Är det plötsligt vinter på Costa Blanca?

Nej, denna dag är det 24 grader utomhus och allt det vita på marken är salt. Här i Santa Pola finns enorma berg av salt som utvinns i särskilda saltsjöar strax utanför staden. Det är inte ett salt som förpackas i vackra små jutesäckar för att säljas för dyra pengar i delikatessdisken på NK eller nere i Hötorgshallen. Eller i någon annan saluhall. Det mesta av det här saltet exporteras som vägsalt till länder i nordliga trakter. En del går också åt för att salta vintervägar i nordliga Spanien.
 
Saltet på den här kusten tas fram i ofattbara hundratusentals ton per år. För Skepparn är det nästan obegripligt att det går att få fram så mycket salt varje år, men samtidigt skvallrar ju de enorma saltberg som finns strax söder om staden om detta. De är ju jättestora och bör rimligen ha en ofantlig vikt.
 
 
 
Men allt det vita på marken och hjulspåren i det runt saltbergen gör att vintern gör sig påmind. Men intill saltbergen i de olika sjöarna och dammarna finns ett rikt fågelliv, bland annat finns det gott om flamingos här. Och det är väldigt exotiskt för både Skepparn och M att se dessa i vilt tillstånd och de påminner ju inte ett enda dugg om vinter så kontrasterna är uppenbara. Skepparn har bara sett dessa fåglar i verkligheten en gång tidigare i sitt femtionioåriga liv och det var i Borås djurpark ett år tidigare. Att nu stöta på dem vilt alldeles i närheten av den plats där M/F Solsken står är ju en fantastisk upplevelse i sig själv.