Det gäller att hålla tungan rätt i mun...

...så det inte uppstår sexuella trakasserier av misstag i mataffären. Vi skulle handla ganska mycket och skulle transportera hem detta i våra korgar på cyklarna, en fram och en bak på varje cykel. Men kanske behövde vi ha ett par påsar att hänga på styret också så Skepparn bestämde sig för att det behövdes sex stycken matkassar. Raskt drog han, som alltid, fram telefonen med översättningsappen och skrev in "Sex" på svenska. Och fick upp "Sexo" på spanska. Han kliade sig i huvudet och undrade om det verkligen var rätt. Det finns ju en fälla här just med ordet sex. Och han ville ju inte be kassörskan om sex av misstag. Så han skrev "Sex stycken" i stället och fick upp "Seis piezas". Det lät ju lite säkrare så Skepparn sa till kassörskan att han ville ha "Seis bolsas por favor" (påse är bolsa på spanska). Och det fungerade alldeles utmärkt, visade det sig.
 
Skepparn och Chiefen hade innan det var dags att betala gått runt i butiken och plockat den ena godsaken efter den andra och lagt den i kundvagnen. Färsk gul lök, fyra stycken på ett grönt friskt knippe, en härligt röd paprika, patatas (potatis alltså), champinjoner. Och lite gräslök till den stuvade potatisen eftersom vi inte kunde hitta någon dill. Inte för att de inte hade den utan helt enkelt för att den var slut. Det var i alla fall flera utrymmen som gapade tomma intill gräslöken. Och Chiefen hävdade att det funkar jättebra med gräslök till stuvad potatis i stället för dill och att vi ju måste kunna vara lite innovativa. Vi köpte också kycklingfiléer för Chiefens specialare med kycklingfiléer stekta i olja och curry och chiliflakes och kycklingfond som ska tillagas i morgon. Vi åt fisk häromdagen och blev sugna på fisk igen så kycklingen får vänta någon dag. Därför besökte vi den fiskdisk som finns i den här Mercado-butiken som verkligen är bra. Det är så mycket olika fisk och skaldjur och allt är verkligen superfräscht, det känns som om de kommer direkt från de ganska stora fiskebåtarna som kommer in i hamnen några gator nedanför.
 
 
Men innan vi besökte matbutiken bortanför den Blå Rondellen hade vi varit på torget i Santa Pola för en enkel lunch bestående av varm sandwich med skinka och ost samt en kall mycket liten öl till Skepparn och ett kallt mycket litet glas vitt vin till Chiefen. För det var ju ändå bara lunch. Och även om spanjorerna har en klämdag mellan Författningsdagen, den dag den 6 december 1978 då Spanien blev en demokrati, och Inmaculada Concepción (Den obefläckade avelsen), den dag då Maria blev gravid med Jesus, så hade ju vi nordbor inte det.
 
 
Det är alldeles underbart att sitta i den varma solen på ett torg som detta i december månad. Det är verkligen en speciell känsla. Efter lunchen gick vi till stadens borg som också ligger vid torget och vars mur syns på bilden. Där var det en medeltidsmarknad med riktigt slagsmål mellan spanska riddare för att roa allmänheten och möjlighet för den hungrige att äta gott och också att införskaffa diverse livsnödvändigheter.
 
 
Det var slagsmål mellan riddare och det var tuffa tag. Svärd i metall och spjut i samma material användes och på bilden närmast ovan dör en av kombatanterna den slutliga spjutdöden. Lyckligtvis tillfrisknade han direkt efter.
 
På marknaden kunde många saker köpas, allt från goda ostar och marmelander och honung till hantverksprodukter och hälsobringande örter. Örterna finns i alla tänkbara färger och lindrar många olika typer av sjukdomar.
 
 
 
 
När kvällen så småningom kom med nedgående sol som fortfarande värmer gott och dessutom kommer med sitt varma sköna rödgula ljus var det dags att tillreda den fisk som köpts i mataffären under lunchen. På en väldigt praktisk grill som införskaffades till M/F Solsken så snart hon kom i vår ägo. På den har vi grillat och stekt men också kokat vårt morgonkaffe en lite småkylig morgon när gasolen tagit slut under natten. Det är ju alltid då gasolen tar slut för övrigt, som alla gasolanvändare redan vet. Den extra matlagningsplats som vår grill/stekplatta/kokplatta erbjuder är guld värd tycker vi.
 
Gott är det att grilla. Det grå skynket vid framhjulet är egentligen det skyddsöverdrag vi har över våra cyklar när vi kör. Men nu får det göra tjänst för att skydda däcken mot solljuset fram till vi har hittat ett bättre sådant. Soppåsen förpassades till soporna och ölen dracks ur av Skepparn som grillade fisken. För det är ju alltid män som grillar, eller hur?
#1 - - Helena Norberg:

Hej hej på er. Trevlig läsning som vanligt. Om M har tid och lust så får hon gärna dela med sig av sitt recept på kycklingfilén. Jag har chiliflakes i min kryddlåda...men har inte riktigt lärt mig att använda den. Så jag är glad ifall jag kan få lite tips och råd i frågan. Ha en underbar fredagkväll. Kram

Svar: M blev glad att höra att hon kan hjälpa till och skriver till dig. Vad roligt att höra att du tycker det är bra, jag tycker detsamma om din blogg. Jättekul att följa, och att läsa och se filmer.
Marianne och Knut-Erik