken för tillfället finns.
 
På väg tillbaka in till staden från fiskepiren erbjuds fin utsikt österut.
 
Det har varit en solig och varm juldag denna dag den 25 december 2017 och Skepparn och M cyklade tillsammans med Anki och Conny till ett trevligt café som ligger längs stadens strandpromenad åt det östra hållet.  I solskenet beställdes det in vin och iskall öl samt en traditionsenlig juldagsglass åt Skepparn. Traditionen startades i och för sig denna dag.
 
En skön dag på stranden...
 
 ...med juldagsglass till Skepparn...
 
...följd av en Irish Coffee. En riktig gofika.
 
Efter denna sköna kaffestund var det dags för sällskapet att bryta upp och gå skilda vägar för dagen. Medan Anki och Conny cyklade hemåt fortsatte Skepparn och M österut längs stadens strandpromenad. Längs den vackra Medelhavsstranden i det sommarsköna vädret genom de mer fashionabla delarna av Santa Pola med påkostade hus liggande längs vägen. Så småningom tog strandpromenaden slut och vi lämnade staden för att fortsätta på en smal lågt trafikerad asfalstsväg som fortsatte alldeles intill stranden bort mot Alicante. 
 
Strandpromenaden fortsätter en god bit ut ur själva den centrala staden och är både vacker och lätt att cykla. Så småningom övergår den i en smal landsväg som trafikeras av många cyklar men också en del bilar. Hastigheten längs den vägen är endast 30 kilometer per timme, så den är lättcyklad och cyklisterna kan känna sig trygga.
 
Cyklar är fantastiska transportmedel och då de är utan elassistans erbjuder de sköna turerna automatiskt också bra motion. Det kan ju inte bli bättre tycker M/F Solskens besättning!
 
 På resan på vägen mot Alicante görs också strandhugg.
 
Landskapet längs den här vägen kännetecknas av tre saker - det är torrt och stenigt, bara en liten bit innanför kusten reser sig kraftiga bergsplatåer och vägen flankas av ett och annat hus och ibland samlingar av hus som skapar små enkla byar. Husen här är inte lyxiga utan verkar vara ganska enkla och på något ställe står en ruin och på några andra riktigt förfallna hus. Dessa ligger på det vi svenskar nog skulle tycka är fullständigt fantastiska lägen att bo på.
 
 
En ruin med havsutsikt. Precis som när vi besökte Portugal ser vi en del ruiner. De är dock vanligare i Portugal än de har varit hittills under resan i Spanien.
 
Vi såg också olika enkla byggnader längs den här vägsträckan som säkert har någon form av funktion. Vilken vet vi dock inte. 
 
 Vid infarten till ett litet kapell finns denna vackra murade sten.